Copiatul la examene a devenit un adevărat fenomen în rândul tinerilor, care au de ales între diferite opțiuni inventive ale așa-zișilor ”specialiști în copiat”. Fițuica de odinioară s-a demodat, astăzi tinerii mai puțin pregătiți își achiziționează dispozitive tip cască conectate la telefon, iar internetul joacă de asemeni, un rol important.
Dacă în România se dorește eradicarea copiatului prin controale și instalarea de camere video, alte state au aplicat cea mai severă măsură: au tăiat internetul la nivel național. India, Irak sau Uzbekistan sunt doar câteva nume. Campioana mondială la copiat este fără îndoială India. Aici au fost înregistrate cazuri în care părinții copiilor s-au cățărat pe gratii pentru a-și ajuta odraslele și chiar pe acoperiș acolo unde s-a putut, pentru a ”sufla” prin găurile din tavan. Cea mai folosită metodă rămâne telefonul mobil.
Operatorii de telefonie mobilă din Uzbekistan taie serviciile, la cererea autorităților, pe toată durata examenului și la nivel național. Timp de câteva ore, nimeni nu poate accesa internetul mobil, trimite SMS sau MMS. Metoda se aplică încă de acum câțiva ani, iar la început cei 19 milioane de abonați din toată țara au primit un avertisment că se efectuează „lucrări urgente de mentenanţă a reţelelor de telecomunicaţii”. Ulterior, s-a dezvăluit realul motiv. Metoda s-a dovedit eficientă și de asemeni, numărul celor promovați a scăzut drastic. Între timp tinerii s-au mobilizat și au studiat, promovabilitatea crescând puțin câte puțin din 2011 și până astăzi.