Lucrari apicole in martie

in Agronomie
În familiile puternice, unde proviziile de miere şi păstură au fost asigurate din belşug, s-a crescut până acumcel puţin o generaţie de albină tânără. Stupii se deschid cât mai puţin ştiut fiind că pentru refacerearegimului termic la un stup deschis pentru 5 minute pe timp friguros albinele consumă pentru refacere 0,5kg miere, echilibrul restabilindu-se abia a doua zi. Până la efectuarea reviziei generale observaţiile vor fi făcute fără a deschide stupul.
Atunci când temperatura atinge +12 grade Celsius se poate face un control sumar ,având grijă ca acesta sănu dureze mai mult de câteva minute, având la îndemână faguri cu miere preîncălziţi şi stropiţi cu apămierată, scopul controlului fiind descoperirea stărilor anormale. Se va vedea dacă albinele trăiesc, dacă suntvioaie şi dacă se văd pete de diaree, dacă mai există miere căpăcită. În cazul în care ceva pare anormal sedepărtează ramele mărginaşe până la observarea puietului, fagurii fără miere fiind îndepărtaţi şi îndepărtaţişi înlocuiţi cu alţii plini cu provizii.
După 7-8 zile de zboruri active şi la o temperatură adecvată (cel puţin 14-15 grade Celsius) se poate facerevizia de fond, lucrare care este de o însemnătate capitală pentru viitoarea dezvoltare a familiilor. Cele mai bune rezultate se obţin dacă revizia este făcută sub un cort protector. Trebuie avută în vederea legea statornicită în stupărit cu privire la dezvoltarea timpurie a familiilor de albine: „orice pierdere ce ar depăşi
500-600 g albină în primăvară se va răsfrânge printr-o întârziere de cel puţin 3 săptămâni în dezvoltarea cuibului”, colonia pierzând cel p
uţin o generaţie de puiet. În al doilea rând vin rezervele de hrană din stup,măsurile de igienă, comprimarea cuibului şi păstrarea căldurii coloniei.
Familiile alese pentru înmulţirea trântorilor selecţionaţi vor primi în cuib faguri cu celule de trântori şi vor fistimulate periodic cu mici cantităţi de sirop şi păstură. Nu se dau faguri cu puiet de la alte familii pentruîntărire, pentru a nu se schimba în vreun fel caracterele performante ale coloniei paterne.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.