Lucrari de primavara: formarea familiilor de albine si extinderea

in Agronomie

Si la stupii Dadant este important sa se schimbe si sa se curete podeaua primavara, dupa zborul de curatire. Astfel se poate face si un control al rezervei de hrana. In acest caz poate rezulta ca familiile alimentate cu 15-20 Kg de hrana imbogatita de iarna mai au inca suficiente rezerve ca sa nu fie necesara o suplimentare a hranei.

 

In cazul familiilor care in ciuda portiilor suficiente de hrana de la sfarsitul verii sau din toamna au deficiente de hrana acum primavara, aceasta, de regula, inseamna ca a avut loc o pradare mascata. Asemenea familii nu sunt intacte. Fie ca nu a avut efect combaterea capusii Varroa, fie regina numai este performanta. Rezervele de hrana sub forma de faguri cu hrana ramasi in plus de la alte familii sau o alimentare suplimentara cu miere cristalizata de rapita poate sa ajute la acoperirea lipsei acute de hrana; totusi se va dovedi in cursul primaverii ca asemenea familii au dificultati in dezvoltare. Avem doua posibilitati in acest caz: fie sa desfiintam familiile si sa le unificam cu alte vecine, fie sa rezervam asemenea familii doar pentru formarea puietului.

Familiile iernate in stupi Dadant care mai au 3-4 faguri de hrana nu au nevoie nici sa fie alimentate suplimentar, nici sa fie descapaciti fagurii cu miere aflati in stup. Cuiburile compacte de puiet de pe acesti faguri mari asigura suficiente albine tinere astfel incat nu este necesara nici o interventie si nici o extindere a cuibului de puiet sau chiar adaugarea de faguri goi intre fagurii cu puiet.

 

Extinderea

Culesul la pomi fructiferi, la camp si mai ales la rapita duce la nevoia de extindere a coloniei la sfarsitul lui mai – inceputul lui iunie, mai ales cand toate spatiile dintre faguri sunt pline cu albine. Extinderea nu se face in spatiul puietului ci poate prin eliberarea accesului la catul superior. Acesta este prevazsut cu faguri Dadant 1/2 si este izolat de spatiul pentru puiet printr-un gratar. Stupii Dandant cu 12 rame sunt prevazuti cu pereti mediani peste gratarul de inchidere. In asemenea stupi trebuie lasati numai 10 faguri in spatiul puietului, iar la culesul timpuriu se va renunta, pentru extindere, la gratarul de inchidere.

Placa de separare trebuie folosita ca o ingradire. In cursul anului, prin asezarea de pereti mediani, spatiul cu puiet se poate extinde la 12 faguri. Capacul interior sau gratarul mobil ofera o buna izolatie prin placile din ceramica sau din spuma poliuretanica inainte de punerea capacului din tabla. Fiindca acesti faguri de doua ori mai mici nu pot fi folositi nici pentru puiet  si nici nu pot fi tratati impotriva Vaarozei, ei sunt de cea mai buna calitate din punctul de vedere al gustului si mirosului mierii.

In timp ce la stupii Dadant cu 12 rame, in spatiul cu puiet exista suficient spatiu pentru cresterea puietului si depozitarea hranei, in stupi Combi cu 10 faguri Dadant, in anii cu un buna cules la rapita si la padure, spatiul devine, curand, insuficient. Acest lucru se poate remarca usor: ordinea obisnuita din cuib nu mai este respectata. Mai multe cuiburi de puiet, mici cat podul palmei, aflate langa depozitul de polen si hrana sunt asemenea semne de lipsa de spatiu. Matca gaseste prea putine alveole goale la indemana si, de aceea foloseste orice ocazie pentru depunerea oualelor.

 

O extindere in locuri goale neadecvate cum ar fi chiar grilajul de inchidere este un exemplu  semnificativ. Coloniile roitoare sunt pe punctul de a parasi stupul. Spre deosebire de stupii Dadant cu 12 faguri, deschiderea gratarului este recomandata mai ales acum la stupii de tip Zander sau de timp Lagnstroth. Spatiul cu puiet redus la 2-3 faguri este un rau mai mic decat dispozitia de roit a coloniilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.