Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

O simpla imagine a starnit o controversa! Ce culoare are rochia din imagine: alb cu auriu sau negru cu albastru?

in Curiozitati

O simplă întrebare a stârnit o mare controversă pe internet. Ce culoare are rochia din imagine: alb cu auriu sau negru cu albastru?

Imaginea a fost postată pe Tumblr şi s-a viralizat la scurt timp. Părerile internauţilor au fost împărţite. Unii vedeau alb cu auriu, în timp ce alţii erau convinşi că este albastru cu negru. Davis Williams, un cercetător care studiază vederea la Universitatea Rochester din New York, are o teorie despre motivele care au provocat controversa. Menţionăm că rochia este neagră cu albastru, dar şi că Williams a văzut-o albă cu auriu.

main

Lumina este alcătuită din lungimi de undă diferite, pe care creierul le percepe drept culoare. Lumina trece de retină şi activează celulele cu con care sunt sensibile la lungimi de undă fie roşii, fie verzi, fie albastre. Lungimile de undă detectate de ochiul uman pot să nu corespundă uneori cu cele ale obiectului pe care îl privim.
Ce culoare are „B” faţă de „A”

Pe tabla de şah de mai jos, pătratul „A” pare mult mai închis la culoare decât pătratul „B”. În realitate, după cum se poate observa pe tabla din partea de jos a imaginii, „A” şi „B” au aceiaşi culoare. Dacă introduceţi imaginea într-un program de editare de fotografii, acesta va confirma că este vorba despre RGB 120-120-120.

Profesorul MIT Edward Adelson a creat această iluzie optică în 1995 pentru a demonstra cum este influenţată vederea de umbre. Când încercăm să determinăm culoarea unei suprafeţe, creierul nostru ştie că aceasta poate fi influenţată de umbre, care o face să pară mai închisă decât în realitate. Prin urmare, compensăm prin interpretarea suprafeţei ca având o culoare mai deschisă decât ceea ce vedem.
checkershadow-illusion-1

Urmăreşte punctele de culoarea liliacului

Fixaţi privirea pe plusul din centrul imaginii. După circa 20 de secunde, punctele de culoarea liliacului se vor colora gri. Absenţa unui cerc se va transforma într-un cerc de culoarea verde care se învârte.

Acest efect vizual se numeşte „decolorarea lui Troxler”, sau efectul lui Troxler şi a fost descoperit de savantul suedez în 1804. Efectul rezultă din capacitatea sistemului nostru vizual de a nu fi atent la lucrurile care nu se mişcă şi de a potenţa percepţia lucrurilor care se mişcă. În imagini, punctele liliachii stau pe loc, în timp ce „absenţa” punctelor se mişcă. Prin urmare, după un timp de gândire, sistemul nostru vizual se va axa asupra punctelor care se mişcă. Acestea se vor colora verzi din cauza unui alt efect secundar. Mai exact, explicaţia are legătură cu faptul că retina a fost suprasaturată de cercurile liliachii. Când această culoare dispare, ochiul vede culoarea complementară, în cazul acesta verde mentă, care este lumină minus liliachiu.

„Creierul tău se confruntă mereu cu o problemă”, a precizat Williams. Atunci când te uiţi la un obiect, lumina pe care ochiul o percepe depinde de două lucruri: cum este luminat obiectul şi proprietăţile intrinseci ale obiectului.

„Aşadar, creierul tău lucrează mereu în spatele cortinei pentru a-şi da seama ce culoare are obiectul”, a arătat profesorul universitar.

Lumina este diferită în funcţie de momentul zilei, dar şi dacă este incandescentă sau fluorescentă. Chiar şi aşa, creierul reuşeşte aproape întotdeauna să identifice corect culoarea obiectelor pe care le vedem.

În cazul rochiei, motivul care explică de ce unii au văzut alte culori are legătură cu anumite supoziţii pe care le-au făcut în legătură cu modul în care este luminat obiectul, crede Williams. Spre exemplu, dacă presupui că rochia nu este bine luminată, creierul ar putea presupune că este foarte reflectorizantă şi deci albă cu auriu. Dacă presupui opusul, atunci ai putea presupune că rochia este mai închisă la culoare, deci negru cu albastru.

O astfel de concluzie nu ar fi fost posibilă dacă utilizatorii ar fi văzut rochia în magazin. În acest scenariu ei ar fi avut informaţii de context, mai exact ar fi văzut şi alte obiecte luminate în acelaşi fel. Rochia acoperă însă mare parte din imagine astfel încât este mai greu de apreciat cum era luminat obiectul.

Teoria lui Williams nu explică însă de ce unii au presupus că e luminată într-un fel, iar alţii în alt fel. Oamenii de ştiinţă au realizat mai multe studii în care au folosit un pătrat gri pe care l-au făcut să pară alb sau negru în funcţie de context.

Rochia „este un exemplu foarte bun care ilustrează una dintre numeroasele iluzii optice care arată felul în care creierul nostru ia decizii”, a precizat Williams.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI VEI AFLA CE CULOARE CRED CA AU VAZUT PRIETENII TAI!

Sursă: Live Science

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate