JOCI la PĂCĂNELE, RULETĂ, POKER, PARIURI sau alte JOCURI DE NOROC? Uite ce poţi păţi

in Articole

Pe langa dependentele de care am tot auzit, de bautura, de tigari, de droguri sau chiar si de mancare sau sex, exista si unele mai rare si mult mai costisitoare, cum este gamblingul, dependenta de jocurile de noroc.

Cei care se confrunta cu aceasta problema joaca o data din curiozitate, apoi o fac din placere si sfarsesc prin a cauta in mod constant sa isi satisfaca acest hatar nesimtindu-se impliniti in niciun alt mod.

10440869_637171709718825_7712215343126785356_n

Pentru a afla mai multe despre aceasta patima dureroasa pentru buzunar, Ziare.com a luat legatura cu reprezentantii centrului „Dependentii Anonimi” din Bucuresti, care le asigura jucatorilor psihoterapie, suport, consiliere familiara, tratament, daca acesta se impune, si, nu ultimul rand, confidentialitate.

Dependenţa de jocuri de noroc mutilează grotesc viaţa jucătorului şi a familiei sale. Jucătorul patologic va continua să joace, mizând pe faptul că „de data asta va câştiga”, după ce s-a îndatorat post-mortem, lăsându-şi pe drumuri apropiaţii şi familia extinsă. Psihiatrii specializaţi în adicţii cu care a vorbit ECONOMICA.NET spun că numărul jucătorilor patologici e corelat pozitiv cu numărul în creştere al spaţiilor dedicate acestor jocuri. În contextul numărului tot mai mare al persoanelor care dezvoltă şi solicită tratament pentru această dependenţă, vă spunem ce este această adicţie, cum o recunoaştem, în ce context e mai probabil să o dezvolţi, dar mai ales cum o poţi trata şi cât te costă tratamentul.

Jocul patologic de noroc este o afectiune cu mult mai des intalnita, decat putem noi sa intuim, si asta pentru ca sunt prea putini cei care o privesc drept o boala. Insa familiile in care cel putin un membru sufera de aceasta tulburare de control a impulsului, stiu sigur ca, jocul patologic de noroc afecteaza sever, nu doar viata persoanei dependente, ci si a celor din jurul lui. Este o problema care interfereaza cu capacitatea de munca a persoanei, cu responsabilitatea de care ar putea da dovada acasa sau la locul de munca, cu relatiile intersociale ale acesteia.

Jocul patologic de noroc este tulburarea de control a impulsului, ce se explica prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, in ciuda constientizarii efectelor negative pe care acesta le are asupra sa si a celor din jurul lui. Individul simte o senzatie crescanda de tensiune sau de excitatie inainte de a comite actul, si apoi simte placere, gratificatie sau usurare in timpul comiterii actului. Jocul patologic de noroc este insotit de sentimente de vinovatie si izolare, atunci cand jucatorul incearca sa reduca sau sa inceteze aceasta activitate, precum si de dificultati in relationarea sociala, ca o consecinta a izolarii cauzate de jocul excesiv.

Dintre cei care sufera de aceasta tulburare psihica, unii privesc jocul ca pe o scapare de alte probleme sau ca pe o eliberare de o dispozitie afectiva negativa, cum ar fi sentimentul de culpabilitate, anxietate sau depresie, iar altii, au ca principale motivatii inconstiente:

  • dorinta de a demonstra celorlalti ca sunt persoane demne de respect
  • dorinta de a obtine aprobarea si acceptarea celor din jur
  • nevoia de a-si reduce plictiseala
  • nevoia de a ameliora stari emotionale negative

Categoriile de jocuri de sansa existente sunt nelimitate ca numar si varietate; clasificarea lor uzuala le imparte in: jocuri de sansa in cazinouri; jocuri de sansa cu ajutorul aparatelor electronice cu castiguri; loterii; pariuri sportive, caritabile; alte pariuri, inclusiv cursele de cai.

Factorii de risc

Se stie ca factorii de risc sunt cei care contribuie la aparitia problemelor legate de dependenta de jocuri de noroc sau fac dependenta dificil de tratat. Factorii ce pot contribui la aparitia si dezvoltarea jocului de sansa patologic se impart in trei categorii:

  • factorii familiali
  • factorii individuali
  • sociologici

Factorii individuali care sunt implicati in aparitia si mentinerea formei patologice a jocului de sansa includ personalitatea jucatorului, cognitiile acestuia, starile emotionale negative si factorii biologici.

Cauzele dependentei de jocuri de noroc

Cercetatorii vorbesc despre ipoteza existentei unui sindrom de deficient, a sistemului de recompense a creierului, aparut in urma unei modificari genetice, care duce la existenta unui dezechilibru in eliberarea de dopamina (neurotransmitator ce intervine in sistemul de recompense si intariri a creierului), in sensul eliberarii unei cantitati insuficiente. Rezultatul acestui dezechilibru este o nevoie continua de emotii pozitive, care ii determina pe indivizi sa caute surse de placere, cum ar fi drogurile, alcoolul sau jocurile de noroc, comportament ce la nivel biologic, corespunde nevoii de reglare a cantitatii insuficiente de dopamina, substanta cunoscuta ca si molecula placerii.

La nivel psihologic, jucatorul patologic este un individ foarte competitiv si preocupat de ce cred ceilalti despre el, nelinistit si superstitios sau care considera ca poate controla mersul lucrurilor atunci cand joaca; un individ care vede banii, in acelaşi timp, ca sursa tuturor problemelor sale, dar şi ca rezolvare a acestora.

La nivel psihosocial, se poate vorbi despre dependenta de jocurile de noroc, ca despre un comportament invatat si continuat, datorita existentei unor recompense initiale substantiale (cei mai multi jucatori patologici au avut experienta unui castig foarte mare la inceputul carierei lor).

La nivel biologic, jucatorii patologici sunt dependenti de emotiile resimtite in timpul jocului, acestea fiind motorul actiunilor lor, si nu castigurile financiare. Dependenta este sustinuta si de asocierea dependentei de jocurile de noroc, cu dependenta de alcool sau alte droguri, cat si de modificari similare care apar la nivel genetic si neurochimic, la unii dintre dependenti.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.