Notiuni introductive referitoare la cursul de schimb

in Contabilitate

Cursul de schimb reprezinta pretul unei monede exprimat in raport cu moneda altei tari. Cursul de schimb este una dintre cele mai importante variante economice. Evolutia acestuia influenteaza starea economiilor, nivelul preturilor, comertul international, bilantul firmelor dar si averea fiecarui individ. Evolutia cursului de schimb influenteaza nu numai averea si puterea de cumparare a indivizilor ci si averea fiecarei economii in parte.

Ex: tarile din zona Euro detineau la sfarsitul anului 2002 active externe denominate in dolari americani in valoare de 200 miliarde dolari. Un € valora aproximativ un $.

La sfarsitul anului 2003 valoarea dolarului scazuse 1€ era cotat la aproximativ 1,25 $ ceea ce inseamna ca valoarea de piata a activelor externe ale zonei Euro a scazut la 160 miliarde de $. Modificarea cursului de schimb a generat o pierdere de avere in valoare  de 40 de miliarde de $. Pe de alta parte cursul de schimb este o variabila extrem de sensibila la evolutia celorlalti indicatori macroeconomici.

Rezultatul asteptat al viitoarelor alegeri, deciziile luate de guvernatorii bancilor centrale; pretul petrolului, sunt doar cativa factori de influenta a cursului de schimb. Dupa cum este de asteptat, cursul de schimb este o variabila economica extrem de volatila. Fluctuatiile cursului de schimb sporesc activitatea acestuia pentru cei care tranzactioneaza pe piata valutara.

Elementele imprevizibile ale evolutiei cursului pot fi o sursa de castig pentru unii si bineinteles de pierdere pentru altii. De obicei cursul de schimb al unei monede se exprima sub forma numarului de unitati de moneda nationala (Y) ce revin unei unitati de moneda straina. O astfel de cotatie se scrie:

1*X=X*Y     , unde:  X= denumeste moneda de baza  si Y= se numeste moneda cotanta;

Se spune ca X coteaza indirect in raport cu moneda Y si Y coteaza direct in raport cu moneda X. Conform regulamentului valutar al Romaniei, RON coteaza direct cu toate celelalte valute. Atunci cand valoarea unei monede creste/scade se poate afirma ca aceasta s-a apreciat/s-a depreciat.

Termenii de valorizare si devalorizare se folosesc atunci cand modificarea cursului de schimb este rezultatul unei decizii oficiale intr-un regim al cursului de schimb fix (se modifica paritatea cursului de schimb).

Spre exemplu in 2009 cursul SPOT Euro/Ron a fost:

S1=4,2619 lei iar in 4 august 2009 cursul SPOT Euro/Ron a fost S0=4,2096 lei

Se observa ca euro s-a apreciat iar leul s-a depreciat. Gradul de apreciere a monedei euro este echivalent cu modificarea procentuala a valorii euro in perioada analizata.In mometul initial 1, un euro valora 4,2096 lei, iar in momentul final un euro valora 4,2619 lei. Gradul de apreciere euro il vom nota cu S si:

S= (S1-S0)/S0    S=(4,2619-4,2096)/4,2096= 0,012.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*