251864-spain-health-face-transplant

Minuni medicale. Primele transplanturi de faţă din lume

in Curiozitati de

Chirurgii spanioli au realizat un transplant total de faţă, primul din lume, pentru un bărbat tânăr care nu mai putea respira, inghiti sau vorbi, in urma unui accident suferit in urma cu cinci ani.

Barbatul a ramas fara chip dupa ce s-a impuscat accidental, ramanand cu o gaura in locul unde se afla gura si nasul, relateaza Daily Mail.

Operatia de 24 de ore a fost suportata de un tanar de 30 de ani care a dorit sa ramana anonim. Acesta a primit o piele noua, muschi, nas, buze, maxilare, toti dintii, pometi si chiar cerul gurii.

Operatia a decurs bine, pacientul avand in prezent cicatrice pe frunte si gat, care insa se vor vindeca, devenind invizibile, a explicat Joan Pere Barret, seful chiurgilor plastici din cadrul spitalului.

La o saptamana dupa operatie, pacientul s-a declarat pregatit sa se priveasca pentru prima oara in oglinda, declarand ulterior ca a fost satisfacut de rezultat, mai ales ca el a fost beneficiarul primului transplant total de față din lume.

Noul chip al barbatului nu este exact cel al donatorului, decedat intr-un accident de masina, si nici asemenator celui pierdut. Este un „hibrid”, cu reminiscente ale ambelor fete. Pacientul va mai ramane in spital inca doua luni.

Din cauza medicamentelor pe care este obligat sa le ia pana la sfarsitul vietii, pentru ca organismul sa nu respinga transplantul, barbatul risca sa faca cancer sau diabet.

Primul transplant de fata, e drept, nu total, a fost realizat in 2005, pe Isabelle Dinoire. De atunci s-au mai realizat cateva transplanturi de fata partiale, insa cazul de fata este o premiera, fiind vorba de un chip refacut in intregime, de 30 de chirurgi, anestezisti, asistente si alti experti de la spitalul Vall d’Hebron, in Barcelona.

Încercarea de reataşare a acestei părţi din faţa pacientului nu a reuşit, însă medicii au izbutit să îi salveze acestuia vederea şi o parte din chip. Cu toate acestea, din cauza gravităţii leziunii, „viaţa lui atârna de un fir de aţă”, a spus Uryga.

transplantdefata

Astfel, în ziua de 15 mai 2013, o echipă de medici a realizat intervenţia de transplantare a feţei ce a durat 27 de ore.

Echipa formată din 30 de medici a muncit timp de 15 de ore pentru a-i reconstrui fizionomia lui Dallas Wiens, un muncitor din Texas. El a fost desfigurat în urma unui accident de muncă, acum doi ani, la centrala nucleară unde lucra. Dallas a rămas orb, fără nas, buze sau sprâncene. Medicii din Boston i-au transplantat o nouă faţă, cu nas, muşchi şi nervi.

Urmariti mai jos un documantar despre transplanturile de faţă.

Din fericire, medicii au reuşit ca doar în 2 săptămâni să găsească un donator, un alt bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani a cărui familie a aprobat imediat transplantul.

Medicii polonezi au efectuat in 2013  primul transplant de faţă cu scopul de a salva viaţa pacientului.

Pacientul, un pietrar în vârstă de 33 de ani, a fost desfigurat sever în ziua de 23 aprilie 2013, de unul dintre utilajele folosite pentru tăierea pietrei. În timpul incidentului, o parte din faţa lui Grzegorz (singurul nume care a fost făcut public) a fost smulsă.

loading...

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Ultimile din Curiozitati

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web