Buzau-Beligan

Maestrul Radu Beligan a murit!

in Evenimente/Stiri online de
O minte sclipitoare, un artist complet și complex, ne-a părăsit. Scena o să fie mult mai săracă. 
În vârstă  de 97 de ani, maestrul Beligan a fost internat vineri la Spitalul de Urgență Elias, Secția Terapie Intensivă din cauza unei stări de degradare biologică progresivă, datorată vârstei. 
 A decedat astăzi, în jurul orei 13 din cauza că ireversibil a fost doborât de un stop cardiac. 
Maestrul teatrului românesc s-a născut în data de 14 decembrie 1918, in Galbeni, judetul Bacău.
Director de teatru, profesor la Institutul de Teatru și Film, Radu Beligan a fost in primul rand un maestru al cuvântului pe care l-a folosit cu un profesionalism deosebit în bogata lui activitate din teatru, film, televiziune și radio.
Inainte de a muri, a primit omagiul suprem, fiind inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalități din lume, din domeniul divertismentului. Alături de actorul român, în clasament s-au regăsit celebrități de la Hollywood: Robert de Niro, Clint Eastwood, Martin Scorsese, Woody Alan, Helen Mirren, Angelina Jolie și alți actori de talie mondială.
Drept recunoaștere a activității în domeniul artei, maestrul Beligan, a fost ales în 2004 ca Membru de onoare al Academiei Române, în 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București și în 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
 A fost decorat cu numeroase ordine: Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan, Ordinul Serviciul Credincios”Mare Ofițer”, Ordinul Național al Legiunii de Onoare, în grad de ofițer, din partea Franței.
 În peste șapte decenii de activitate, maestrul Radu Beligan a interpretat roluri celebre din dramaturgia românească, ale scriitorilor: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Eftimiu, Aurel Baranga și a  altor scriitori de renume ai literaturii universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Anton Cehov, Gogol, Maxim Gorki, George Bernard Show, Neil Simon, Umberto Eco si alti mari scriitori.
loading...
Loading...

Ultimile din Evenimente

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web