Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Mitocondriile

in Biologie

Sunt organite celulare invelite cu membrana dubla de forma tubulara, membrana externa fiind neteda, iar membrana interna fiind cutata, cutele respective numite criste mitocondriale. Ele sunt dispuse perpendicular pe axul longitudinal al mitocondriei. Intre cele 2 membrane se afla lumenul.Continutul se numeste matrice mitocondriala si este formata din o molecula circulara de ADN, ARN, proteine, enzime, ioni, glucide.

Mitocondriile se formeaza din promitocondrii, in timpul diviziunii celulare, prin strangulare. Mitocondriile sunt foarte abundente in celulele care necesita o cantitate mare de energie biochimica. De asemenea, mitocondriile se deplaseaza in citoplasma cu ajutorul curentilor citoplasmatici catre zonele afectate de rani sau de agenti patogeni.

Functiile mitocondriilor

  1. Este sediul respiratiei celulare, in care se produce energie biochimica sub forma de ATP si NADH, H+.
  2. Are rol in etapa a 3-a a fotorespiratiei in care substantele organice produse in fotosinteza sunt descompuse.
  3. Sinteza acizilor organici si exportul acestora catre vacuola in faza de tinerete (mai ales) ceea ce confera gustul acru fructelor nematurate.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate