lobotomia

Lobotomia, metoda premiată cu Nobel, folosită în tratarea agresivității, psihozelor și a homosexualității

in Articole de

Lobotomia este o procedură neurochirurgicală ce constă în secționarea fibrelor nervoase care leagă lobul frontal de talamus și a fibrelor de asociație ale lobului frontal. Metoda a fost inventată de către neurologul portughez, António Egas Moniz, premiat cu Nobel „pentru descoperirea valorii terapeutice a lobotomiei în anumite psihoze”. monizMedicul a stabilit că sursa bolilor mintale, a agresivității și chiar a homosexualității stă în creierul uman. Astfel, a început diferite experimente pe subiecți umani, adesea fără acordul acestora, care presupunea perforarea craniului și deconectarea fibrelor nervoase de la nivelul creierului, fibre vinovate de comportamentul persoanelor. Ulterior, Moniz a revoluționat metoda, renunțând la perforarea craniului, iar lobotomia se făcea doar „transorbital”, instrumentul prin care se efectua operația fiind introdus prin ridicarea pleoapei superioare. lobotomia2După intervenție pacienții deveneau apatici, capabili să urmeze anumite instrucțiuni, iar stadiul de ”copil” așa cum îl numea medicul, avea să se îmbunătățească la scurt timp după lobotomie. Succesul controversatei metode a fost unul resimțit puternic în domeniul neurologiei. Se estimează că în jur de 50 de milioane de persoane au fost supuse operației de lobotomie, bolnavi psihic, deținuți foarte agresivi, homosexuali și inclusiv copiii care erau tratați astfel pentru hiperactivitate.

Deși părea că bolnavul este vindecat, dat fiind faptul că agresivitatea, schizofrenia și înclinațiile sexuale nu mai apăreau după lobotomie, pacienții nu puteau duce o viață normală. Depindeau de ceilalți, și-au pierdut personalitatea și mult așteptata normalitate de fapt se transforma în deteriorare mintală.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este al lui Howard Dully. La vârsta de 12 ani a fost supus lobotomiei din inițiativa mamei vitrege, deoarece copilul era agresiv și obraznic cu ea. Howard a crescut cu grave probleme mintale și ajuns a maturitate nu își amintește nimic din copilărie. howardImediat după ce s-au cunoscut realele rezultate ale lobotomiei, metoda a fost considerată tortură și a fost interzisă. Neurologul Antonio Egas Moniz a fost împușcat de către un pacient afectat de lobotomie. Doctorul și-a trăit ultimii ani din viață în scaunul cu rotile. Și astăzi familiile celor tratați cu lobotomie se luptă să obțină retragerea Premiului Nobel acordat lui Moniz.

loading...

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Ultimile din Articole

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web