Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

O tara de hoti! Sa transformam Romania in puscarie sau sa-i arestam pe toti?

in Articole

Autocarele parchetului în curtea şcolii fac genul de fotografie în stare să divizeze teribil o societate, în facţiuni care susţin cu la fel de multă convingere că ăsta este triumful respectiv falimentul justiţiei.

Din motivul ăsta, chiar dacă personal sunt net într-o anumită “tabără”, evit să mă pronunţ direct. N-are rost. Însă indirect…

1. În mod normal, politicul trebuie să stabilească regulile iar justiţia să rezolve excepţiile. Când justiţia ajunge să trateze regula, bine sau rău, e clar că politicul a eşuat. Când o categorie întreagă este predispusă la şi suspectă de “infracţiune”, nu vor fi niciodată destule înregistrări vizionate, destui procurori şi destule autocare. Soluţia corectă era un test construit astfel încât să nu fie nimic de copiat.

2. Ironic, rezultatul unei educaţii de proastă calitate este că până şi cei care au meritat nota de trecere sunt de multe ori lipsiţi de empatie socială, cultura dialogului şi raţiune practică. Dar cad victime unei forme ceva mai sofisticate de tribalism, bazat tot pe lozinci, dogme şi duşmani de clasă. E un soi de elitism formalist, de sorginte sud-americană, de care s-a contaminat deja o parte din “middle-class”-ul românesc (probabil pe aceeaşi filieră). Anul ăsta şi-a luat numele de scenă “schengen”.

3. Aparatul poliţienesc e scăpat de sub control. Poate că a părut o idee bună să combaţi corupţia cu procurori incompetenţi cu acces la echipamente de ascultare. Numai că, după ce interceptările au fost folosite pentru show public şi fără a fi coroborate (sau, de preferat, înlocuite) în instanţă cu alte probe, “peştii cei mari” au învăţat lecţia şi au renunţat să mai vorbească la telefon în clar.

Deci ce să faci cu aşa echipamente scumpe şi cu aşa urechi ciulite? Te muţi cu un pas mai jos în ierarhia ameninţărilor la siguranţa naţională – “proştii cu diplomă” şi medicii. Inevitabil, vor învăţa şi ei cum e cu telefoanele criptate – aşa că la anul vom avea în continuare mari şi mici corupţi imposibil de prins, şpagă la medic şi la BAC. Dar în plus, securişti-record-per-capita şi procurori-independenţi-dar-suspect-de-disciplinaţi, echipaţi cu microfoane, căşti şi autocare, în căutare febrilă de infractori.

CITESTE MAI MULT AICI

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate