Modalitati obtinere botci

in Agronomie/Stiri online

Prezinta numeroase dezavantaje:

1. matcile nu se pot obtine dupa un plan dinainte stabilit, adeseori obtinandu-se matci de la familii cu insusiri necorespunzatoare;
2. prin folosirea matcilor din familiile care roiesc se inmultesc familiile care au evidentiat puternic instinctul roirii;
3. in multe cazuri (orfanizare, familii nerecordiste etc.), calitatea matcilor este necorespunzatoare si nu au asigurate cele mai bune conditii de ingrijire.

Matcile provenite din stupii care se pregatesc sa roiasca

Acest mijloc de obtinere a matcilor da rezultate foarte bune cu conditia ca familia respectiva sa fie recordista.
Botcile de roire duc la obtinerea unor matci de foarte buna calitate, singurul dezavantaj fiind acela ca perpetueaza insusirea de a roi la descendenta, dar, contribuie la ridicarea valorii acestora. Botcile de roire sunt de 2 ori mai lungi decat cele crescute pe dispozitivele artificiale mobile iar cantitatea de laptisor ramasa dupa eclozionare in acestea este de 2 ori mai mare decat cea ramasa in botcile crescute prin transvazare.
O metoda recomandata apicultorilor incepatori este fortarea roirii. Familiile care urmeaza sa produca matcile se hranesc stimulent si sunt imputernicite periodic cu faguri cu puiet capacit, primavara timpuriu, cuibul tinandu-se stramtorat. Pe masura ce botcile sunt capacite se detaseaza de pe faguri si se folosesc in stupina.

Matcile provenite din stupii care schimba linistit matca

Schimbarea linistita a matcii
Matcile provenite prin SL (schimbare linistita) sunt cele mai bune, cu conditia sa fie provenite din familii recordiste.
In cazul in care o familie isi schimba linistit matca (de obicei in luna iunie), in lipsa unui cules, se recomanda stimularea cu sirop sau miere. Dupa capacire, cu botcile capacite se fac cat mai multe nuclee de imperechere.
Crescand matci de schimbare linistita (cele mai bune matci) se obtine atat selectia in masa, cat si selectia individuala, daca urmarim an de an calitatea matcilor.

Calicirea

Calicirea este o operatie ce consta in amputarea matcii (taierea unei aripi, a unui picior etc.), in vederea schimbarii ei linistite. Folosirea unor astfel de metode, de cele mai multe ori este neproductiva, ducand la degradarea ori pierderea unor matci de calitate. Örösi Pall a mutilat 16 matci (2 au pierit, 4 au ramas asa mutilate si 10 si-au schimbat linistit matca).
Matcile inlocuite pe cale linistita in toamna sunt de o valoare mai redusa decat cele selectionate.

Schimbarea linistita dupa metoda Liviu Padurean

– Cu circa 35 de zile inainte de a avea nevoie de botci mature dam fiecarei familii din care intentionam a creste matci, cate 2 rame cu puiet capacit, fara albine, luand cate o rama de la doua familii bune. Tot acum se incepe hranirea cu sirop in care adaugam polen proaspat 10-15% recoltat in ziua precedenta de la alta familie, caci la familia crescatoare nu asezam colectoare de polen. Daca stupii nu pot fi vizitati zilnic, asezam sub podisor o turta facuta cu 20 % polen, pe care o completam cu miere si zahar pudra pana la epuizare.
– La circa 23-26 de zile inainte de a avea nevoie de botci, procedam la ridicarea tuturor ramelor in care majoritatea puietului este necapacit sau sunt insamantate cu oua si le plasam in alte familii, marcandu-le cu o pioneza pentru a le recunoaste in vederea inapoierii, aducand in locul lor o rama cu puiet capacit si o rama goala stropita cu sirop pentru insamantare.
– Dupa 4 zile repetam operatia, inlocuind rama proaspat insamantata cu o alta goala insotita de o rama cu puiet capacit.
– Hranim in continuare, in felul aratat si dupa alte 4 zile, repetam operatia.
alte 4 zile, cand deschidem stupul, botcile au deja larve de 2-4 zile.
Deci, socotind 12 zile de cand am dat 2 faguri cu puiet capacit, + 12 zile pana cand observam botcile cu larve de 2-4 zile, + 10 zile pana la eclozionare = 34 zile. Matcile crescute in familiile care nu au reactionat decat la patrulea interval de 4 zile vor ecloziona in circa 36 de zile de la pornirea cresterii.

Varianta I-a SL

Recoltam botcile la 3-4 zile inca necapacite si le dam altor familii doici spre finalizare. Cu acest procedeu putem recolta la fiecare 8 zile cate 4-8 botci, in medie 5-6.

Varianta a II-a SL

Botcile sunt scoase la fiecare 12 zile, fiind puse direct in colivie cu 5-6 albine insotitoare, cu o picatura de serbet si plasate intr-o familie pastratoare, dupa regulile stiute. Dupa 2-3 zile se pot intrebuinta fie ca botci, fie ca tinere matci proaspat eclozionate.
Aceste matci se imperecheaza mai repede cu 3-4 zile, dezvoltand familii foarte puternice si fiind foarte longevive.

Varianta a III-a SL

– In varianta in care nu avem nevoie de multe matci, putem lasa botcile in familia crescatoare, pana la 1-2 zile inainte de eclozionare, cand, cu cate o rama cu puiet capacit si o botca existenta sau altoita, putem forma 5-6 nuclee de familie crescatoare, formate prin stolonare de la alte familii.
– Familia crescatoare (cu matca varstnica) ramane cu restul puietului, a rezervelor, a albinelor de pe acestea si cu toata albina zburatoare, completandu-i-se fagurii lipsa cu rame cu faguri artificiali. Prin metodele descrise mai sus – care nu trebuie aplicate rigid – putem produce matci in serii continue, timp de 2-3 luni. Metoda este foarte maleabila. Cand cresterea e inceputa mai tarziu, nu mai e nevoie de intarire si operatiunile incep direct cu faza eliminarii puietului tanar. Nici respectarea termenului de 4 zile nu e obligatorie, ramele putandu-se ridica si din 3 in 3 zile sau, cand matca nu si-a depus ouale in ramele depuse de noi ci in cele din care a eclozionat puietul, ne acomodam situatiei.

Matcile de salvare (provenite din coloniile ramase orfane)

Botcile de salvare sunt crescute in situatii limita, albinele luand in crestere ceea ce au la indemana, adica larve de varsta mai mare, fapt care duce, de cele mai multe ori la obtinerea unor matci de proasta calitate.
Matcile obtinute din asemenea familii sunt, in general, necorespunzatoare intrucat, de cele mai multe ori, albinele cladesc botci si din larve mai putin tinere.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.