legume-sanatoase

LEACURI LA PLATOU

in Retete/Sanatate de

Toată lumea povesteşte despre superalimente, despre mâncarea super-sănătoasă! Nimic de zis, aşa or fi, dar şi mâncarea noastră de toată ziua este la fel dacă o pregăteşti cum se cuvine şi nu mănânci prea mult.

În plus, pe cât de sănătoase sunt alimentele din farfurie, pe atât sunt de folositoare în medicina populară. Şi nu doar ca alimente medicament, ci şi ca prim ajutor. Pentru exemplificare, am luat trei feluri de mâncare, la îndemână, la fel de potrivite pentru prânz sau cină.

MUŞCHI DE PORC CU CARTOFI LA CUPTOR

Nu e mare filosofie în gătitul fripturii cu pricina. Doar tăvăleşti muşchiul prin sare, piper măcinat mai mare de toate culorile şi-l împănezi cu usturoi, apoi îl dai la cuptor, într-o tavă încăpătoare în care ai pus apă şi puţin ulei. Când muşchiul începe să se facă, adaugi cartofii în sosul ăla şi un fir sau două de ceapă şi/sau usturoi verde. Şi laşi până este gata (40-50 de minute).

DE CE E SĂNĂTOASĂ

Carnea de porc nu este nici pe departe atât de nesănătoasă pe cât îi este faima. Este cea mai bogată în vitamina B1, ajută la buna funcţionare a sistemului nervos şi stimulează metabolismul hidrocarburilor. Are avantajul că-i poţi înlătura grăsimea şi conţine colesterol mai puţin (când e slabă) decât anumite părţi ale puiului. Cartofii copţi sunt şi ei la fel de buni, iar despre usturoi ştie oricine că este cel mai bun antibiotic natural.

LEACURI LA MOMENT

CARNE CRUDĂ. Chiar rece să fie, este eficientă în tratarea incipientă a vânătăilor.

CATAPLASME CU CARTOFI. La fel, crud, tăiat felii, aplicat pe tâmple sau pe ceafă, ia durerea de cap (chiar şi migrena) cu mâna.

CATAPLASME CU USTUROI. Toci câţiva căţei de usturoi, pasezi împreună cu puţin ulei de măsline şi aplici pe tălpi. Sunt eficiente în bolile respiratorii.

“Nu există niciun argument contra cărnii de porc. Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Important este să alegi o bucată slabă de porc. De exemplu muşchiul de porc e mai slab decât orice bucată de carne de vită, iar muşchiuletul este chiar mai slab decât pulpa de pui. Daca porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3 .” (Mihaela Bilic, medic nutriţionist)

 

VARZĂ ROŞIE CU MERE

O salată minunată, cu varză roşie tăiată fideluţă, mere ionatane date pe răzătoarea mare, câteva picături de ulei de floarea-sorelui şi câteva picături de zeamă de lămaie, sare şi piper negru măcinat după gust. Poate fi un fel principal, o garnitură sau o gustare. Toate sunt la fel de bune.

DE CE E SĂNĂTOASĂ. Pentru că e hrănitoare – are vitamine, minerale şi fibre din belşug – şi pentru că nu are nici grăsimi, nici colesterol. Unde mai pui că salata de varză e unul dintre felurile de mâncare cu calorii negative (mâncând consumi mai multe calorii decât are ea, cu tot cu uleiul, mărul sau piperul din compoziţie). Mai mult varza roşie în sine este practic un concentrat de vitamina C (are de opt ori mai multă vitamină C decât cea albă), iar pigmentul care-i dă culoarea movulie este un duşman al infecţiilor. Despre măr, ce să mai spunem, deja e arhicunoascută zicala “Un măr pe zi tine doctorul departe”. Nici uleiul de floarea-soarelui nu este de lepădat. Sănătos dacă e presat la rece, şi nu este preparat termic, uleiul de floarea soarelui ajută la prevenirea accidentelor vasculare.

LEACURI LA MOMENT

CATAPLASMA CU VARZĂ. Foile de varză uşor zdrobite, puse direct pe locul afectat şi fixate cu tifon sau cu bumbac curat, sunt excelente împotriva furunculelor.

MĂR COPT. Se recomandă în prima parte a diversificării mesei sugarilor, dar şi ca leac împotriva răguşelii.

LĂMÂIE. Zeama şi/sau coaja sunt recomandate împotriva bătăturilor (se masează locul afectat cu zeama şi/sau interiorul cojii de lămâie).

PIPER NEGRU MĂCINAT. Dacă amesteci două vârfuri de cuţit de piper negru măcinat cu patru linguriţe de miere şi puţină zeamă de lămâie, obţii o pastă care e remediul ideal împotriva tusei seci.

ULEI DE FLOAREA-SOARELUI. O lingură de ulei dimineaţa, pe stomacul gol, ajută în constipaţie cronică.

 

ALUAT DIN OVĂZ CU FRUCTE DE PĂDURE

Poţi face o mulţime de dulciuri sau antreuri folosind în loc de făină fulgi sau tărâţe de ovăz. Nu te speria, chiar dacă au culoare închisă, sunt foarte gustoase. De exemplu, încearcă nişte brioşe cu fructe de pădure. Amesteci 300 g fulgi de ovăz cu un borcan de iaurt şi o ceaşca de lapte şi laşi cam o oră să se umfle. Adaugi două linguri de brânza de vaci, zahăr brun după gust, două ouă bătute spumă şi un pic de vanilie. Amesteci din nou, adaugi 2-3 linguri de fructe de pădure congelate, pui în forme şi dai la cuptor cam 40 de minute.

DE CE SUNT SĂNĂTOASE. Ovăzul e recomandat în mai toate dietele de menţinere sau slăbire, este recunoscut pentru fibrele sale de bună calitate, dar şi pentru conţinutul important de selenium, vitaminele B, dar şi E. Prin urmare, ovăzul ajută digestia, scade colesterolul şi, foarte important, reglează funcţia tiroidei. Iaurtul şi brânza de vaci sunt lactate de cea mai bună calitate (printre altele, iaurt pot mânca şi aceia cu intoleranţă la lactoză), din care organismul extrage calciu, dar şi bacterii prietenoase numai bune pentru menţinerea unei flore intestinale sănătoase. Cât despre fructele de pădure, sunt un ajutor nepreţuit pentru imunitate, mai ales acum la început de sezon rece.

LEACURI LA MOMENT

OVĂZ CU IAURT. În fiecare dimineaţă, o linguriţă de tărâţe sau fulgi amestecată cu un iaurt mic ajută în constipaţie, dar şi in hipotiroidie şi obezitate.

ŞODOU. Amesteci un ou crud cu o linguriţă de miere, apoi cu lapte fierbinte şi bei. Este cel mai plăcut leac împotriva durerilor în gât.

CEAI DE AFINE. Este foarte bun contra infecţiilor urinare, mai ales împotriva E.coli.

NU UITA DE CEAPĂ! Supa de ceapă este una dintre specialităţile cu care se laudă francezii, dar şi una dintre cele mai gustoase supe din lume. E drept, cere un pic de sacrificiu, adică lacrimi până termini de curăţat toată ceapa, iar cum suntem la lacrimi, ştii de ce plângi când cureţi ceapă? Din pricina conţinutului mare de sulf care, în combinaţie cu o enzimă eliberată în timpul tăierii, impresionează la modul neplăcut glandele lacrimale.

loading...

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Ultimile din Retete

curcan-la-cuptor-580x400

CURCAN LA TAVĂ

Ingrediente 1 piept mare de curcan; cimbru; rozmarin; 4-5 linguri muştar; ulei
cotlete-de-vitel-pane-1

COTLETE DE VIŢEL

Ingrediente 8 cotlete de viţel netăiate; 10 boabe ienupăr; 4 linguri ulei;
Close
Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web