Motivul pentru care femeile sunt rele unele cu altele

in Articole

Raspandirea zvonurilor si tradarile ar putea oferi o perspectiva clara a interactiunilor sociale dintre femei, sustine un cercetator.

Desi, atat femeile, cat si barbatii, folosesc astfel de agresiuni indirecte in relatiile cu ceilalti, femeile utilizeaza barfa pentru a demoraliza concurenta si a scoate din competitie rivalii de acelasi sex, sustine un om de stiinta intr-un nou articol stiintific publicat in jurnalul Philosophical Transactions of the Royal Society B.

„Femeile concureaza intre ele si o pot face cu inversunare. De obicei, o fac prin forme indirecte de agresivitate deoarece acestea au un cost mic si anume: persoana [care initiaza atacul] nu se raneste. Adesea, motivele persoanei in cauza nu sunt detectate, dar cu toate acestea ele pot cauza mult rau celeilalte persoane”, sustine Tracy Vaillancourt, profesor de psihologie de la Universitatea din Ottawa si autorul studiului.
Fetele rele

In multe culturi s-a constatat ca fetele se bazeaza pe o forma de agresivitate indirecta, comparativ cu baietii care prefera contactul fizic. Ca urmare a acestor observatii, Vaillancourt a teoretizat ca acest comportament isi are radacinile in trecutul evolutionist. Dar oare de ce aceasta rautate mascata a devenit atat de inradacinata in comportamentul feminin?

Pe scurt, Vaillancourt sustine ca motivul este acela ca forma de agresivitate a fetor rele functioneaza foarte bine.

Din cauza rolului lor de a aduce pe lume copii si de a-i creste, femeile nu pot risca, la fel ca barbatii, sa se bazeze pe puterea pumnului. In schimb, excluderea sociala si barfa le permite acestora sa rezolve conflicte fara a se rani, explica psihologul Anne Campbell, specializat in probleme evolutioniste.
„Insa, barfa si vorbitul pe la spate nu sunt trasaturi specifice doar femeilor. Nu exista diferente de gen in agresivitatea indirecta. Si barbatii le folosesc cand ajung la maturitate, mai ales la situatii care tin de locul de munca”, a mai explicat Campbell.

Totusi, aceste modalitati de atac sunt arme mult mai puternice impotriva femeilor, care, in trecutul evolutionist, au depins una de cealalta pentru a creste copii. Astfel, excluderea sociala putea afecta atat femea, cat si pe copiii ei. Ca urmare a acestui fapt, s-ar putea ca evolutia sa le determine pe femei sa fie extrem de sensibile la astfel de tehnici indirecte de agresivitate.

Pe langa faptul ca acest gen de rautate le face pe femeile atacate sa devina prea triste si anxioase pentru a mai putea sa mai fie rivale din punct de vedere sexual, unele studii au indicat si ca ele sunt percepute de barbati ca fiind mai putin atragatoare.
De asemenea, femeile au tendinta de a pedepsi incalcarea legilor sexuale, spune Vaillancourt. Studii realizate in zeci de tari au indicat ca femeile folosesc forme indirecte de agresivitate impotriva altor femei care devin „prea disponibile din punct de vedere sexual”.

„Sunt femei care suprima sexualitatea altor femei”, deoarece daca sexul este o resursa, atunci femeile „prea disponibile” scad pretul ei, a declarat Vaillancourt.

Un mod de a evita cele mai distructive efecte ale agresivitatii indirecte este de a face ca regulile sexuale sa fie mai putin puternice, spune Campbell. „Vrem sa ajungem intr-o situatie in care acuzatia de promiscuitate nu are putere, insa nu stiu cum putem ajunge acolo”, a mai adaugat Campbell.
De asemenea, Vaillancourt a atras atentia ca femeile nu devin competitive atunci cand este vorba de lucruri pe care nu le considera valoroase. Asa se face ca femeile care pun mai putin accent pe intalniri sau care au trecut peste perioada de apogeu sexual, nu angajeaza un comportament de „fata rea”, cel putin nu atunci cand vine vorba de barbati.

In ciuda informatiilor si explicatilor pe care le da Vaillancourt, nu toata lumea este convinsa de aceasta teorie.
Analiza este bazata mai mult pe o opinie si citeaza un numar de alte studii pentru a se sustine, „dar niciunul dintre studii nu contine informatii care sa indice ca agresivitatea indirecta este eficienta in devalorizarea concurentei”, sustine psihologul Kim Wallen, de la Universitatea din Emory.
Sursa: Cerceteaza.com

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.