Misterul Complexului megalitic Ggantija

in Curiozitati

Ggantinja

Ggantija este un complex format din doua temple megalitice aflate pe insula Gozo din Malta. Templele din piatra au fost construite in jurul anului 3.600 i.Hr., ceea ce le face sa fie al doilea monument cel mai vechi din lume, dupa Gobekli Tepe.

In acea vreme, nu existau unelte din metal si nici roata nu fusese inventata. Se crede ca templele ar fi reprezentat un cult al feritilitatii, datorita statuilor si figurinelor descoperite acolo care au fost asociate acestuia. Nu se stie de ce au fost construite aceste temple.
Șapte temple megalitice se găsesc pe insulele Malta și Gozo, fiecare rezultat al unei dezvoltări individuale.

Cele două temple ale Ggantija pe insula Gozo sunt notabile pentru structurile lor gigantice, epoca bronzului. Pe insula Malta, templele Hagar Qin, Mnajdra și Tarxien sunt capodopere arhitecturale unice, având în vedere resursele limitate disponibile pentru constructorii lor. Ta’Hagrat și complexul Skorba arata cum traditia de templu de construire a fost pronunțată în Malta.

Monumentele care alcătuiesc situl din Patrimoniului Mondial constituie exemplele cele mai caracteristice ale structurilor, reprezintă o dezvoltare majoră în domeniul cultural, precum și domeniile artistice și tehnologice. Profesorul Renfrew (Universitatea din Cambridge), unul dintre cei mai importanti experți in preistorie din ziua de azi, a descris grupul de temple megalitice pe insulele Malta și Gozo ca „cele mai vechi monumente liber-în picioare din lume”. Ele sunt, de asemenea, remarcabile pentru diversitatea lor de formă și decor.

Ambele temple, Ta’Hagrat și Skorba, sunt importante în special în ceea ce privește informațiile pe care le oferă cu privire la dezvoltarea tradiției templului din Malta. Ele sunt esențiale pentru înțelegerea corectă a marilor capodopere.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.