Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Liviu Dragnea a fost CONDAMNAT definitiv in dosarul „REFERENDUMUL”. Citam: „Ma consider nevinovat”

in Politic

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dat astăzi sentinţa în dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, decizia luată vineri de instanţa supremă nefiind definitivă.

Instanţa a dispus ca lui Liviu Dragnea să îi fie suspendată executarea pedepsei pentru un termen de încercare de trei ani.

Prin aceeaşi decizie, alţi peste 20 de inculpaţi au fost achitaţi.

Instanţa le-a condamnat pe Adriana Vespe şi Daniela Vlăduţ la doi ani de închisoare cu suspendare.

Decizia de vineri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Sentinţa în dosarul în care ministrul Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane sunt acuzaţi pentru fraude la referendumul din 2012 a fost pronunţată după un an şi jumătate de la începerea judecării cauzei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 22 aprilie discuţiile în dosar.

ponta-dragnea-mfx

Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, întrebat ce va face cu funcţiile pe care le deţine în cazul în care decizia îi va fi nefavorabilă, spunea că acestea „nu o să mai fie”.

Condamnarea la un an de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumului” are implicaţii majore pentru cariera politică a lui Liviu Dragnea, care a promis că dacă nu va fi achitat îşi va da demisia din Guvern. Deşi Statutul PSD nu a fost oficial modificat, noile reguli votate la Consiliul Naţional din luna martie precizează că cei care au suferit o condamnare în primă instanţă ar trebui să fie suspendaţi din calitatea de membru PSD.

Liviu Dragnea a recunoscut că aşteapta cu emoţie decizia justiţiei, care deocamdată este în primă instanţă şi poate fi atacată în apel.

Sentinţa trebuia dată în 5 mai, dar a fost amânată pentru astăzi.

În 23 aprilie, judecătorii instanţei supreme au ascultat pledoariile acuzării şi apărării, dar şi ultimul cuvânt al tuturor inculpaţilor în dosarul referendumului.

După ce procurorul a cerut condamnarea ministrului la o pedeapsă cu executare, fără a menţiona şi cuantumul pedepsei, avocatul lui Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor că DNA trebuia să dovedească faptul că clientul său a cunoscut caracterul necuvenit al votului.

În ultimul cuvânt în faţa judecătorilor, Liviu Dragnea a spus că, în opinia sa, acuzaţiile care i-au fost aduse „pleacă de la o premisă greşită şi periculoasă pentru România”.

„Nimeni nu va mai îndrăzni să cheme cetăţenii la vot, în vreme ce această prezenţă la vot reprezintă un folos pentru democraţie. Susţin nevinovăţia, am credinţă că acţiunile mele au respectat legile ţării, am adus argumente şi probe pentru a fi achitat”, a afirmat Liviu Dragnea.

Mai mult, Dragnea va trebui să facă un pas în spate şi pe linie de partid. În prezent, el ocupă funcţia de preşedinte executiv al PSD, dar ”măsurile de reformă” votate la Consiliul Naţional din luna martie îl obligă să fie suspendat din funcţia de membru PSD. Pesediştii au subliniat însă că aceste măsuri de reformă se aplică celor vizaţi de fapte de corupţie, această precizare putând evita o sancţiune în cazul lui Liviu Dragnea.

Deşi modificarea Statutului nu a devenit operaţională, el nefiind votat în Congres şi aprobat de o instanţă, conducerea social-democraţilor a precizat că această este o decizie politică care se va aplica tuturor membrilor săi.

Premierul Victor Ponta a fost martor în dosarul Referendumului, iar la deschiderea lui a spus că totul este o mascaradă a procurorilor băsişti.

UPDATE – Liviu Dragnea a anunţat că a demisionat din postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar luni, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, îşi va depune mandatul de preşedinte executiv al partidului, ca urmare a deciziei instanţei de a-l condamna în dosarul „Referendumul”.

„Mă consider nevinovat” şi „nu înţeleg care a fost motivarea deciziei de astăzi” a instanţei, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea a mai afirmat că nu ştie cum mai poate fi organizată o campanie electorală dacă prezenţa la vot este considerată de către o instanţă drept folos necuvenit şi a apreciat că decizia instanţei în cazul său reprezintă un precedent periculos, care poate afecta democraţia şi libertatea partidelor de a îndemna oamenii să vină la vot.

„Poate apărea, în mentalul colectiv, impresia că a te prezenta la vot poate fi ceva rău, greşit sau chiar condamnabil”, a adăugat Dragnea.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate