La Moscova , nesfarsita lupta intre Biserica si Stat s-a transat in favoarea Bisericii – cel putin din punct de vedere arhitectonic . Crucile din aur si cupolele Catedralei lui Isus Mantuitorul , daramate in 1932 , din ordinul lui Stalin , domina din nou orasul. Catedrala a fost reconstruita in intregime .
Timp de sute de ani , capitala imensei Rusii a fost doar o fortareata , o kreml’ , imprejurul fortificatiilor careia asezarea s-a extins in cercuri concentrice . In zilele noastre , zidurilor citadelei li se adauga bulevarde largi , o cale ferata , cartierele vechi , o universitate , Teatrul Balsoi , uriasa Catedrala Vasilii Blajenii si Piata Rosie .
Orasul din spatele zidurilor
Kremlinul si-a pastrat forma pe care o avea in timpul domniei lui Ivan al III-lea (spre sfarsitul secolului al XV-lea) . Fortareata are un plan in triunghi si se intinde pe o suprafata de 30 de hectare , pe un deal aproape de raul Moscova . Ivan a adus arhitecti din Italia si le-a comandat sa construiasca palate si biserici in jurul Kremlinului dupa modelele rusesti . Succesorii lui au adaugat biserici , manastiri ,un arsenal , palate , teatre , cladiri imperiale si guvernamentale – toate , intre zidurile Kremlinului , astfel ca astazi el arata ca un oras intreg in spatele unor ziduri uriase .
Toate acestea nu sunt insa decat umbra gloriei de alta data . Putini sunt vizitatorii care isi dau seama ca – exceptand Kremlinul si cateva biserici – nu vad alte dovezi ale unui trecut glorios , ci doar un oras practic reconstruit din temelii . Cea mai mare parte a vechii Moscove a fost distrusa in razboi , in timpul celor 39 de zile in care La Grande Armee a lui Napoleon a ocupat orasul in 1812 .
Cu toate acestea , in centrul noului oras pot fi vazute ramasite ale trecutului . Piata Rosie , de exemplu , care a constituit inca din Evul Mediu timpuriu- alaturi de Kremlin – centrul asezarii de pe raul Moscova . In acest spatiu imens , multimile se adunau pentru a auzi ucazurile emise de catre tari ori pentru a asista la executiile publice ale dusmanilor acestora . Tot aici ,intr-un mausoleu , se odihneste Lenin ,fondatorul Uniunii Sovietice , care poate fi vazut , in sarcofagul lui transparent – o mumie imbalsamata , care este , cu siguranta , una dintre principalele atractii pentru turisti . Calatori din toate colturile lumii vin aici si se minuneaza in fata impresionantelor palate ale puternicei Rusii , aflate in spatele inaltelor ziduri ale Kremlinului .
Parte a noilor si totodata clasicelor edificii ale Moscovei sunt teatre , muzee si magazine , construite in spiritual neoclasicismului . Cele trei galerii gigantice ale marelui magazin GUM, din Piata Rosie , au fost construite in 1893 , “Gastronom no. 1”, un rafinat magazin de delicatese , in 1910, Teatrul Balsoi si-a deschis portile in 1897 si , in mai 1935 , prima garnitura a metroului moscovit a trecut prin statiile opulente , ca niste palate subterane , care confera unicitate acestui mijloc de transport . Constuctivismul , stil arhitectonic influentat de miscarea germana Bauhaus , a inceput sa se manifeste tot pe atunci , un exemplu faimos fiind Clubul Muncitorilor Sovietici , terminat in 1929 . In prezent , orasul cu o vechime de 850 de ani este cea mai mare zona construita din Europa . Reconstructia actuala are in vedere mai ales bisericile si cladirile distruse in timpul regimului comunist . “Renasterea Rusiei este imposibila fara restaurarea mostenirii ei culturale “ , spune cel mai mare aparator al monumentelor din Moscova , Victor Bulochnikov . Aceasta mostenire extrem de pretioasa va necesita pentru restaurare si intretinere mari sume de bani .