Motivele pentru care uitam. Pierderile de memorie ne scot din ritmul cotidian

in Articole

Ce caut în bucătărie când voiam să merg la baie? Oare unde am pus cheile de la maşină? Cumva am lăsat fierul de călcat în priză? Acestea sunt veşnicele întrebări la care încercăm constant să răspundem din cauza micilor pierderi de memorie pe care le suferim câteodată şi care ne scot din ritmul cotidian.

Zilnic ne confruntăm cu lapsusuri care ne îngreunează activităţile zilnice şi care ne solicită suplimentar psihicul. Lipsa de concentare şi greutatea cu care asimilăm câteodată informaţii într-o conversaţie cu cineva ne irită şi ne poate afecta relaţiile sociale.

De cele mai multe ori lapsusurile sunt independente de voinţa noastră. Linda Melone explică în Health că atunci când ne confruntăm cu pierderi scurte de memorie, problema nu este una gravă – nu avem de-a face cu pierderi de memorie masive la nivel cerebral, ci cu mici sincope absolut justificabile şi remediabile, cauzate de o alimentaţie nesănătoasă sau de lipsa somnului. Iată 5 motive care cauzează sincope în memorie!

1. Lipsa somnului

Dacă te-ai culcat târziu şi ai avut parte doar de câteva ore de somn, „este foarte puţin probabil să îţi aminteşti numele colegului nou de la serviciu”, explică Linda Melone. Zonele cerebrale care sunt în strânsă relaţie cu memoria pot avea de suferit dacă nu dormim suficient; în timpul somnului amintirile noastre se activează, iar dacă nu îi oferim creierului suficient timp de odihnă acestea se denaturează şi îşi pierd din exactitate.

Medicul Allen Towfight, director al Centrului Medical de Neurologie şi Medicină a Somnului din New York, spune că „persoanele care suferă de insomnii sau sunt private de somn vor suferi atât deteriorări ale memoriei, cât şi oboseală în timpul zilei, tulburări ale atenţiei sau reducerea timpului de reacţie la anumiţi stimuli”.
Fiecare persoană are nevoie zilnic de o perioadă de odihnă pentru ca memoria şi corpul „să îşi încarce bateriile”. Cele opt ore de somn în fiecare zi – recomandare pe care cu toţii o cunoaştem, nu se aplică invariabil tuturor. Towfight spune că „dacă te trezeşti obosit după opt ore de somn atunci corpul tău are nevoie de mai mult timp pentru a se odihni”.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*