Legile sunt norme de conduită menite să stabilească ordinea socială și buna purtare a cetățeanului. Sunt soluții pentru abaterile sociale, care pun în pericol siguranța oamenilor, chiar dacă unele dintre ele sunt mai „speciale”.
În orașul Victoria, Australia, este interzisă schimbarea becului ars. Doar persoanele autorizate, care dețin licență de electricitate o pot face. Amenda este de 10 dolari australieni, pe care probabil oricum îi vei cheltui pe lumânări.
În Japonia este interzisă obezitatea, cu excepția luptătorilor sumo. Bărbații care nu fac parte din această categorie nu au voie să măsoare în talie mai mult de 80 cm, în timp ce femeile pot avea maxim 86 cm. În fiecare an, cetățenii sunt obligați să meargă la medic pentru a fi măsurați în talie, iar pentru orice apropiere de limită se impune o dietă strictă. Legea a luat naștere pentru a combate obezitatea și există zvonuri că de fapt nimeni nu pățește nimic pentru câteva kilograme în plus, însă obligația de a ține dietă este ca o lege. Nici tu nu vei păți nimic dacă ești în vacanță și ai ceva mai multe kilograme în plus, însă vei atrage toate privirile cu siguranță, ceea ce poate nu e chiar rău.
Pentru a proteja zonele turistice arheologice din Grecia, s-au interzis tocurile. Specialiștii au motivat că tocul exercită mai multă presiune și greutate pe centimetru pătrat de sol decât un elefant și astfel există riscul ca minunile arheologice să fie degradate mai repede.
În Germania riști să o amendă usturătoare dacă rămâi fără benzină pe autostrăzile unde se circulă cu mare viteză, pe motiv că mașina în pană, oprită, poate duce la accidente periculoase. În caz de accident nu va fi amendată lipsa de atenție la volan, ci neatenția la rezervor.
Atenție dacă alegi o vacanță în Dubai împreună cu partenerul. Este interzisă prin lege exprimarea sentimentelor de afecțiune în public, gen sărut sau îmbrățișare. Se poate sta până la o lună în închisoare.
Cea mai crudă lege a lumii, care îngrădește drepturile omului, de altfel, există în Cuba. Poliția are dreptul să aresteze orice persoană care arată dubios, adică pe criteriul periculozitate, spun ei. Chiar dacă nu ai intenții de infractor, dar aspectul tău e ceva mai nonconformist poți fi considerat periculos și intri la închisoare până la patru ani.
Una dintre cele mai ciudate legi este în Tibet. Reîncarnarea a ajuns în momentul de a fi considerată o realitate și care necesită ordine și aprobări. Un călugăr tibetan are nevoie de un permis special pentru a se reîncarna. Legea scrisă dorește ordonarea reîncarnărilor și disciplină în tratarea acestui fenomen. „Este o mișcare importantă spre instituționalizarea, organizarea reîncarnării”, spune legea.