Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Lumina in fotografie

in Educational

Proprietati si functii ale luminii

(Photos=lumina; grapho= a scrie, photo-graphos= scriere cu ajutorul luminii).

 

Cantitatea de lumina reflectata depinde de :
– structura si culoarea suprafetei

 
– unghiul pe care il formeaza aceasta suprafata cu directia de incidenta a luminii, ca si directie de fotografiere.
Prin iluminare uniforma a intregului obtinem o  fotografie cenusie, monotona. Daca obiectele situate in planuri diferite sunt iluminate uniform, spatiul este redat nesatisfacator datorita absentei variatiei tonurilor.

 

La portrete e necesara expresivitatea fetei. Pentru perceperea corecta a figurii e necesara evidentierea trasaturilor si detasatea figurii de fondul respectiv (trebuie sa aiba straluciri si nivel de iluminare diferite).

 
Redarea volumului in fotografie depinde de conditiile de iluminare la fotografiere (lumina solara laterala lasa umbre la oameni si cladiri).

 
La fotografiere fotoreporterul trebuie sa rezolve simultan 3 roluri imp ale iluminarii: plastic,de compozitie,tehnic. Dupa ce a fost stabilit subiectul de fotografiere, se stabileste locul de statie si incadrarea, sunt stabilite conditiile de iluminare.

 
1. luminozitate care sa valorifice subiectul;
2. veridicitatea continutului;
3. stabilirea punctului de statie, determinarea limitelor de incadrare (corespondenta iluminare – continutul imaginii).

 
La fotograful incepator, peisajele si scenele de viata sunt realizate in aer liber, deci lumina isi pastreaza caracteristicile initiale. Trebuie sa se tina insa cont de faptul ca lumina naturala isi schimba conditiile in timpul zilei, depinzand de gradul de innourare, poluare si alti factori.

Dimineata – se formeaza o usoara ceata care slabeste intensitatea luminii (gradatie fina de tonuri).

Pranz – umbrele devin scunde si dure (contraste puternice).

Dupa amiaza – umbre lungi,intensitatea scade treptatdar depind si de anotimp.

La fotografierea in aer liber, lumina solara dirijata poate fi utilizata si drept contralumina, care accentueaza conturul subiectului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate