Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Medicamente mai ieftine, pensii și salarii mai mari de la 1 februarie

in Evenimente

Veștile bune precum medicamente ieftine sau pensii și salarii mai mari care ar fi trebuit să se materializeze pentru români de la 1 ianuarie vor trebui să mai aștepte o lună pentru că nu am avut un nou Guvern care să le pună în aplicare. Din acest motiv, reducerea prețurilor la medicamente cu 35%, eliminarea contribuțiilor de sănătate pentru pensionari sau eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei vor trebui să mai aștepte până la 1 februarie 2017, potrivit social democraților.

Acestea sunt doar o parte dintre măsurile promise în programul de guvernare al PSD ca fiind aplicabile de la 1 ianuarie, dar sunt întârziate până la începutul lunii viitoare. Lor se mai alătură și creșterea salariului minim cu 200 de lei, dar și majorarea salariilor din administrația locală cu 20%.

„Unele dintre măsuri ar fi trebuit adoptate înainte de 1 ianuarie. Cum nu avem încă un guvern votat de Parlament, în ultimele două zile am lucrat, împreună cu colegii mei, pentru a găsi soluții ca aceste măsuri, atât de așteptate de români, să fie aplicate măcar de la 1 februarie. Pentru că vreau ca românii să aibă mai mulți bani în buzunare, iar tot mai mulți să facă parte din clasademijloc!”, scria Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

Măsuri pentru toți românii

În planul noului guvern intră și reducerea prețurilor la medicamente (prin anularea HG. 800/2016 și ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul). O măsură general valabilă va fi cea de scădere a TVA-ului cu un punct procentual, de la 20% la 19%, fapt care ar urma, cel puțin teoretic, să mai ieftinească puțin produsele alimentare consumate de români, și nu numai. Tot aici ar urma să intre și reducerea accizei la carburanți.

„Nu suntem împotriva reducerii acestei accize, dar trebuie o discuţie serioasă cu aceste companii prin care să se demonstreze: 1 – că acuzaţiile de cartel sunt nefondate în ceea ce priveşte stabilirea preţului, şi 2 – garanţia că preţul la pompă, adică cel pe care îl plăteşte românul, urmăreştre fluctuţiile preţurilor la nivel mondial. Pentru că nu mi se pare absolut deloc corect ca în toate ţările ieftinirea preţului petrolului să se reflecte în preţuri mai mici pentru cetăţenii europeni şi la noi, dimpotrivă, să crească”, mai afirmat recent, Liviu Dragnea.

Măsuri destinate pensionarilor

Această categorie socială ar urma să aibă parte și de eliminarea impozitului pe venit, mai ales dacă beneficiarul câștigă mai puțin de 2.000 de lei. Trebuie să menționăm că pensia medie în România este în jurul la 900 de lei, mai bine de 95% dintre români având o pensie mai mică de 2.000 de lei. Doar câteva mii de români au pensiile de peste 2.000 de lei și doar câteva zeci au peste 10.000 de lei. În plus, pensionarii nu vor mai contribui nici la CASS, potrivit promisiunilor social democraților.

Ce urmează să primească angajații la stat

Sistemul public va avea și el de câștigat de la 1 februarie, mai ales că angajații din administrația locală au promisă o majorare a lefurilor cu 20%. Atât acestora cât și celor din mediul privat, le va crește traiul după ce Guvernul Grindeanu va ridica nivelul salariului minim la 1.450 de lei. Ultima măsură ar urma să impacteze mai bine de 1,5 milioane de români.

Cu toate acestea, bugetul țării va avea o gaură de circa 7 miliarde de lei, adică aproape 1% din PIB, bani pe care social democrații nu au precizat de unde-i vor scoate pentru a acoperi toate facilitățile fiscale pe care vor să le ofere de la 1 februarie. Sursa: Libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate