Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ipoteze si prejudecati in privinta somnului. Afla cum natura ne influenteaza calitatea somnului!

in Curiozitati

Exista ipoteza ca somnul de dinainte de miezul noptii este cel mai bun. Nu se stie de unde vine aceasta rcomandare, dar se poate presupune. Probabil ca in spatele ei se ascunde mesajul ca o viata regulata este totodata o viata mai sanatoasa. De fapt, s-a dovedit insa ca ora de culcare nu joaca niciun rol in privinta calitatii somnului, indiferent ca ea este inainte sau dupa miezul noptii. Calitatea somnului este determinata in primul rand de lungimea perioadei de veghe. Cu cat stam mai mult treji, cu atat mai repede adormim si cu atat mai profound adormim, chiar si daca aceasta se petrece dupa miezul noptii.

De asemena, se mai spune ca pe timp de Luna plina se doarme rau. Lunii i s-a atribuit din vechime o influenta magica asupra comportamentului omenesc. Astfel, venerarea Lunii constituie unul dintre cele mai vechi culte din omenire. In orice caz, in niciun studiu serios nu a putut fi dovedita o legatura intre Luna plina si dereglarea somnului. Probabil ca dorinta explicarii somnului dereglat actualmente constituie legatura dintre cele doua.

Se mai spune ca electrosmog-ul are o influenta negativa asupra somnului. Exista oameni care sunt fermi convinsi ca electrosmogul si campurile electromagnetice le inrautatesc somnul si, de regula, pentru acestia situatia este chiar asa. Exista alti oameni care nu cred in asa ceva, si dorm bine. Lucrurile par simple, dar s-a putut demonstra ca nu atat apropierea de instalatiile electrice, cat neincrederea plina in teama fata de efectele negative ale acestora duce la un somn dereglat.

De asemenea, din batrani, se spune ca prea putin somn “prosteste”. Multe dintre persoanele cu dereglari cornice de somn se chinuiesc cu grija ca datorita lipsei de somn au loc daune in creier, si in ca felul acesta nu vor mai putea “gandi corect”. Nu s-a dovedit insa ca persoanele care au un somn deficitar cronic ar avea in mod fundamental si o memorie slaba sau chiar ca sunt proaste. Asadar, nu exista niciun motiv de ingrijorare.

CAT DE MULT REZISTA UN OM FARA SA DOARMA? Experimentele de privare de somn sun fascinante, pentru ca arunca lumina asupra functiei somnului. In anul 1965, Randy Gardner a obtinut recordul mondial cu 264 de ore de stare de veghe continua. Dupa patru zile el prezenta schimbari de dispozitie launtrica si a relatat despre vise de stare de veghe. A fost deosebit de greu ca studentul de colegiu in varsta de 17 ani sa fie mentinut treaz in special noaptea. Spre sfarsitul experimentului, cei care efectuau cercetarile asupra somnului urmarindu-i starea, l-au intrebat ce anume l-a motivate sa faca acest experiment. “Am vrut sa arat ca nu se intampla nimic daca nu dormi”, se pare ca ar fi relatat el la conferinta de presa din finalul experimentului.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play
LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web