O tara din UE vrea ca, din 2017, sa le dea tuturor locuitorilor cate 570 de euro pe luna

in Extern

Guvernul finlandez, care vrea sa testeze din 2017 acordarea unui venit de baza neconditionat fiecarui cetatean, a anuntat joi ca a stabilit aceasta suma la 560 de euro pe luna, relateaza AFP.

Proiectul face parte dintre promisiunile electorale ale premierului centrist Juha Sipila, in functie din mai 2015. El spera sa stimuleze astfel ocuparea profesionala si sa simplifice sistemul de beneficii sociale.

Joi, Ministerul Afacerilor sociale si al Sanatatii a indicat ca va supune dezbaterii publice pana la 9 septembrie un proiect de lege care i-ar permite sa efectueze acest test pe un grup de 2.000 de persoane de varsta activa, alese la intamplare din intreaga populatie.

La momentul evaluarii efectelor venitului de baza, grupul-test va fi comparat cu un grup de control format din persoane cu acelasi profil ca grupul vizat, dar care nu beneficiaza de venitul de baza„, a explicat institutia.

Principalul scop al experimentului cu venitul de baza este stimularea ocuparii profesionale„, a adaugat ministerul. Insa guvernul vizeaza, de asemenea, „reducerea birocratiei si simplificarea sistemului complex de ajutoare sociale de o maniera viabila pentru finantele publice„.

Venitul de baza este o reforma radicala care are sustinatorii sai atat la stanga, printre cei care cer ca statul-providenta sa le asigure tuturor un nivel de viata decent, cat si in randul liberalilor, dintre care unii se pronunta pentru renuntarea la o protectie sociala care poate duce in unele cazuri la descurajarea cautarii unui loc de munca.

Prim-ministrul Juha Sipila, fost om de afaceri, este convins ca astfel vor fi stimulate initiativa individuala si crearea de firme.

Finlanda ar putea fi prima tara europeana care va testa aceasta reforma la nivel national. In iunie, alegatorii elvetieni au respins, cu larga majoritate (77%), o initiativa populara pentru plata unui venit mult mai ridicat, de 2.500 de franci elvetieni (aproape 2.300 de euro).

Guvernul finlandez vrea sa includa proiectul in bugetul pe 2017, ceea ce i-ar permite varsarea acestui venit de baza de la 1 ianuarie 2017. Totusi, guvernul finlandez nu a precizat pana in prezent ce alte venituri sociale vor fi suprimate daca venitul de baza va fi generalizat la intreaga populatie. Sursa: Stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.