Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Obligaţiile poliţistului de la Rutier atunci când opreşte maşini în trafic

in Articole

Foarte multe persoane sunt nemulţumite cu privire la modul în care au fost oprite în trafic de poliţiştii de la Rutier. De asemenea, nu înţeleg motivul pentru care maşinile lor au fost trase pe dreapta, din moment ce nu au comis nicio abatere. Modul de acţiune şi obligaţiile poliţiştilor de la Rutier sunt stabilite în „Concepţia de atitudine şi acţiune a poliţiei rutiere”.

Potrivit documentului care reglementează modul de acţiune şi obligaţiile poliţistului în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, prevăzute în „Concepţia de atitudine şi acţiune a poliţiei rutiere”, poliţistul rutier trebuie să fie echipat în mod corect, cu tinuţă de serviciu în funcţie de anotimp, având aplicată la vedere insigna. În relaţiile cu cetăţenii, el este obligat să se comporte civilizat, să dea explicaţiile necesare cu privire la motivul intervenţiei, la fapta încălcată, să fie coerent, ferm şi să nu răspundă la provocări.
În cazul activităţii de dirijare, supraveghere şi control a circulaţiei, poliţistul rutier trebuie să folosească în mod exclusiv semnalele regulamentare şi fluierul. El trebuie să comunice în permanenţă cu participanţii la trafic, să acorde asistenţă persoanelor care sunt în dificultate, iar dacă este necesar, trebuie să solicite sprijinul celorlalţi membri ai dispozitivului. În cadrul activităţilor de patrulare, viteza de circulaţie a autoturismului de serviciu nu trebuie să depăşească 40 de kilometri pe oră. Viteza poate fi depăşită în cazuri cum ar fi, de exemplu, urmărirea, oprirea unei maşini al cărui conducător auto a comis o faptă penală sau contravenţională,  observată direct de agentul constatator sau în legatură cu care există indicii sau date că s-a comis o contravenţie sau o infracţiune.
Pe timpul deplasării cu autoturismul de serviciu, membrii echipajului sunt obligaţi să nu încalce re-gulile de circulaţie decât în mod excepţional, când îndeplinirea îndatoririlor de serviciu o impune.

Cum trebuie să procedeze poliţistul rutier când opreşte o maşină

În momentul în care opreşte o maşină în trafic, poliţistul de la rutier trebuie să  aleagă un loc adecvat, încât să permită poziţionarea vehiculelor în afara părţii carosabile, în parcări sau în alte spaţii, astfel încât circulaţia să se desfăşoare co-respunzător.  Conform „Concepţiei de atitudine şi acţiune a poliţiei rutiere”, pe timpul nopţii, aceste locuri trebuie să fie, de regulă, iluminate, evitându-se pe cât posibil oprirea în locuri unde această manevră este interzisă prin lege. Totodată, semnalul de oprire trebuie să se efectueze cu braţul pe timp de zi, iar pe timp de noapte cu bastonul iluminat sau reflectorizant, ori în lipsa acestuia prin balansarea în plan vertical a unui dispozitiv cu lumină de culoare roşie. În ambele situaţii poate folosi şi fluierul din dotare.
Poliţistul trebuie să se posteze pe banda de circulaţie a vehiculului care urmează să fie oprit, fără să depăşească axul longitudinal al drumului, iar noaptea cât mai aproape de acostamentul acestuia, în momentul executării semnalului de oprire. Aceste poziţii îi vor asigura protecţia şi vor permite conducătorului auto să observe din timp semnalul şi să oprească în condiţii de siguranţă. „La deplasarea pe motocicletă, se efectuează semnalul de oprire prin ba-lansarea în plan vertical a braţului drept în timp ce se deplasează paralel cu autovehicululul care urmează a fi oprit. În cazul când vehiculul ce urmează a fi oprit circulă în aceeaşi direcţie, echipajul trebuie să pună în funcţiune semnalele luminoase de culoare roşie şi albastră şi pe cele sonore, după care, de re-gulă, va circula în spatele autovehiculului vizat până când conducătorul acestuia se conformează semnalelor şi opreşte. Atunci când autovehiculul ce urmează a fi oprit circulă din sens opus, semnalul de oprire se execută din vehiculul Poliţiei, pe fereastra din stânga, prin balansarea în plan vertical a braţului ori a bastonului reflectorizant”, se arată în documentul care reglementează obligaţiile poliţistului de la Rutier. După oprirea autovehiculului, poliţistul rutier merge în dreptul conducătorului auto, iar după ce îl salută, se prezintă şi solicită documentele pentru control, după care îi comunică şi motivul pentru care a fost oprit.
Pentru întocmirea documentelor de aplicare a sancţiunii, poliţistul rutier merge în autoturismul de serviciu, iar contravenientul rămâne în maşina personală, aşteptarea în picioare lângă maşina de serviciu nefiind permisă. La finalizarea controlului, agentul de circulaţie trebuie să restituie conducătorului auto documentele, mai puţin cele reţinute odată cu constatarea abaterii, dar şi să-i explice şoferului modul de soluţionare, dreptul de a adăuga menţiuni în procesul-verbal de contravenţie, precum şi termenul de folosire a căilor de atac împotriva documentelor întocmite.

Controlul de rutină

Documentul prevede că oprirea maşinilor pentru control se face numai atunci  când, prin observare directă ori cu mijloace tehnice certificate, se constată încălcarea regulilor de circulaţie, precum şi atunci când există date şi informaţii că s-au comis infracţiuni sau contravenţii, că autovehiculele vizate transportă bunuri, valori provenite din săvârşirea unor fapte ilicite ori persoane urmărite conform legii ori când se execută acţiuni tematice, punctuale, unde oprirea tuturor autovehiculelor care fac parte dintr-o anumită categorie este necesară.
Poliţistul rutier are dreptul să verifice vehicu-lul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală. Refuzul şoferului de a se conforma se sancţionează cu amendă şi reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.
Echipamentul video de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor este folosit atât ziua cât şi noaptea, din mers sau în staţionare, de către operatori atestaţi. În timpul supravegherii traficului, autovehiculul trebuie să fie poziţionat în afara părţii carosabile, fără a încălca regulile de circulaţie şi pentru a asigura fluenţa traficului. La stabilirea vitezei ce constituie contravenţie se ţine cont de toleranţa de 10 kilometri pe oră, având în vedere viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi categoria din care face parte autovehiculul. Poliţistul ia măsuri de sancţionare împotriva tuturor abaterilor filmate prin procedura întocmirii procesului verbal de contravenţie în lipsa conducătorului auto. Nu este necesar ca autoturismul pe care este montat aparatul de măsurare a vitezei să fie inscripţionat. De asemenea, nu este necesar să fie poziţionat într-un anumit fel, atâta vreme cât respectă regulile de circulaţie.

Alcoolul la volan

Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice se face numai prin intermediul mijloacelor tehnice certificate, cum ar fi etilotestele sau fiola. Agentul constatator poate testa participanţii la trafic atunci când consideră necesar şi oportun şi obligatoriu dacă emană vapori de alcool în aerul expirat, atunci când au fost implicaţi într-un eveniment rutier sau au un comportament nefiresc ce se apreciază că ar putea fi determinat de consumul de băuturi alcoolice.
După utilizarea etilotestului, dacă valoarea indicată este cuprinsă între 0,11-0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, va proceda la întocmirea procesului verbal de contravenţie. Dacă valoarea indicată este peste 0,40, însoţeşte  conducătorul auto la cea mai apropiată unitate medicală pentru recolatrea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

sursa: monitorulvn.ro

De Camelia Taftă

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate