msm

Miracolul de la Le Mont-Saint-Michel

in Articole/Geografie/Istorie/Turism de

 

Manastirea Mont-Saint-Michel din Franta se poate vedea de la mare distanta. Ea se afla pe o stanca de granit, masurand un kilometru de la un capat la altul ridicandu-se abrupt, din peisajul altminteri plat, pana la o inaltime de 160 de metri. Abatia, cladita din piatra, de neatins,, inexpugnabila, pare a pluti deasupra cetei ridicate deasupra Atlanticului. Un million de oameni vin in fiecare an, la granita dintre Normandia si Bretania, pentru a vedea ,, miracolul Occidentului”, castel si manastire totodata, unic prin forma si asezare.

Este o minune a arhitecturii europene nascuta dintr-o viziune. Intr-o noapte a anului 708, conform unui manuscris din secolul al X-lea, arhanghelul Mihail i s-a aratat in vis episcopului Aubert din Avranches, dandu-i o sarcina: trebuia sa construiasca o capela pe cel mai inalt loc de pe muntele Tombe, din apropiere.

Fiind consecinta unei aparitii ceresti, Mont-Saint-Michel a devenit foarte repede unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale Evului Mediu. In anul 966, ducele normand Richard I a trimis aici 30 de calugari  benedictini  pentru a incepe construirea unei noi biserici. Calugarii si muncitorii s-au trezit in fata unei incercari deosebit de dificile, cea mai mare problema constituind-o enormul bloc de granit. Era ca o piramida de piatra si pentru a putea obtine suprafata, cu lungimea de 100 de metri, necesara ridicarii bisericii, a fost nevoie sa fie construita o platforma deasupra stancilor folosite drept fundatie. Pivnita care s-a format dedesubt a devenit loc de adapost pentru pelerini.

1

In cele din urma, munca a fost terminata si manastirea benedictina a fost sfintita, iar, datorita generoaselor donatii, cat si a veniturilor provenite din exploatarea terenurilor primite, abatia a devenit in scurt timp foarte bogata. Ea avea de asemenea si un extraordinar renume intelectual. In vremurile de prosperitate, intre 1154 si 1186, abatele Robert de Torigni a ticsit cu manuscrise biblioteca in asa masura, incat manastirea a fost botezata ,, orasul cartilor”

In Evul Mediu a fost construita si Strada Mare( La Grande Rue), unicul drum de pe munte. Ca si atunci, si acum, comerciantii fac afaceri de-a lungul strazii- in timpurile vechi, vanzand diverse marfuri calugarilor, acum suveniruri, turistilor. Drumul duce catre biserica in stil romanic  a manastirii, construita in secolul al XI-lea, unul dintre cele mai vechi edificii din Normandia. Biserica are o constructie neobisnuita: conform traditiei normande, doar nava centrala este boltita. Ruinele manastirii, cladite tot atunci, se intind la poalele bisericii. Vizitandu-le, iti poti forma o parere despre cum decurgea viata calugarilor si a pelerinilor in acele vremuri. Inca se mai pot recunoaste dormitorul si refectoriul (sala de mese).

2

In 1204, o parte a manastirii romanice a ars in urma unui razboi. O generoasa donatie din partea regelui francez Filip al II-lea August a acoperit cu prisosinta reparatiile executate in stil gotic si terminate in 1228. Dupa restaurare, manastirea devenise atat de mare si frumoasa, incat a fost numita La Merveille (Minunea). Si, intr-adevar, daca e sa privesti si numai contraforturile ametitoare ce sprijina zidurile, ai sentimentul prezentei Lui, a Celui Atotputernic. De la incaperile unde se dadeau pomenile pana la salile de receptie, in care staretul primea oaspeti de rang inalt, de la refectoriul calugarilor pana la Sala Cavalerilor, cu sculpturile lui rafinate, sau in holul de trecere luminos, ti se deruleaza inaintea ochilor cea mai frumoasa ,, manastire aflata intre cer si pamant, construita in secolul al XIII-lea”.

In timpul Razboiului de 100 de ani (1337-1453) dintre Anglia si Franta, manastirea a fost fortificata, constituind o inexpugnabila fortareata – ceea ce nu i-a oprit insa declinul. Dupa Revolutia franceza, a servit, pentru scurt timp, drept inchisoare, iar in 1873, intreaga stanca a fost declarata monument al naturii. Manastirea era izolata de tarm de doua ori pe zi din cauza mareelor, nivelul apei crescand cu pana la 14 metri. Astazi nu se mai intampla acest lucru decat arareori, gratie unui dig ridicat in apropiere in 1880 si langa care s-a acumulat nisip. De atunci incoace, doar golful ce adaposteste insula (unde sunt locurile de parcare) are de suferit. Se preconizeaza construirea unui pod ori a unui tunel.

3

loading...
Loading...

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Ultimile din Articole

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web