Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Musamalizarea datoriei istorice a Germaniei catre Romania

in Spiritualitate

Profesorul doctor in economie Radu Eugen Golban, lector asociat in cadrul Departamentului Relatii Internationale si Studii Europene al Universitatii de Vest Timisoara (UVT), a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) dupa ce Consiliul Facultatii de Stiinte Politice l-a anuntat ca nu mai poate sustine cursuri intrucat prin activitatea sa “ar aduce atingeri Germaniei”.

Radu Eugen Golban este romanul stabilit in Elvetia (dupa ce a emigrat cu familia in Germania in 1988), care in timpul documentarii pentru teza de doctorat a descoperit ca Germania are o datorie istorica fata de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit acestuia, datoria catre Romania in anul 1944 ar fi fost de 1,126 miliarde Reichsmark, iar actualizata suma ar ajunge pana la 99 de miliarde de euro.

Prof. dr. Radu Eugen Golban a sustinut in universitatea timisoreana cursuri despre “Economia mondiala, politicile UE, negocieri si conflicte” in cadrul Departamentului Relatii Internationale si Studii Europene – linia de predare in limba germana.

In plangerea depusa la CNCD de Radu Eugen Golban, prin Cabinetul de avocatura Radu Valentin Sora din Bucuresti, se arata faptul ca cei mai vehementi sustinatori ai propunerii de renuntare la aceasta colaborare au fost seful departamentului, Alexandru Jadaneant, si Vasile Docea, care au invocat acest argument.

Potrivit unui comunicat de presa al Cabinetului de avocatura Sora, “in data de 23.10.2012 s-a consemnat in cadrul Procesului Verbal al Sedintei de Consiliu al Facultatii de Stiinte Politice faptul ca Departamentul de Stiinte Politice nu doreste colaborarea cu aceasta persoana (s.n. Radu Eugen Golban) pentru articolele scrise in presa impotriva Germaniei”.

Argumentele lui Golban

Radu Eugen Golban

In plangere este anexata si corespondenta avuta cu rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, pe acest subiect din care reiese foarte clar faptul ca “discriminarea este motivata cu interventia consulului Germaniei, domnul Klaus Christian Olasz, cat si a Deciziei Comisiei de Etica a UVT, din data de 10.04.2013″.

Golban sustine ca niciodata nu a vorbit la cursuri despre activitatea sa publicistica si ca a respectat cu strictete programa cursurilor, primind intotdeauna din partea studentilor cele mai bune calificative, iar articolele si cartile pe care le-a publicat se bucura de un numar mare de cititori, fiind “in limitele dreptului la opinie”.

In favoarea lui Golban sunt mentionate, in plangere, articole din Constitutia Romaniei care garanteaza libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor, libertatea creatiilor de orice fel, precum si faptul ca libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

In ceea ce priveste incetarea contractului de colaborare sunt mentionate articole din Ordonanta Guvernului 137/2000, care previn si sanctioneaza toate formele de discriminare, primand principiul egalitatii intre cetateni, dar si prevederi din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

Blaga: Germania nu are datorii istorice faţă de România. Înfiinţarea comisiei speciale, respinsă

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat, joi, că BNR a identificat date suplimentare potrivit cărora Germania nu are datorii istorice faţă de România. În acest sens, Senatul a respins propunerea de înfiinţare a comisiei speciale privind datoria istorică pe care nemţii o au către ţara noastră. Propunerea de înfiinţare a a Comisiei a fost respinsă cu 65 de voturi “împotrivă”, 48 “pentru” şi trei abţineri.
Conducerea Senatului a luat act, la finele lunii octombrie, de o scrisoare semnată de Radu Golban, economist, în care era semnalată existenţa unei datorii istorice a Germaniei către România, membrii Biroului Permanent hotărând să propună acestei Camere înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia. În data de 28 noiembrie, BP al Senatului a decis propunerea unei hotărâri care reglementează înfiinţarea unei Comisii pentru a analiza datoria istorică a Germaniei către România.

Radu Golban: “S-au făcut presiuni ca România să renunţe la cele 19 miliarde de euro din Germania”

Economistul care susţine că Germania are o datorie de aproape 19 miliarde de euro faţă de România spune pentru REALITATEA.NET respingerea înfiinţării comisiei speciale privind această datorie s-a făcut în urma unor presiuni internaţionale la adresa ţării noastre. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat, joi, că BNR a identificat date suplimentare potrivit cărora Germania nu are datorii istorice faţă de România. În acest sens, Senatul a respins propunerea de înfiinţare a comisiei speciale privind datoria istorică pe care nemţii o au către ţara noastră.

Propunerea de înfiinţare a a Comisiei a fost respinsă cu 65 de voturi “împotrivă”, 48 “pentru” şi trei abţineri.

Conducerea Senatului a luat act, la finele lunii octombrie, de o scrisoare semnată de Radu Golban, economist, în care era semnalată existenţa unei datorii istorice a Germaniei către România, membrii Biroului Permanent hotărând să propună acestei Camere înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia.

Remarcabil ca mai exista economisti ca Radu Golban care au o verticalitate nedispusa la compromisuri jenante. Episodul datoriei istorice a Germaniei fata de Romania este inca un moment care arata ce rol de tradatori de tara joaca clubul masonic de la BNR! Pentru ca cei care au evitat tot timpul discutia pe acest subiect, in ciuda dovezilor cat se poate de limpezi aduse de Radu Golban, au fost cei de la BNR (recte, in persoana lui Adrian Vasilescu), acompaniati, in talk-show-urile pe tema, de o sumedenie de trepadusi moi si speriati ca Liviu Voinea (economist apropiat de PSD), dar si de voci ca Niels Schneker. Ilie Serbanescu avea macar sinceritatea oarecum cinica sa constate ca pur si simplu Romania – adica BNR si autoritatile statului – REFUZA sa isi ceara drepturile inapoi de la Germania, pentru ca are postura de VASAL. Este ceea ce s-a intamplat si acum, cand toata discutia este omorata din fasa, la sugestia BNR, care informeaza secretos Parlamentul ca are noi date pe care, in mod cu totul ciudat, nu le pune la dispozitia opiniei publice.

Ceea ce se stie mai putin este ca aceasta datorie istorica a Germaniei fata de Romania se explica, foarte probabil, prin implicarea Martirului Mircea Vulcanescu in problemele relatiilor economice dintre Al Treilea Reich si Romania lui Antonescu. Ocupand deja o functie importanta in aparatul de stat, Mircea Vulcanescu a fost implicat in procesele esentiale de decizie in ceea ce priveste relatiile economico-financiare dintre Romania si deja-“aliatul” dominant, anume Germania nazista si in calitate de subsecretar de stat la Finante. Rolul sau politic a fost minim, insa rolul sau de negociator al intereselor romanesti a fost unul major si, prin contrast cu figurile de paie ale zilei de astazi (ganditi-va doar la Ialomiteanu, de pilda, care asteapta “lucruri bune” sa invete de la iluminatii de la BNR), absoluttitanic, fara nicio exagerare.

Sa detaliem.

Asadar, Romania se afla intr-o relatie, practic, de vasal fata de Imperiul German. Parteneriatul economic era gandit sa transforme Romania in furnizor de cereale si petrol si in spatiu de jefuit pentru “aliatul” german. Cu optiuni geopolitice eronate, decidentii regimului Antonescu nu sunt in stare sa prevada toate siretlicurile germanilor si lucrul era pe cale sa se intample. Atunci intra in scena Mircea Vulcanescu, care nu doar ca salveaza interesele economice romanesti, dar le promoveaza atat de acerb si perseverent, incat Romania castiga, in cei cativa ani de subordonare fata de Germania, nu mai putin de 8 vagoane si jumatate de AUR!

Nu doar atat! Romania exporta cu zgarcenie toate bunurile strategice pe care nemtii le-ar fi vrut dar beneficiaza de importuri bune si necesare pietei interne;practic, toate conventiile economice se incheie in favoarea Romaniei; tot Vulcanescu se implica in cazurile Santierelor Navale Galati si in industria Malaxa, oprind un proces in derulare prin care acestea ar fi ajuns, practic, in proprietate germana! Ele vor ramane romanesti si vor produce la preturi optime pentru partea romana.

In mod concret, insusi Mircea Vulcanescu mentioneaza faptul ca, in afara celor opt (8) vagoane cu AUR pe care Germania le platise Romaniei, aceasta A RAMAS DATOARE ROMANIEI in sistemul de schimburi convenit:

“nemtii ne-au ramas si datori in balanta totala a schimburilor in R.M. (reich mark sau marca imperiala -n.n.)” [Vulcanescu, 1992; 14].

“prin jocul dibaci al variatiilor reciproce ale valorilor schimbate, Romania a reusit sa importe substanta in valoare de 100 milioane dolari [care valoreaza mult mai mult decat dolarii de astazi din cauza inflatiei – n.n.] mai mult decat a exportat si sa faca, in acelasi timp, ca Germania sa-i mai ramana datoare cu o mica diferenta de valoare”. [Vulcanescu, 1992; 92].

“Mica diferenta de valoare” sunt, cel mai probabil, acesti 19 miliarde de euro.

Aceste raporturi negociate in interesul Romaniei au facut din tara noastra una din cele mai bine situate economic din timpul razboiului si imediat dupa. Practic, pe timpul razboiului nu a existat criza de alimente sau alte penurii, iar la final tara noastra era una din cele mai putin afectate – economic – de efortul de razboi si distrugerile acestuia! Mai mult decat atat, bunurile si banii luati de la nemti au fost folosite, conform aceluiasi Vulcanescu, pentru …pregatirea intoarcerii armelor catre Germania hitlerista. Si faptul ca armata romana a avut capacitatea sa participe la acest efort de razboi, scurtand cu luni bune de zile conflictul mondial, s-a datorat si acestui lucru. Este demn de subliniat asa ceva, pentru ca au existat unele voci care considerau ca datoria nu e “curata”, fiind o datorie a regimului criminal nazist. Iata insa de ce e foarte “curata” si iata la ce a folosit! Ca sa nu mai punem la socoteala ca e un adevarat tupeu obraznic sa mustri istoric intrarea Romaniei in sfera de influenta economica a Germaniei interbelice, dupa ce Franta si Marea Britanie, atunci, ne-au inchis pietele, lasandu-ne sa ne descurcam singuri in fata noului imperiu.

Iar datoria de 19 miliarde este doar un… mizilic, o frimitura, practic, din intregul castigat de Romania in acei ani, dar cei care ne conduc sunt mult prea slabi pentru a negocia macar si aceasta mica frimitura, atunci cand nu sunt de-a dreptul tradatori si agenti ai puterilor straine sau ai think-tankurilor de ganditori la mersul lumii! Dar un “mizilic” care iata ca ar reprezenta, practic, aproape echivalentul vestitului acord cu FMI, UE si BM, in urma caruia suntem obligati sa taiem salarii, pensii, sa distrugem sistemul sanitar si scoala si sa vindem TOTUL!

Morala?

Daca exista oameni animati de jertfelnicie, verticali, oricat de greu este contextul geopolitic, oricat de rele ar fi vremile si omul sub ele, jertfelnicia si dragostea de neam nu vor fi fara de roade. In conditiile de vasalitate fata de un “aliat” brutal si razboinic, Romania, gratie unuia ca Mircea Vulcanescu, a castigat nemasurat de mult, incomparabil cu situatia de acum cand, chipurile aliati cu parteneri care “ne vor binele”, suntem jecmaniti si jupuiti pe viu, fara anestezic sau, cum spunea presedintele deunazi, nemilos.

Sursa citate: Mircea Vulcanescu, Ultimul cuvant, Ed. Humanitas, 1992

De pe Agerpres

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Politica cookies Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate