Metode noi introducere matca in stup

in Agronomie

Introducerea mãtcilor

Factorii favorizanti pentru acceptarea mãtcii

1) Conditii de mediu : timp frumos , cald si fãrã vânt ; existenta culesului ( sau interventia cu hrãniri stimulente 2 – 3 zile înaintea introducerii ) ; la începutul lui aprilie si sfârsitul lui septembrie ; seara dupã terminarea zborurilor .

2) Starea mãtcii : matca de bunã calitate , bine întretinutã , linistitã , cu integritate corporalã intactã ; matca împerecheatã care începe sau continuã ouatul ( mãtcile neîmperecheate sunt agitate ceea ce iritã albinele ; matca neîmperecheatã poate fi acceptatã dar prezenta sau introducerea ouãlelor si larvelor tinere va duce la înlãturarea ei si cresterea botcilor proprii ) .

3) Starea familiei de albine : familia în timpul unui cules puternic sau în timpul frigurilor roitului ( matca si cresterea puietului sunt neglijate ) ; starea de agitatie si panicã apãrutã la 40 – 50 minute de la disparitia mãtcii din stup care continuã timp de 4 -5 ore ( dupã aceastã perioadã acceptarea este mai dificilã devenind aproape imposibilã odatã cu cresterea botcilor de salvare sau odatã cu aparitia albinelor ouãtoare ) ; lipsa ouãlelor si larvelor ( puiet necãpãcit ) ; preponderenta în familie a albinelor tinere ; hrãnirea cu sirop , hrana lichidã devenind pentru albine obiect de atractie si aproape cã nu sesizeazã schimbarea mãtcii .

Pânã dupã a 21-a zi de la introducere ( eclozionarea propriei progenituri ) acceptarea mãtcii nu este sigurã , familia se deranjeazã cât mai putin .

Metode de introducere a mãtcii

Se acordã familiei timp ( între 40 minute si 5 ore ) sã perceapã situatia de a fi orfanã înaintea introducerii mãtcii .

1) Folosirea botcii cãpãcite : la 9 – 10 zile de la orfanizare , când albinele pierd instinctul cresterii propriilor botci , se înlãturã toate botcile de salvare si se ” implanteazã ” cea doritã . Botca este acceptatã usor de familie dar matca va începe ouatul abia peste 13 – 18 zile .

2) Introducere mãtcii libere : [ majoritatea procedeelor se bazeazã pe utilizarea unor substante care dizolvã ( alcool etilic ) , absorb ( extracte de plante aromate ) sau deformeazã ( extracte apoase ale mãtcii schimbate sau ale trântorilor ) feromonul mãtcii ]

a) ” anestezierea ” albinelor prin evaporarea a 8 ml ( / corp de stup vertical ) alcool etilic cu 30 minute înainte de amplasarea mãtcii pe un fagure din centrul cuibului ; vaporii de alcool se combinã cu componentele feromonului mãtcii înlocuite iar albinele ventilând cuibul vor elimina o parte din vechiul miros .

b) pulverizarea fagurilor , albinelor si mãtcii introduse cu sirop din miere si extract de plante aromatice .

c) nãclãirea mãtcii în lãptisor de matcã sau în miere .

d) ” anestezierea ” albinelor prin fumigatia cu 4 – 5 rafale de fum cu ( 2-ã linguri ) azotat ( nitrat ) de amoniu .

e) fumigatia cu fumigene apicole = 10 -12 fumuri date pe urdinis care apoi se închide si dupã 15 minute se introduce matca pe urdinis dând din nou 10 – 12 fumuri .

f) matca se oboseste fiind lãsatã sã se miste într-un pahar apoi se pune pe un fagure .

g) introducerea în mijlocul familiei orfanizate a nucleului de împerechere ( + uniformizarea mirosului ) , matca fiind protejatã de suita sa .

3) Introducerea cu ajutorul coliviilor :

a) colivia Miller : plasã de sârmã cu orificii Ø 2 – 3 mm60x20x15 mm , la un capãt un orificiu 11×11 mm placat cu 2 plãcute cositorite 20×20 mm formând compartimentul pentru serbet , celãlalt capãt este închis cu o sipcã de lemn50x20x15 mm care culiseazã .

b) colivia din tesãturã de sârmã ( ochiuri Ø 2 – 3 mm ) : cilindricã Ø 20 mm , h 60 mm închisã cu un dop de lemn .

c) colivia Titov : plasã de sârmã încadratã de tablã 60x32x18 mm , fund de lemn 32x18x9 mm rabatabil si cu o cavitate pentru miere , capac de tablã 36×26 mm – cu douã orificii = unul Ø 15 mm , altul 14×4,2 mm – acoperit cu un subãr metalic 26×26 mm .

a) , b) si c) se fixeazã în pozitie oblicã cu dopul de lemn în jos în mijlocul cuibului pe o portiune a fagurelui cu miere descãpãcitã , fãrã a nãclãi matca ; dacã albinele sunt linistite , hrãnesc matca si nu încearcã s-o atace , atunci dupã 24 – 48 ore se înlocuieste dopul de lemn cu o bucatã de fagure artificial perforatã cu un ac ; dupã alte 48 – 72 ore se îndepãrteazã colivia si se verificã ponta mãtcii .

Colivia Titov se poate utiliza si pentru eclozionarea mãtcilor : botca se fixeazã în orificiul cu Ø 15 mm , dupã 48 ore se deschide orificiul 14×4,2 mm .

d) colivia capac : cadru circular sau pãtrat de tablã , cu înãltimea 15 mm , acoperit cu 100 cm˛ plasã de sârmã , 4 – 6 ” picioare ” de 10 mm , un orificiu lateral Ø 9 mm prevãzut cu un tub lung de 30 mm care va fi umplut cu pastã de miere si zahãr ( consumatã de albinele din interiorul si exteriorul coliviei asigurând eliberarea mãtcii în 3 – 4 zile ) ; colivia se aplicã împreunã cu matca pe o portiune cu puiet cãpãcit la eclozionare si miere ; matca este protejatã din lateral de cadrul de tablã , se gãseste în conditii naturale – pe fagure , are posibilitatea de a-si continua ouatul , îsi formeazã suita- obisnuindu-se cu atingerea albinelor nu intrã în panicã la eliberare .

e) colivia Zander : cadru de lemn , metal sau plastic50x30x20 mm , cu 1 – 2 pereti din gratie Hanemann ( orificii 26×4,2 mm ) , un spatiu pentru câteva picãturi de miere si un orificiu Ø 15 mm pentru dopul cu botcã ; se foloseste pentru izolarea botcii si eclozionarea mãtcii .

f) colivia Benthon : corp de lemn 120x40x20 mm cu 3 compartimente excavate ( Ø 30 mm , adâncime 9 – 15 mm ) unite si acoperite cu plasã de sârmã ; se utilizeazã pentru transportarea mãtcii ( însotitã de 15 – 20 albine , se aprovizioneazã cu o picãturã de apã la fiecare 6 ore ) dar poate fi folositã si pentru introducerea mãtcii prin realizarea unui orificiu Ø 9 mm în partea compartimentului cu hranã , colivia fixându-se cu acesta înspre jos ; eliberarea mãtcii se produce dupã ~ 8 zile .

g) pentru introducerea mãtcii se poate utiliza si o bucatã 80×80 mm de fagure artificial care se ruleazã în jurul unui sablon Ø 18 mm cu un capãt rotunjit , apoi cu un ac se perforeazã de 5 – 6 ori capãtul rotunjit al ” botcii ” , se introduce matca si se comprimã capãtul ” deschis ” iar ” botca ” obtinutã se suspendã cu un bãt de chibrit pe un fagure din mijlocul cuibului .

” Mascarea ” mãtcii noi cu nirosul mãtcii bãtrâne prin introducerea mãtcii tinere cu colivia în care a fost tinutã o vreme matca bãtrânã are un efect limitat întrucât nu contribuie la „instaurarea” noului miros .

Izolarea mãtcii în colivie mai mult de 2 – 3 zile , fãrã suitã ( = fãrã hrãnirea cu lãptisor ) , duce la involutia ei reducându-i capacitatea de ouat .

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play