Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Moluşte pentru sistemul muscular

in Educational/Sanatate

RL559MCKSSAR4UJI1SJTHVDL8

Chiar dacă miros a peşte şi a mare, moluştele pot sluji şi drept hrană, şi drept medicament pentru oameni. Moluştele sau gasteropodele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri de oameni. Fiind apreciate în primul rând din punct de vedere alimentar, în al doilea rând pentru arealul foarte larg în care ele sunt răspândite, pentru modul destul de superficial prin care pot fi prinse, dar şi pentru că pot fi foarte uşor pregătite, moluştele au şi nişte proprietăţi terapeutice uimitoare. Aceste calităţi ale gasteropodelor le-au fost cunoscute şi grecilor antici. Astfel, în tratatele în care se vorbeşte despre legendarul cântăreţ şi vraci Orfeu, se aminteşte despre moluştele cu valve – midiile – care puteau vindeca afecţiunile faringelui, ale creierului şi ale stomacului. Orfeu le mulţumeşte midiilor pentru glasul său şi îi sfătuieşte să mănânce midii în cantităţi considerabile pe toţi cei care vor să fie remarcaţi datorită darului vocal.Chiar şi renumitul Aristotel, întemeietorul zoologiei, într-unul dintre tratatele sale spunea că moluştele conţin nişte substanţe care ajută la întinerirea organismului.

Diagnosticul ocult

Perla în Evul Mediu era socotită un talisman protector care garanta fidelitatea conjugală şi care apăra de spiritele rele, de deochi şi de blestem. În Evul Mediu perla avea şi valoare de diagnosticare. Se credea că tulburarea, descompunerea sau fărimiţarea perlei vorbeşte despre o boală foarte gravă care va fi un chin groaznic. Marea autoritate în medicina Evului Mediu Albert cel Mare avea capacitatea de a pune diagnosticul unei boli după schimbările pe care le observa la o perlă. Iar elevul său Roger Bacon diagnostica bolile bazându-se pe strălucirea iniţială şi pe structura unei perle. 

Renaşterea moluştelor

Doamnele şi cavalerii mâncau o cantitate extraordinară de stridii proaspete, crescându-le astfel pofta de mâncare, îmbunătăţindu-li-se procesele digestive, introducând în organism mai mult fosfor, potasiu, iod şi chiar unele vitamine nedescoperite în acea vreme. În afară de aceasta, dieta cu stridii contribuia la păstrarea tinereţii şi a virilităţii.

Terapia cu moluşte în zilele noastre

În zilele noastre ştiinţa cunoaşte toate substanţele biologice care intră în componenţa moluştelor şi care determină proprietăţile lor terapeutice. Pe lângă mineralele deja amintite, în moluşte se găsesc vitamine, o întreagă gamă de aminoacizi esenţiali, îmbinări de fosfolipide, acizi graşi şi zaharuri, necesare pentru menţinerea sănătăţii omului.

Trebuie de asemenea să subliniem ajutorul extraordinar pe care îl dau moluştele celor care abuzează de alcool şi care sunt chinuiţi de mahmureală. Două-trei stridii mâncate înainte de a consuma alcool scad în mod considerabil acţiunea toxică a acestuia şi chiar mai mult decât atât scad dependenţa de alcool.

Cel mai bine este câte puţin

Vorbind despre binefacerile consumului de moluşte trebuie să atragem atenţia şi asupra efectelor secundare. Consumul exagerat de moluşte poate conduce la o suprasaturare a organismului cu aceste substanţe şi la dezvoltarea unei intoxicaţii specifice determinată de surplusul acestor vitamine. În afară de acest fapt, pe planeta noastră au mai rămas foarte puţine locuri unde apa nu a fost otravită cu toxine chimice şi biologice. Moluştele au învăţat să supravieţuiască în acest mediu neprielnic, însă substanţele pe care ele le prelucrează şi datorită cărora nu mor în apele poluate au o influenţă distructivă asupra organismului uman. Intrând în organism, aceste substanţe determină tulburări ale sistemului nervos, în primul rând ale creierului, care duc la apariţia bolii Alzheimer, cunoscută ca debilitatea esenţială.

Trebuie să înţelegem că toate acestea sunt o dovadă a faptului că moluştele sunt destul de dăunătoare şi periculoase. Substanţele prezente în ele sunt atât de active încât surplusul poate deveni periculos pentru sănătate. De aceea, înainte de a vă înscrie în clubul iubitorilor de moluşte, trebuie să vă impuneţi respectarea unei legi: Cel mai bine este câte puţin din toate.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate