Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Metodă rapidă de a stabili natura unei tumori

in Spiritualitate

Un licean din Constanţa a inventat o metodă non-invazivă şi rapidă de a stabili natura unei tumori

Aplicaţia inventată de un licean din Constanţa îi spune pacientului în doar câteva secunde dacă o tumoare este malignă sau nu. Invenţia este aplicabilă doar pentru tumorile cerebrale şi are o acurateţe de 90 de procente, spune tânărul.

Trebuie să selecteze imaginea cu tumoră, apasă Butonul şi primeşte rezultatul pe loc.

Aşa funcţionează aplicaţia inventată de acest licean. În doar câteva secunde se poate stabili dacă o tumoră cerebrală este benignă sau malignă.

Dragoş Şerban are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de informatică Din Constanţa.

Ideea i-a venit după ce el însuşi a trăit, în urmă cu doi ani, coşmarul că ar putea fi bolnav de cancer.

A aşteptat o lună întreagă rezultatul biopsiei.

6 luni a muncit singur la această aplicaţie. Iar efortul i-a fost răsplătit: a primit premiul întâi, la Concursul Naţional de Ştiinţe.

Următorul pas, pentru Şerban, este participarea la un prestigios concurs de medicină, la Houston, în Statele Unite.

Dragoş Şerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, a pornit de la experienţa personală, prin care a trecut la 15 ani, şi a creat un sistem informatic care permite diagnosticarea naturii unei tumori în doar câteva secunde.

Un licean de clasa a XI-a din Constanţa a creat un sistem informatic care calculează, cu acurateţe de 90%, dacă o tumoră cerebrală este malignă sau benignă. Dragoş Şerban (17 ani), elev al Liceului Internaţional de Informatică, obţine acest rezultat doar pe baza tomografiei sau a investigaţiei RMN. Sistemul se bazează pe colectarea tuturor datelor evidenţiate deja de analizele imagistice, dar reduce timpul de aşteptare al biopsiei, care poate dura o lună. Pe scurt, algoritmul calculează textura tumorii şi dă verdictul. Dragoş a testat sistemul folosind o bază de date cu acces liber pentru studiere, ce conţine diferite analize medicale ale unor tumori. În paşi detaliaţi, algoritmul procesează informaţiile, apoi segmentează imaginea pentru a localiza tumora, extrage datele şi face calculul parametrilor din textură. Pe baza a 13 caracteristici, tumora este clasificată, iar programul dă rezultatul de „malign“ sau „benign“ – un diagnostic primar care scuteşte pacientul de tensiunea unei aşteptări inutile şi chiar dăunătoare.

Citeste mai mult: adev.ro/njz5i9

Citeste mai mult: http://stiri.tvr.ro

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate