Margarinele tartinabile! Margarina de generatie noua! Fara uleiuri si fara grasimi

in Regim alimentar

Magarina tartinabila de calitate (margarina de generatie noua) este o sursa importanta de grasimi esentiale Omega 3 si 6 si este recomandata de institutii internationale si nationale de nutritie si sanatate ca parte a unei alimentatii echilibrate. Ea este un amestec de uleiuri vegetale naturale, cu putina grasime vegetala si cu apa. Fiindca in retete diferite se folosesc uleiuri diferite (de la uleiul de floarea soarelui, la cel de rapita, de masline sau in)  si margarina poate avea un continut diferit de grasimi esentiale – Omega 3 si Omega 6. De preferat ar fi sa alegem margarina bogata in Omega 3, pentru ca aceasta este grasimea esentiala care lipseste cel mai adesea din meniul nostru. Omega 3 si Omega 6 sunt grasimile care nu pot fi produse de organism, dar sunt necesare pentru a functiona normal: sunt implicate in dezvoltarea corecta a organismului, in mentinerea colesterolului in limite normale si implicit in pastrarea sanatatii inimii.

Unilever South Central Europe nu utilizeaza uleiuri sau grasimi vegetale partial hidrogenate in producerea margarinelor, astfel incat aceste produse nu contin practic grasimi trans. Asadar, pe piata exista margarina de generatie noua care are un profil nutritional bun, recomandat pentru un stil de viata sanatos.

Mai mult, margarina este in principal un produs de origine vegetala. In mod obisnuit, margarina nu contine lapte, in schimb, pot exista in cantitate mica in unele sortimente cateva ingrediente din lapte (un exemplu fiind zerul).

Margarinele tartinabile Rama, Delma, Becel sunt o alegere bună ca parte a unei alimentatii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, deoarece:

  • Conţin uleiuri vegetale naturale
  • Reprezintă o sursă bună şi accesibilă de vitamine liposolubile A, D şi E
  • Conţin acizi graşi esenţiali, absolut necesari pentru o alimentatie echilibrată
  • Practic nu conţin grăsimi trans (sub 1%)

Margarina este practic o emulsie de uleiuri vegetale în apă, stabilizată de o structură de cristale de grăsime solidă.

Uleiurile utilizate pentru obținerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in. Aceste uleiuri sunt selectate cu atenţie şi conţin în mod natural vitamina E şi acizi graşi nesaturaţi.

În uleiurile vegetale se adaugă vitaminele liposolubile A şi D; în unele dintre ele se suplimentează și cantitatea de vitamina E. În acest fel margarina devine o sursă bună şi accesibilă de vitamine liposolubile, esenţiale pentru dezvoltarea și funcționarea normală a organismului.

Uleiurile vegetale utilizate în margarină conţin acizi graşi esenţiali: acidul linoleic (din grupul Omega 6) şi acidul alfa linolenic (din grupul Omega 3). Aceştia sunt cunoscuţi drept acizi graşi esenţiali datorită importanţei vitale pentru corpul uman şi a faptului că nu pot fi sintetizaţi de către organismul nostru.

Aşa cum afirmă numeroase studii ştiinţifice, pentru dezvoltarea corectă şi pentru asigurarea sănătăţii sistemului cardiovascular, este recomandat un aport de 1-2 en % (1,5 -2g) Omega 3 şi 5-8 en % Omega 6.1

La începutul anilor ’90, studii ştiinţifice au dovedit faptul că acizii graşi trans au un impact negativ asupra sănătăţii. În industria alimentară aceştia se formează atunci când uleiurile vegetale sunt parţial hidrogenate.

Acizii grasi trans pot duce la schimbări nedorite ale lipidelor din sânge: cresc nivelul colesterolului total şi al colesterolului LDL (colesterolul rău) şi scad nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun).2, 3

În 1995 Unilever a decis eliminarea acizilor graşi trans din margarinele din portofoliul său4, prin excluderea uleiurilor parţial hidrogenate din procesul de producție al margarinelor. Grăsimile trans pot fi prezente în aceste margarine doar sub formă de urme, ca rezultat al procesului de rafinare al uleiurilor vegetale naturale utilizate în producerea margarinei.

Unilever South Central Europe nu utilizează uleiuri sau grăsimi vegetale parţial hidrogenate în producerea margarinelor, astfel încât aceste produse nu conţin practic grăsimi trans.

Pentru obţinerea grăsimilor tartinabile din uleiuri vegetale lichide este necesară o cantitate mică de grăsimi solide. Pentru obţinerea unui produs cu caracteristicile necesare, procesele de fracţionare şi de inter-esterificare sunt aplicate grăsimilor vegetale.

Fracţionarea este procesul de separare a diferitelor fracţiuni ale grăsimilor, pe baza punctului lor de topire. Fracţiunea solidă este amestecată cu uleiurile vegetale pentru a le conferi structura necesară. In felul acesta rezultă un amestec tartinabil.

Inter-esterificarea reprezintă reorganizarea acizilor graşi de-a lungul moleculei de glicerol. În afară de această redistribuire, componentele grăsimilor (inclusiv structura acizilor grași) rămân neschimbate.

Studiile5,6,7,8 au arătat că inter-esterificarea nu afectează nivelurile de grăsimi din sânge.

OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) recomandă1 ca într-o alimentație echilibrată până la 30% din aportul caloric zilnic să provină din grăsimi.

Dintre acestea:

  • Grăsimile saturate nu ar trebui să depăşească 10 en % (1/3 din grăsimea totală).
  • 6-10 en % ar trebui să fie grăsimi polinesaturate (până la 1/3 din grăsimea totală).
  • Restul până la 100% reprezintă grăsimi mononesaturate.

Articol trimis redactiei CYD.RO de Stefana Prozan agentia PR Golin

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*