Intocmirea balantei de verificare dupa inventariere

in Economie

Operatiunile de regularizare mentionate anterior, dupa ce au fost contabilizate in registrul jurnal, sunt sistematizate si reportate in registrul  Cartea Mare, dupa care se procedeaza la intocmirea balantei de verificare dupa inventariere.

Aceasta lucrare este necesara pentru a pregati informatia necesara inchiderii conturilor de bilant si a celor de venituri si cheltuieli. Balanta de verificare trebuie intocmita tinand cont de principiul divulgarii integrale a informatiei, in cadrul balantei contabile necesara conturilor de cheltuieli si venituri, dupa caz cu solduri debitoare si creditoare. Este impotriva transparentei informatiei, actuala practica a intocmirii balantei dupa inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri. Balanta se redacteaza inainte de stabilirea rezultatului exercitiului si nu dupa terminarea acestuia.Ea se delimiteaza si ca suport informational pentru inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri.

Pentru a stabili corect rezultatul exercitiului este necesara separarea in timp a cheltuielilor si veniturilor inregistrate in cursul exercitiului sau preluate ca sold din exercitiul precedent. Contabilizarea operatiunilor privind variatia stocurilor se refera la acele sociatati comerciale in care se aplica metoda inventarului intermitent si care presupune ca la finele fiecarei luni, si deci si la finele lunii decembrie, sa se scada din conturile de cheltuieli unde au fost consemnate stocurile pe masura ce s-au efectuat aprovizionarile, contravaloarea stocurilor neconsumate in procesul de productie. Evaluarea acestora se poate face utilizand una din metodele: identificarea specifica, metoda costului mediu ponderat, metoda FIFO (primul intrat ultimul iesit) sau LIFO (ultimul intrat primul iesit).

Ordinul nr. 1784/2002 pentru “aprobarea precizarilor privind unele masuri referitoare la inchiderea exercitiului financiar pe 2002” si H.G. nr. 22/2003 pentru “aprobarea unor dispozitii legale, precum si pentru completarea unor metodologii contabile si fiscale” aduce unele schimbari importante atat in ceea ce priveste metodologia contabila de inchidere a anului 2002, cat si la modul de calcul a impozitului pe profit. Situatiile financiare anuale se intocmesc pe baza balantei de verificare rezultata din aplicarea IAS, mai putin IAS 29 “Raportarea financiara in economiile hiperinflationiste” si SIC 19 “Moneda de raportare-Evaluate” si prezentare in situatiile financiare in conformitate cu IAS 21 si IAS 29 si se depun la organele in drept potrivit legii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.