Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Marian Apostol, primarul de la Naeni demis din functie

in Politic

Primarul comunei Năeni, Marian Apostol, a pierdut definitiv lupta cu Agenția Națională de Integritate care l-a declarat în 2013 în conflict de interese de natură admi­nistrativă întrucât, în timpul exercitării mandatului, ,,a avizat la plată 3 facturi emise de către societatea în cadrul căreia acesta deține calitatea de asociat unic și soția sa funcția de administrator, în sumă totală de 3.532,03 lei”. Acesta își poate pierde acum și mandatul pentru câteva baxuri de hârtie igienică și detergent cumpărate în 2010 de angajații Primăriei de la magazinul soției sale.

Apostol a atacat decizia ANI la instanța de Contencios Administrativ, dar a pierdut procesul atât la Buzău, pe fond, cât și în recurs la Curtea de Apel Ploiești, dar și la Înalta Curte de Casație și Justiție, care anul acesta, pe 21 mai, a hotărât, definitiv, că soli­citarea, depusă de primarul de la Năeni pentru anularea actului administrative emis de ANI, trebuie respinsă scrie OPINIABUZAU.RO

Ca urmare, reprezentanții ANI au solicitat Prefecturii sancționarea lui Marian Apostol, astfel că, la scurt timp, pe 29 iulie, prefectul județului George Sava, a emis act de încetare, înainte de termen, a mandatului primarului de la Năeni. Pentru acest ordin, Sava trebuie să meargă astăzi în fața judecătorilor de la Tribunalul Buzău, unde Marian Apostol  a atacat ordinul prefectului, din nou la instanța de Contencios Administrativ.

Marian Apostol spune că decizia Prefecturii nu este corectă. ,,Chiar dacă instanța a respins cererea mea, legea spune că doar în situații de incompatibilitate se poate retrage mandatul, nu și în caz de conflict de interese de ordin administrativ. În plus, nu înțeleg de unde această înverșunare, atâta timp cât am fost cercetat și de Parchet și am primit neînceperea urmăririi penale”, ne-a declarat Marian Apostol.

Ce spune legea?

Conform ANI, Marian Apostol a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I“, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Integritate.

 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (..) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…) Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Pe de altă parte, voci din Instituția Prefectului spun că, într-o situație similară celei a primarului de la Năeni, prefectul de Suceava ar fi fost acuzat de abuz în serviciu pentru că nu a emis un ordin de încetare a mandatului unui ales local în cazul căruia decizia Agenției de Integritate a rămas definitivă printr-o hotârâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cum Apostol nu consi­deră ca fiind justă decizia prefectului de Buzău de a-i lua mandatul, a deschis o altă acțiune în instanță și a solicitat judecarea cu celeritate a cererii prin care solicită judecătorilor suspendarea executării actului administrative ce îl vizează. Pe 24 august a fost primul termen în dosar, iar instanța a decis citarea prefectului județului, în calitate de pârât, în data de 3 august, adică astăzi.

Unde s-a ajuns de la câteva baxuri de hârtie igienică

Primarul de la Năeni a ajuns în atenția ANI pentru câteva baxuri de hârtie igienică, bomboane pentru o serbare școlară, apă minerală și detergent. Se întâmpla în 2010, iar în 2013 ANI a decis că Marian Apostol a încălcat legea.

Apostol a confirmat, la acel moment, că a fost verificat de inspectorii Agenției Naționale de Integritate, dar că a fost cercetat și de procurorii buzoieni și de către Poliția Economică după ce, în cursul anului 2010, de la magazinul pe care îl avea în centrul comunei s-au cumpărat mai multe produse. ,,Angajați ai Primăriei și de la școala din comună ar fi cumpărat de la magazinul soției mele bomboane pentru o serbare școlară, hârtie igienică, apă minerală și detergent. Ma­gazinul fiind la doi pași de Primărie și lângă școală, oamenii mergeau repede acolo, luau ce le trebuia, erau trecuți pe caiet și când se facea 1.000 de lei se tăia factura și se achita. Asta a durat câtva timp până când le-am transmis angajaților ca să nu mai cumpere de la magazinul meu”, a declarat atunci primarul comunei Năeni, Marian Apostol.

Sursa: OpiniaBuzau.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate