O tara vecina cu Romania se alatura Rusiei. Anuntul facut de ministrul de Externe

in Extern

Ministerul Apararii din Serbia a anuntat luni ca fortele aeriene sarbe vor lua parte la exercitii militare comune cu aviatia rusa pana la finele acestui an.

Belgradul reuseste sa mentina un echilbru fragil intre atitudinea sa pro-occidentala si relatiile traditionale sarbo-ruse.

La aceste exercitii militare vor lua parte si fortele aeriene belaruse, alaturi de aliatii sarbi si rusi. Primele exercitii vor avea loc in toamna si vor fi organizate sub numele de ”Fratia Slava 2016”, transmite Reuters, citat de News.ro.

Un exercitiu militar similar va fi organizat ulterior de catre sarbi si rusi.

Belgradul reuseste sa mentina un echilibru fragil intre aspiratiile sale europene, parteneriatul cu NATO si o veche alianta politica, etnica si religioasa cu Rusia, care rezista de cateva secole in ciuda tuturor obstacolelor.

Serbia spera sa adere la blocul comunitar in viitorul apropiat si-a participat la mai multe programe de parteneriat cu NATO, insa nu are nicio ambitie de a adera la blocul militar occidental, care ramane extrem de nepopular in randul sarbilor, ca urmare a campaniei de bombardare din 1999.

Belgradul este curtat de statele vestice, care incearca sa-i integreze pe sarbi inca din 2000, dupa caderea regimului lui Slobodan Milosevici. insa Serbia isi negocieaza aderarea la UE, iar blocul comunitar reprezinta principalul partener comercial si finantator extern al sarbilor.

De asemenea, Belgradul se indreapta delicat spre alianta militara occidentala, in ciuda reticentei pe care o au cei mai multi sarbi fata de NATO. insa, tendintele pro-NATO ale sarbilor raman precaute, pentru ca risca sa puna in pericol vechea prietenie cu Kremlinul, care isi doreste sa-si intareasca influenta in regiune in detrimentul blocului militar occidental.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.