Luna iulie in apicultura

in Agronomie/Stiri online

Iulie este cea de-a doua lună a verii, este luna cea mai călduroasă din an când se coc grânele, spunându-se în popor luna lui „cuptor”. Iulie este luna determinantă în realizarea producţiei de miere planificate.Albinele în această lună culeg nectar de la tei, coriandru, floarea soarelui şi alte plante melifere din flora spontană.De menţionat că luna iulie fiind eccesiv de călduroasă influienţează pozitiv secreţia de nectar la tei şi floarea soarelui, cu recomandarea ca stupii să fie amplasaţi la umbră şi alimentarea adăpătorului zilnic cu apă potabilă.

Apicultorii care au paviloane apicole sau alte mijloace de transport după culesul la salcâm I,II şi III să deplaseze stupii la masivele de tei unde pot avea satisfacţii mari, adică se pot realiza 25-30 kg miere marfă pe familia de albine.

Principalele lucrări apicole din luna iulie sunt:

• Înlocuirea mătcilor necorespunzătoare din familia de bază cu mătci tinere, viguroase şi prolifice crescute în luna iunie, care au o mare cantitate de ouă după culesurile de vară faţă de mătcile bătrâne.
• Întărirea familiilor de albine formate în lunile anterioare prin introducerea de rame cu puiet căpăcit din familiile de albine puternice.
• Extragerea şi condiţionarea mierei obţinute de la culesul de vară.
• Efectuarea unei revizii generale a familiilor de albine .
• Transportul familiilor de albine la masivele de tei , transport care v-a fi efectuat numai noaptea, luând toate măsurile de protecţia muncii pentru apicultor şi însoţitor şi asigurarea aerisirii optime a stupilor.
• Completarea rezervelor de hrană în familiile de albine cu hrană insuficientă.
• Tratarea fagurilor de rezervă contra găselniţei dacă se impune.
• Recondiţionarea inventarului apicol deteriorat în timpul transporturilor.

De reţinut că:

• Lipsa puietului necăpăcit în familia de albine, este primul semn al orfanizării, unde se observă un cules slab de polen, iar albinele trag potiraşe pentru botci iar în stup trebuie se introducă o rama cu puiet necăpăcit tânăr,pentru ca albinele să-şi trăgă botci de salvare. Acesta este un semn sigur că familia şi.a pierdut matca.
• Albinile de pe fagurii cu puiet trebuie periate uşor, evitând a scutura rama pentru a nu dăuna puietului căpăcit. Albinele se vor scutura numai de pe ramele cu miere căpăcită, mărind astfel productivitatea muncii apicultorului.
• In atelierul stupinei se va face sortarea şi topirea faurilor vechi cât şi a celor deformaţi, apoi începem recondiţionarea şi depozitarea utilajelor apicole.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.