Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Misterul manuscrisului Voynich

in Curiozitati

manuscris

Manuscrisul Voynich, descris ca “cel mai misterios manuscript”, dateaza din secolul 15 si a fost scris probabil in nordul Italiei. Este denumit astfel dupa Wilfrid Michael Voynich, cel care l-a cumparat in anul 1912.Manuscrisul are forma unei carti ilustrate cu 232 pagini, iar textul este scris cu litere si cuvinte neidentificate, insa fara taieri sau corecturi.
Desenele in schimb sunt executate cu mai putina stradanie. Ele reprezinta plante, oameni, animale si teme astronomice.

Cu toate eforturile depuse pentru descifrarea sa, manuscrisul nu a putut fi inteles nici pana in ziua de astazi. Manuscrisul se pastreaza in biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA.
Nu degeaba a fost declarat cel mai misterios manuscris. Este scris intr-un alfabet necunoscut, contine imagini ale unor plante inexistente pe Pamant, semne zodiacale complexe si siluete feminine scaldandu-se in bazine diforme. Unele pagini lipsesc, insa versiunea curenta cuprinde 232 de pagini, majoritatea continand ilustratii.

Voynich, cel care a redescoperit manuscrisul, l-a gasit intr-un vechi castel aflat la sud de Roma. Specializat in analiza si evaluarea documentelor vechi, Voynich a remarcat imediat caracterele misterioase si imaginile cel putin bizare.
Intre paginile manuscrisului s-a gasit o scrisoare – la fel de misterioasa – datata “Praga 19 august 1666”, scrisa de Joannes Marcus Marci si adresata lui Athanasisus Kircher. Marci sustinea ca documentul ar fi apartinut regelui Rudolf al II-lea de Habsburg (1552 – 1612) care-l achizitionase in speranta ca ar obtine misterul transformarii plumbului sau a oricarui alt metal, in aur. In scrisoare se mentioneaza si ca manuscrisul ar fi putut fi opera lui Roger Bacon, renumitul filozof si alchimist englez din secolul al XIII-lea.

Insemnarile de la curtea regelui Rudolf al II-lea amintesc de achizitionarea unui astfel de document pentru o suma buna de bani, de la un misterios vanzator ambulant. Dupa o lunga incercare de descifrare, manuscrisul ajunge la Kircher iar apoi trece in grija Ordinului Iezuitilor prin Pierre Jean Beckx, pentru ca intr-un final sa fie uitat in arhivele colegiului din Franscati, castelul de unde l-a redescoperit Vornych abia in 1912.

Imaginile din manuscris lasa impresia ca documentul este unul cu scop farmaceutic, servind probabil ca scop in medicina timpurie. Poate fi luata in considerare si varianta alchimiei deoarece s-a considerat ca informatiile oferite in manuscris duc la transformarea metalelor in aur, sau la descoperirea Pietrei Filozofale.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate