În Franța decizia unui judecător de a elibera o femeie acuzată că și-a ucis soțul, deși aceasta a fost grațiată de către președintele Francois Hollande, a stârnit revolta între cetățeni.
Jacqueline Sauvage a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru crimă, după ce și-a împușcat soțul în anul 2014. Femeia spune că a fost victima violențelor soțului timp de aproape 50 de ani și a fost violată atât ea cât și cele trei fiice ale sale.
Femeia și-a ucis soțul la o zi după ce fiul său s-a spânzurat. Și-a recunoscut faptele și a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Fiicele femeii au făcut demersuri pentru a obține grațierea mamei lor. Pe lângă cererea de grațiere, tinerele au trimis către Francois Hollande 400.000 de semnături favorabile eliberării lui Jacqueline Sauvage.
Deși grațierea a fost acordată la începutul anului curent, judecătorii Tribunalului Melun refuză să elibereze femeia, motivând că medierea cazului lui Jacqueline Sauvage va încuraja opinia publică să o vadă ca pe o victimă, și nu ca pe o condamnată.
Atât persoane publice, printre care și primarul din Melun, dar și organizații feministe și-au exprimat dezacordul cu privire la decizia judecătorilor, decizie văzută de opinia publică ca un atac dur la adresa femeilor, victime ale violenței domestice.