Mit celebru: In momentul in care stranutam inima se opreste sa mai pompeze sange in corpul nostru?

in Curiozitati

Un mit celebru presupune faptul ca in momentul in care stranutam inima se opreste sa mai pompeze sange in corpul nostru.

Este oare adevarat sau doar un mit spulberat?

Un stranut incepe cu o senzatie de gadilare la terminatia nervilor care trimit un mesaj creierului ca este nevoie de o eliberare de ceva iritant ce se afla pe mucoasa nasului. Prima oara vom inspira adanc, ceea ce va intari musculatura pieptului. Presiunea aerului in plamani creste, vom inchide ochii, limba va presa cerului gurii, iar apoi, aerul va iesi rapid pe nas.

Asadar, de unde a pornit acest mit ca inima s-ar opri atunci cand stranutam?

Presiunea din piept ce se schimba in timpul stranutului, schimba de asemenea si fluxul sanguin. Dr. Richard Conti, fost presedinte al Colegiului American de Cardiologie, speculeaza ca aceasta idee poate veni de la faptul ca in timpul stranutului, inima “sare o bataie”. Cand este o intarziere prelungita inainte de urmatoarea bataie, el spune ca apoi, bataia este mult mai puternica.

Raspunsul este ca inima nu se va opri in timp ce stranutam. Chestii interesante despre stranut:

Stranutul calatoreste cu 100 mile/h.

Stranutul este un reflex automat, ce nu poate fi oprit odata ce procesul a inceput.

Oamenii nu stranuta in somn, deoarece nervii implicati in reflex se odihnesc si ei.

Intre 18-35 % din populatie, stranuta in momentul expunerii bruste la lumina puternica.

Unii oameni stranuta atunci cand se penseaza, deoarece terminatia nervilor in fata sunt iritati si trimit un impuls ce ajunge la nervii nazali.

Exercitiile fizice ne pot face sa stranutam. Hiperventilatia din timpul exercitiilor fizice, usuca gura si nasul, iar nasul reactioneaza prin a incepe sa curga, si sa stranute.

Donna Griffiths, din Worcestershire, Anglia, a stranutat timp de 978 de zile, o data pe minut la inceput. Acesta este cel mai lung episod de stranut inregistrat vreodata.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*