Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Mâine este ÎNĂLȚAREA DOMNULUI sau ISPASUL. Tradiții și obiceiuri

in Articole/Evenimente/Religie/Stiri online
Loading...

În fiecare an, la 40 de zile după Înviere, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Mântuitorul nostru Iisus Hristos care se afla pe Muntele Măslinilor s-a ridicat la ceruri. Martori ai acestei minuni au fost Apostolii și doi îngeri care le-au vorbit acestora despre cea de-a doua venire a lui Hristos și le-au cerut ca durerea despărțirii de Mântuitor să nu-i copleșească.
Înălțarea Domnului se mai numește în popor și Ispas, după numele celui care a fost martorul ascuns, nevăzut, al Înălțării. Se spune că Ispas, ciobanul ascuns în spatele pietrelor a urmărit evenimentul, tăcut și uimit. Mai apoi a povestit alor săi despre tot ceea ce s-a întâmplat.

În această zi creștinii se salută cu:”Hristos s-a înălțat!” și „Adevărat s-a înălțat!”
Pentru prima dată sărbătoarea Înălțării Domnului a fost menționată în anul 332 de Eusebiu din Cezareea, care în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor” povestește că Înălțarea Domnului se ținea în aceeași vreme cu Rusaliile(Pogorârea Sfântului Duh), la 50 de zile după Înviere. La sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea s-a făcut separarea între cele două sărbători și Înălțarea Domnului s-a sărbătorit la 40 de zile după Înviere.

Tradiții și obiceiuri de Ispas

Cu ocazia acestei sărbători se înroșesc ouă și se pregătesc bucate ca la masa de Paști.
În unele zone ale țării se țin Moșii de Ispas, iar casele și mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin. La ferestre se pun frunze de leuștean.
Se fac pomeni pentru morți, împărțindu-se  mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu.
Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare și cei care mor în această perioadă ajung direct în Rai și nu mai sunt supuși Judecății de Apoi.
În unele zone ale țării fetele și flăcăii culeg din pădure frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau le folosesc ca plante tămăduitoare.
Tradiția mai spune că Mântuitorul ar fi fost încins când s-a înălțat la ceruri cu frunze de nuc și de Ispas, oamenii își pun la brâu frunze de nuc și se bat cu leuștean ca să fie feriți de rele și de boli.
Și vitele sunt bătute cu leuștean pentru a se îngrășa, să fie sănătoase și ferite de vrăji.

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Articole

Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web