Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Misiuni spațiale pe Jupiter

in Astronomie

Dincolo de Marte se afla doua panete gigant : Jupiter si Saturn. Usor vizibile si cu ochiul liber , ele au fost urmarite înca din antichitate . Cele mai concrete informatii în privinta lor au fost furnizate de sondele americane Voyager care le-au survolat între 1979-1981 . Spre deosebire de Pamânt , Jupiter si Saturn nu au o suprafata solida : aceste doua planete sunt doua imense sfere de gaz .
Jupiter

Planeta Jupiter este a cincea planetă de la Soare în Sistemul Solar și cea mai mare planetă. Cu excepția Soarelui, Lunii și planetei Venus, Jupiter este cel mai mare corp ceresc de pe cerul terestru (cerul observabil de pe Pământ), și este de aproximativ de trei ori mai mare decât Sirius, care e cea mai mare stea. Având în vedere proeminența sa pe cer, romanii l-au numit Jupiter pentru Jove, care era cel mai mare zeu roman.

Jupiter e situată la aproximativ 780 de milioane km față de Soare, cam de cinci ori mai mare decât distanța de la Pământ la Soare. Perioada sa de revoluție este în aproximativ 11.9 ani tereștri, iar perioada sa de rotație este de 9,9 ore.

Față de planetele telurice (Marte, Mercur, Venus și Pământ), Jupiter este o gigantă minge de gaz. Nucleul sau este relativ mic, alcătuit din topitură de fier și roci sfărâmate. Masa sa este de 318 ori mai mare decat a Pamantului si diametrul sau de 11,2 ori mai mare decat al Pamantului. In atmosfera inalta a planetei Jupiter, gravitatia este de 2.5 ori mai mare decat a Pamantului.

Datorita diametrului sau impresionant si vitezei ridicate de rotatie, materia de la suprafata planetei circula foarte rapid pentru a inconjura planeta. Aceasta viteza ii da materiei o tendinta accentuata de a se deplasa de pe suprafata panetei si de a se indrepta in spatiu, pe o linie relativ dreapta.

Cea mai mare viteza a particulelor se atinge in dreptul Ecuatorului,deoarece aici trebuie sa parcurga cea mai mare distanta pentru a inconjura planeta. Astfel, aici corpurile au cea mai mare tendinta de a se deplasa in spatiu, pierzandu-si gravitatia.

Datorita faptului ca Jupiter este o planeta gazoasa, nu are aceeasi putere de a-si pastra materia la suprafata sa, asa cum pot face planetele telurice, solide, iar datorita acestiu fapt Jupiter arata precum o minge turtita.. la Ecuator diametrul este de 143.000 km, iar diametrul de la poli este de doar 133.700km.

Jupiter a fost observata printr-un telescop in 1610, de filozoful si omul de stiinta Galileo Galilei. Pana atunci se credea ca Universul, cel putin metagalaxia cuprindea doar planetele si stelele care sunt in jurul orbitei terestre-descoperire facuta de Ptolemeu in secolul al 2-lea.

Galileo a observat patru sateliti pe orbita acestei planete. Simpla observare a altor corpuri ceresti in afara de Pamant sau stelele inconjuratoare, a primit denumirea de “revolutia Copernic” dupa astronomul polonez Nicolaus Copernicus. Aceasta revolutie a folosit astronomilor si oamenilor de stiinta inca din Antichitate, pana in zilele noastre. Satelitii observati de Galileo au fost numiti “sateliti lui Galileo” in onoarea celui care I-a descoperit.

Cand a fost pentru prima data observat printr-un telescop modern, Jupiter parea ca un cerc colorat cu maro,bej si nuante de albastru. Cel mai bine se putea observa atunci cand cand Pamantul si Jupiterul erau aliniate pe aceeasi directie cu Soarele. Atunci jupiterul este la distanta minima fata de Pamant si astfel apare de aproximativ doua ori mai mare.

De asemenea, atunci Jupiter se ridica la apus si apune la rasarit, ceea ce inseamna ca este posibila observarea sa toata noaptea. Aceasta prielnica perioada, in care Pamantul prinde Jupiterul in aceata pozitie, este posibila doar la mai mult de un an, adica la 399 de zile.

Undele radio,arata ca Jupiterul isi roteste axa polilor magnetici in 9 ore si 55,5 de minute. Cu aceasta rapida rotatie, intreaga suprafata a planetei poate fi observata in doua zile, in timpul asezarii sale pe aceeasi directie cu Soarele.Pe la mijlocul anilor ’50, astrologii au putut observa ca Jupiter emite puternice unde radio,pe mai multe frecvente.

Datele prelevate de la astrologi au scos la iveala faptul ca campul magnetic al planetei Jupiter este foarte asemanator cu cel al Pamnatului, dar, pe de alta parte, mult mai puternic. Astfel, in atmosfera sa inalta, campul magnetic este de 10 ori mai intens decat al Pamantului.

De asemanea, s-a observat ca axa polilor este de asemenea inclinata,la aproximativ 10 grade fata de orbita. Interactiune puternica dintre campul magnetic al lui Jupiter si particulele emise de Soare, creaza unde radio si de asemenea, in apropierea polilor, aurore, asemanatoare cu aurorele boreale de pe Pamant. Deci,se poate observa,ca, desi Jupiter nu este o planeta telurica, fenomenele prezente pe suprafata ei sunt asemanatoare cu cele petrecute in atmosfera terestra si pe suprafata Terrei.
Datorita rotatiei axei polilor, intensitatea undelor radio scade.

La nivelul superior al atmosferei, temperatura scade sub punctul de inghet al amoniacului. In regiunile unde se constata o crestere a gazelor, amoniacul proaspat ingheata, formind astfel cristale de gheata. Cristalele de gheata sint impinse pe orizontala de catre materiale noi formate in straturile inferioare, formindu-se diverse benzi cu o luminozitate mai ridicata. Radiatiile ultraviolete interactioneaza cu moleculele straturilor superioare generind un praf dens (smog) de culoare galben-maroniu.

Furtuni puternice apar din senin pe suprafata planetei. Comparativ cu furtunile pamintene care sint conduse de catre caldura solara in atmosfera. Furtunile jupiteriene se datoreaza efervescentei gazului cald care se inalta in atmosfera dinspre interiorul planetei.

Misiuni spațiale :

-Voyager 1 a fost lansată pe 5 septembrie 1977, de către NASA, cu scopul de a studia planetele Jupiter si Saturn.A trecut pe lângă Jupiter în vara lui 1977 .
-Naveta spatiala Galileo si-a inceput calatoria in jurul orbitei lui Jupiter in decembrie 1995, initializind o examinare in profunzime a satelitilor. Astfel ca, Ganymede are propriul cimp magnetic si Callisto prezinta anumite modificari ale structurii cauzate de mediul inconjurator.

2 familii a cite 2 sateliti au fost localizati la o mare distanta de Jupiter, pe orbita eliptica. Leda, Himalia, Lysithea si Elara sint la o distanta de cca. 11 milioane km siAnanake, carme, Pasiphae si Sinopa se afla la o distanta de aprox. 21-23 milioane km.
Cei 12 sateliti apropiati ai planetei precum si inelele se rotesc in aceeasi directie ca si planeta in jurul axei sale, comparativ cu cei mai indepartati care se rotesc in sens invers.
Aceasta semnifica faptul ca grup ul de sateliti mai indepartati este posibil sa fi rezultat din coliziunea celor 2 mari corpuri.

-La 19.01.2006 a fost lansat modulul New Horizon care a ajuns la sfârsitul lunii februarie la 2,25 milioane km de suprafata planetei Jupiter, de unde a transmis spre Pamânt peste 700 de fotografii diferite. Acestea dezvaluie imagini ale unei eruptii vulcanice de pe cel mai mare satelit al planetei, Io, precum si detalii despre furtuna „Punctul Rosu”, care transporta materiale de greutatea Terrei printre norii de gaze ai planetei.

Inelele lui Jupiter
Sunt mai putin spectaculoase decât cele ale lui Saturn . Inelul principal are marginea exterioara la aproximativ 57000 kmde cei mai inalti nori ai atmosferei . Cu o inaltime de aproximativ 6000 km , el se prelungeste spre planeta intr-un halo difuz si, în partea opusa printr-un inel exterior mare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Astronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate