Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Operatii tehnice

in Constructii

casa

Faianta bucatarie

Necesar:

Ceresit CT 17
Ceresit CM 11
Ceresit CE 33
Recomandare: pentru aplicarea faiantei in bucatarie

Mod de operare:

Pentru a reduce gradul de absorbtie al peretilor, inainte de placarea efectiva, este necesara amorsarea folosind grundul Ceresit CT 17 (cu bidineaua).
Atentie!!! Atunci cand suprafetele sunt neabsorbante (mozaic, marmura, placari vechi) nu se amorseaza.
Prepararea adezivului Ceresit CM 11 se face prin amestecare mecanica, la fel ca pentru toate produsele Ceresit.
La un sac de 25 kg se pun 6,5 l apa. Timpul de punere in opera este de 90 min.
Intinderea adezivului se face cu o gletiera cu dinti de 10 mm.
Alegerea locului de unde se incepe punerea faiantei e foarte importanta, pentru ca spatiul unde ne raman placi mici taiate sa nu fie intr-un loc vizibil.
Sfatul nostru este sa se foloseasca distantierele. Sunt foarte ieftine si asigura liniaritatea placilor.
Inainte de a aplica chitul, se curata rosturile cu o spatula de lemn. Apoi se umezesc usor cu un burete. Se foloseste chitul Ceresit CE33, pentru latimi ale rostului de pana la 5 mm, disponibil intr-o gama de 23 de culori.
Se prepara prin amestecare mecanica, in doua reprize, intrerupte de un timp de maturare de 3 minute.
La un sac de 5 kg se pun 1,6 l apa. Se introduce continutul sacului in apa si nu invers! Apa folosita trebuie sa fie foarte curata.
Chitul se aplica cu o gletiera de cauciuc si, prin tragere, intra foarte usor in rosturi. Atentie la miscarile fierului de glet: intai se incarca intersectiile rosturilor cu un surplus, apoi, cu o trecere perpendiculara, chitul este intins mai departe. Excesul se indeparteaza folosind un burete cu apa, care se va clati bine si des. Ceresit CE 33 se intareste dupa 24h.

Masca de la tevi

Necesar:

– placi de gips-carton verde
– profile UV
– profile CV
– suruburi
– dibluri

Pentru masca de la tevi din baie, care este instalata intr-un mediu umed, folosim placi de gips-carton Lafarge, de culoare verde, rezistente la apa. Mai avem nevoie de profile UV si CV.
Se croiesc profilele UV si se prind cu dibluri. Se monteaza profilele CV in cele UV si se prind cu suruburi. Se taie placile de gips-carton cu ajutorul unui cutter. Se fixeaza de profile cu suruburi. La imbinarea placilor se aseaza profilul de colt si se chituieste

Gletuire pereti

Necesar:

– Ceresit CT 17
– Ceresit CT 126
– Ceresit CT 127

Mod de operare:

In prealabil se curata peretii de orice urma de praf, grasime sau vopsea veche. In cazul in care peretii sunt din beton, acesta fiind absorbant, inainte de glet trebuie grunduit. Se foloseste grundul Ceresit CT 17, pentru reducerea gradului de absorbtie. Ceresit CT 17 se livreaza gata preparat si nu se dilueaza.
O eroare intalnita curent este aplicarea amorsei cu trafaletul. Modul corect de amorsare este cu bidineaua, numai astfel substanta patrunzand in porii materialului. Este suficienta o singura mana.
Dupa aplicare se aeriseste timp de 4 ore. Suprafata obtinuta va fi rezistenta la abraziune. Timp de uscare: 4 ore, in conditii normale de umiditate de 60%
Se trece apoi la gletuirea peretilor.
Aceasta operatiune se realizeaza cu ajutorul gletului Ceresit CT126, special pentru obþinerea de suprafeþe netede pe pereþi ºi plafoane în interiorul clãdirilor.
Caracteristicile acestui glet sunt:
– permite realizarea de straturi de pânã la 10 mm.
– ofera rezistenþã mare, în timp scurt, grad mare de adezivitate,
– rezistenta la fisurare in strat gros si un finisaj alb mat.
Prepararea Ceresit CT 126 se face adaugand 20 Kg praf (un sac) peste 7 l apa. Ceresit CT 126 se va introduce in cantitatea masurata de apa rece si curata si se va amesteca cu ajutorul unui rotator cu paleti pana la obtinerea unei mase uniforme, fara aglomerari.
Dupa un timp de maturare de 3-5 minute se va amesteca din nou. Masa pregãtitã trebuie utilizatã într-un interval de cca. 40-60 minute de la preparare.
Astfel preparat, gletul Ceresit CT 126 se va aplica în strat uniform pe suport, cu ajutorul fierului de glet. Straturile aplicate pe perete se pot finisa prin lisare cu fierul de glet cu puþin timp înainte ca materialul sã facã prizã.
Timp de uscare: aproximativ 1 zi / strat de 5 mm
Dupã uscare suprafaþa poate fi ºlefuitã cu glasspapier.
Se va executa chituirea finalã a eventualelor neregularitãþi ºi apoi ºlefuirea zonelor chituite.
Pe suprafata astfel indreptata se aplica un strat final de glet Ceresit CT 127. Acest produs intrucat este fin si foarte alb, genereaza un consum redus de vopsea, se finiseaza foarte usor si este suficient de dur pentru a rezista la zgariere.
Se poate aplica intr-un strat de pana la 3 mm.
Timpul de punere in opera este de 48 de ore, mai mare decat timpul de uscare (1 zi / strat de 1 mm)!

Vopsire perete dupa gletuire

Suprafata gletuita cu CT 127 are o culoare uniforma, fara pete, de un alb imaculat, si are un grad redus de absorbabilitate. In consecinta putem aplica direct prima mana de vopsea, fara alte pregatiri prealabile. Se prepara vopseaua conform indicatiilor de pe ambalaj.
Se aplica cu trafaletele, in dungi paralele. Pentru inlaturarea excesului de vopsea de pe trafalet se foloseste un gratar de plastic. Culoarea finala apare dupa uscare.

Aplicare faianta pe placi de rigips

Necesar:

– Ceresit CT 17
– Ceresit CM 117
Recomandare: In cazul in care peretii sunt placati cu placi de gips-carton

Mod de operare:

Este indicat ca inainte aplicarea faiantei sa se dea un strat de grund Ceresit CT 17 cu bidineaua (nu cu trafaletul), pentru a reduce gradul de absorbtie al peretilor. Dupa aplicarea grundului se aeriseste timp de 4 ore. Acest produs este inodor.
Se trece apoi la prepararea adezivului.
La un sac de 25 kg se pun 7,5 – 8 litri de apa. Amestecarea se face numai mecanic.
Intinderea adezivului se face cu o gletiera tip pieptene cu dinti de 10mm . Suprafata de contact placa-adeziv trebuie sa fie de minim 65%.
Placarea cu faianta se incepe din partea de jos a peretelui. Alegerea locului de unde se incepe punerea faiantei e foarte importanta, pentru ca spatiul unde ne raman placi mici taiate sa nu fie intr-un loc vizibil. Se recomanda utilizarea distantierelor (chiar daca se apeleaza la serviciile unro mesteri experimentati). Sunt foarte ieftine si asigura liniaritatea placilor.
Rosturile pot fi chituite dupa 24 de ore de la placare.

Chituire rosturi faianta

Necesar:

– Ceresit CE 33

Mod de operare:

Inainte de a aplica chitul, se curata rosturile cu o spatula de lemn. Apoi se umezesc usor cu un burete. Se foloseste chitul Ceresit CE33, pentru latimi ale rostului de pana la 5 mm, disponibil intr-o gama de 23 de culori.
Se prepara prin amestecare mecanica, in doua reprize, intrerupte de un timp de maturare de 3 minute.
La un sac de 5 kg se pun 1,6 l apa. Se introduce continutul sacului in apa si nu invers! Apa folosita trebuie sa fie foarte curata.
Chitul se aplica cu o gletiera de cauciuc si, prin tragere, intra foarte usor in rosturi. Atentie la miscarile fierului de glet: intai se incarca intersectiile rosturilor cu un surplus, apoi, cu o trecere perpendiculara, chitul este intins mai departe. Excesul se indeparteaza folosind un burete cu apa, care se va clati bine si des. Ceresit CE 33 se intareste dupa 24h.

Lacuire rosturi faianta

Necesar:

– Ceresit CT 10

Mod de operare:

Pentru a izola rosturile faiantei se aplica lacul Ceresit CT 10. Astfel acestea vor fi protejate impotriva decolorarii, ingalbenirii, murdariei si mucegaiului.
Se agita bine bidonul inainte de folosire. Se aplica cu o pensula sau cu un burete. Dupa cinci minute, se curata materialul in exces cu o carpa umeda. O singura aplicare e suficienta.
Se usuca in 6 ore, iar impregnarea isi atinge capacitatea maxima in 14 zile.

Vopsire pereti bucatarie

Pentru ca in bucatarie se formeaza vapori de apa, la vopsirea peretelui se recomanda Caparol Indeko-W, vopsea lavabila ce ofera o protecþie excepþionalã împotriva mucegaiului. Este diluabila cu apa si nu are miros.
Peretii bucatariei, daca sunt gletuiti in prealabil cu sistemul de gleturi de la Ceresit (vezi \\”gletuire pereti\\”) nu mai necesita amorsare.
Caparol Indeko-W este o vopsea de interior matã pe bazã de rãºini sintetice ce conþine fungicide si algicide cu efect de lungã duratã.
Se aplica cu trafaletul, in dungi paralele. Pentru inlaturarea excesului de vopsea de pe trafalet se foloseste un gratar de plastic.
Calitatea de protecþie excepþionalã împotriva mucegaiului a acestui produs a fost testatã si atestatã de cãtre diverse institute de cercetare.
Aceasta vopsea are putere dubla de acoperire, nemaifiind necesar sa dam si a doua mana. Culoarea finala apare dupa uscare. Este rezistentã la spãlarea cu substanþe dezinfectante ºi de curãþire diluabile cu apã.

Izolarea imbinarilor peretilor

Necesar:

Silicon sanitar Ceresit CS 25

Mod de operare:

Se pregatesc rosturile de dilataþie dintre pereþi pentru izolarea cu silicon. Intai se lipeste o banda scotch de hartie pe ambele margini, lasandu-se un spatiu intre ele (in functie de grosimea cordonului de silicon pe care o dorim) ca acestea sa ramana drepte. Apoi pulverizam o solutie slaba de detergent, pentru detensionarea cordonului ce urmeaza a fi aplicat. Se foloseste siliconul sanitar Ceresit CS 25, care are proprietãþi fungicide, împiedicând apariþia mucegaiului.
Siliconul se aplicã cu un pistol pentru montaj, manual sau cu aer comprimat. E bine ca intinderea cordonului sa se faca cat mai uniform. Se taseaza cu o spatula de plastic sau cu o lingurita.
Când se lucreazã în spaþii închise se va aerisi în timpul cât siliconul se întãreºte. Dupa tasare se indeparteaza banda de scotch.

Sapa autonivelanta

Necesar materiale:

– Thomsit R 777

– Thomsit DA

Mod de operare:

Pentru pardoselile denivelate se recomanda turnarea unei sape autonivelante.

Pe suprafata pe care urmeaza sa se toarne sapa autonivelanta se va aplica mai intai amorsa Thomsit R777 pentru a reduce gradul de absorbtie al pardoselii.

Amorsa se dilueaza cu apa in raport 1:1 si se aplica cu bidineaua. Dupa doua ore, amorsa este uscata, asa ca se poate incepe prepararea sapei Thomsit DA . Este imperios necesar sa se adauge cantitatea de apa recomandata pe ambalaj si anume 6,5 litri.

Turnarea se va face incepand de la coltul incaperii, in benzi continue, late de 15-20 cm, urmand apoi un traseu sinuos. Materialul se va intinde singur.

La turnarea stratului de sapa, raman mici bule de aer inglobate in material, sau prinse intre acesta si micile asperitati ale podelei. De aceea se foloseste rola cu ace: prin rularea ei pe suprafata materialului, acele strapung bulele de aer si le elimina. Daca nu dispuneti de o astfel de rola, sapa se aeriseste cu partea zimtata a fierului de glet.

Cand se va intari, peste 12 ore, sapa va fi perfect plana, datorita efectului de autonivelare. Va fi de asemenea si foarte rezistenta. Nu se va crapa nici daca scapati din greseala un obiect greu pe ea.

Montaj parchet laminat

Necesar:
– Moment Parchet
– Moment Super Fix

Mod de operare:
Pentru montarea corecta a parchetului laminat, suportul trebuie sa fie plan si rigid. In cazul prezentat in emisiune, planeitatea a fost obtinuta prin turnarea sapei autonivelante (vezi operatiune „Sapa autonivelanta”).
Inainte de aplicarea parchetului se aseaza pe suport un strat de separatie, pe care il gasiti la orice magazin ce comercializeaza parchet laminat. Acesta are mai multe roluri, de termo- si fonoizolatie, dar si de a asigura glisarea parchetului la contractii si dilatari.
Lipirea se va face pe canturi folosind Moment Parchet. Avantajul principal este rezistenta la apa a lipiturii, precum si consumul redus pe unitatea de suprafata si lipsa totala a mirosului. Acolo unde conditiile permit, se stabileste orientarea lamelelor de parchet astfel incat rosturile dintre ele sa fie paralele cu latura scurta a camerei.
Consumul este de 5-10 grame pe metru liniar. Un recipient de 750g este suficient pentru aproximativ 30 m² de parchet laminat.
Nu este indicat sa se prelucreze sub o temperatura de +3ºC.
Lipirea realizata este foarte puternica, definitiva la numai 12 minute de la aplicare. Materialul care iese printre caneluri trebuie imediat sters cu o carpa umeda. Dupa intarire, surplusul nu mai poate fi indepartat decat mecanic.
Suprafata de parchet trebuie sa fie montata cu rosturi de dilatatie la pereti, stiut fiind faptul ca materialul „lucreaza” functie de conditiile de temperatura si umiditate.
Spatiul ramas între perete si parchet se mascheaza cu ajutorul plintelor. Acestea se monteaza foarte simplu, cu ajutorul lui Moment Super Fix. Se aplica în cantitate mica, numai pe suprafata care vine în contact cu peretele. Se aplica in linie dreapta sau sinusoidala pe lungime (in functie de latimea plintei). Se preseaza usor si montarea este gata.

Montare gresie cu timp de intarire foarte scurt

Necesar:
– adeziv Ceresit CM 14

Recomandare:
In cazul in care placile ceramice sunt absorbante si daca se doreste ca suprafata placata sa poata fi circulabila cat mai rapid, se recomanda adezivul Ceresit CM 14, care are un timp de intarire incredibl de scurt, de numai trei ore!
Mod de operare:
Pentru prepararea a 25 kg sunt necesari 6,25 l apa. Amestecarea se face numai mecanic. Intinderea se face cu o gletiera cu dinti de 10 mm, astfel incat placile, odata presate, sa faca contact pe cel putin 65% din intrados. Acestea nu se vor inmuia in apa. Timpul de punere in opera este de o ora si jumatate de la preparare.
Dupa 3 ore se poate chitui.

Lipire mocheta

Necesar:

– Moment Carpet & PVC

Mod de operare:

Mocheta se lipeste cu adezivul Moment Carpet & PVC, care se prezinta sub forma de pasta
Se taie mocheta la dimensiunea dorita. Se aplica pe podea adezivul cu ajutorul unei mistrii zimtate, având grija ca stratul sa aiba minim 2 mm grosime. Dupa aproximativ 10 – 15 minute se poate aplica mocheta. Timpul de actionare este de maximum 30 min. Moment Carpet & PVC are putere mare de lipire, iar dupa întarire este rezistent la actiunea scaunelor cu rotile. Se preseaza bine prin frecare dinspre interior spre exterior, pentru a evita prinderea de bule de aer. Timpul de uscare este de 4 ore pentru solicitari ale pasilor, si 24 de ore pentru solicitari mai grele.

Montare gresie cu timp normal de intarire

Necesar:

– Ceresit CM 11
– Ceresit CE 35.

Recomandare:

In cazul in care placile ceramice alese sunt absorbante, se recomanda utilizarea sistemului pentru placari standard Ceresit format din: adezivul Ceresit CM 11 si chitul de rosturi Ceresit CE 35.
(Suprafetele puternic absorbante se vor amorsa in prealabil cu grundul Ceresit CT 17)
Mod de operare:
Se introduce continutul unui sac de 25 kg de Ceresit CM 11 într-o cantitate de 6 – 6,5 litri de apa curata, rece. Se amesteca mecanic.
Adezivul Ceresit CM 11 se foloseste pentru placi ceramice absorbante, la interior si exterior. Este rezistent la apa si înghet, usor de aplicat si poate fi folosit în medii cu umiditate permanenta.
Consumul orientativ al adezivului este intre 2,0 – 4,0 kg/mp
Intinderea adezivului se face cu o gletiera cu dinti de 10 mm, astfel incat placile, odata presate, sa faca contact pe cel putin 65% din intrados. Asezarea placilor se face incepand din partea cea mai expusa vederii, pentru ca straifurile sa ramana intr-un loc mai putin vizibil.
Nu este necesar ca înainte de montare placile sa fie tinute în apa.
Pentru a va asigura ca placile sunt paralele, se pot folosi distantiere.
Rosturile vor fi chituite dupa cel putin 24 de ore.

Hidroizolatie terasa

Necesar:

– Ceresit BT 26
– membrana hidroizolanta autoadeziva Ceresit BT 21
Se recomanda: pentru termo si hidroizolarea teraselor, in special pentru terasele de deasupra anumitor camere sau dependinte ce sunt afectate de infiltratiile de apa si de diferentele de temperatura.

Mod de operare:

Hidroizolatia propriu-zisa va fi realizata cu ajutorul membranei autoadezive Ceresit BT 21.
Este ca un autocolant, se lipeste singura. Spre deosebire de foliile clasice, care sunt facute din carton cu bitum, aceasta e o folie din polietilena care nu necesita folosirea flacarii la aplicare.
Dar inainte, suprafata trebuie pregatita prin amorsare. Pentru aceasta se foloseste grundul pe baza de bitum Ceresit BT 26, care reduce gradul de absorbtie al betonului si faciliteaza aderenta membranei.
Grundul se amesteca inainte de intrebuintare cu apa, in proportie de 1:1. Stratul astfel diluat se aplica pe suprafata de baza foarte simplu, cu bidineaua, pana la saturatie. Faptul ca este diluabil cu apa inseamna ca se poate aplica si pe suprafete umede.
Ceresit BT 26 se aplica pe toate suprafetele minerale absorbante (beton, tencuiala, B.C.A., caramida)
Proprietatile deosebite ale grundului Ceresit BT 26 permit aplicarea acestuia chiar si la temperaturi scazute, de pana la -5º C. In acest caz, nu se mai dilueaza.
In cazul aplicarii la temperaturi foarte joase trebuie sa ne asiguram ca suprafata nu e inghetata. Se usuca rapid, in 3-6 ore, chiar si la temperaturi scazute.
Dupa ce s-a uscat grundul, se trece la aplicarea membranei hidroizolante Ceresit BT 21.
Se desprinde hartia de protectie de la inceputul benzii, incet si regulat, pe o lungime de 1m, si se ruleaza.
Membrana se aplica cu partea adeziva pe suprafata de baza si se desprinde mai departe hartia de protectie. Se preseaza incepand din centru, cu o perie sau cu o bucata de material textil, astfel ca bulele si cutele dintre suprafata si folie sa fie evitate si sa se obtina imediat o aderenta buna.
Temperaturi de punere in opera: intre -5 si 30º C
Efectul de hidroizolare al membranei Ceresit BT 21 este instantaneu. Se poate aplica si la temperaturi scazute, de pana la -5º C. Aceasta membrana nu imbatraneste: garantia rezistentei sale in timp este de… 100 de ani!
Ceresit BT 21 este foarte flexibila, si se poate aplica chiar pe suprafete-suport cu fisuri de pana la 5 mm.
La final se preseaza puternic intreaga suprafata, cu o rola de cauciuc. Se insista in special pe zonele de suprapunere a doua benzi, care trebuie sa fie petrecute cel putin 5 cm

Termoizolatie terasa

Necesar:
– banda dubluadeziva CA 28
– placi de polistiren extrudat

Mod de operare:
Dupa ce terasa a fost hidroizolata (vezi sectiune „hidroizolatie terasa”), este necesar ca aceasta sa fie si termoizolata (in conditiile in care se afla deasupra unui spatiu locuibil).
Termoizolatia se realizeaza prin lipirea placilor de polistiren extrudat de membrana hidrizolatoare, folosind banda dubluadeziva CA 28.
Realizata din butil-cauciuc, asigura o aderenta foarte puternica si este realizata special pentru fixarea panourilor de izolatie pe membrana de etansare BT 21.
Banda dublu-adeziva se utilizeaza doar in conditii uscate, la temperaturi intre 0 si 40º
Sectiunile de banda se aplica in sensul fasiei de BT 21, cu partea de hartie in sus, din 50 in 50 de cm. Se preseaza puternic cu un rulou cauciucat.
Aceasta banda dublu-adeziva este deosebit de rezistenta in timp. Datorita proprietatilor sale excelente de aderenta, se preteaza la toate tipurile de aplicatii, de exemplu pentru etansarea suprafetelor multistrat sau pentru imbinarea zonelor de contact dintre materiale precum plasticul, lemnul, betonul, piatra, tencuiala, dar si pentru asamblarea materialellor de constructie.
Se aplica numai pe un substrat curat, fara grasimi, praf sau substante care pot impiedica aderenta.
La fixarea placilor de polistiren, hartia protectoare este inlaturata, iar panoul este presat cu grija in jos.
Placile de polistiren extrudat trebuie sa aiba densitatea de 40kg/mc
Pentru ca nu se foloseste mortar la lipirea polistirenului, nu trebuie sa se astepte uscarea acestuia. Se trece direct la finisarea pardoselii: prin placare cu gresie, montare parchet etc.

Termoizolarea peretelui la exterior (balcoane, case)

Necesar:

– Ceresit CT 17
– Profil de soclu
– Ceresit CT 85
– plasa din fibra de sticla
– placi de polistiren expandat (5 mm)

Mod de operare:

Pentru aceasta operatiune se recomanda sistemul de termoizolatie Ceresit VWS care este alcatuit si se foloseste dupa cum urmeaza:
Inainte de aplicarea sistemului de termoizolatie, peretele trebuie pregatit.
Se indeparteaza tencuiala veche, care nu mai facea priza cum trebuie. Se amorseaza suprafata de beton, care e un material absorbant, cu Ceresit CT 17. Datorita amorsarii, mortarul care fixeaza placile termoizolante nu se va usca prea repede si va avea rezistenta dorita.
In categoria suprafetelor absorbante intra: betonul, BCA-ul, ipsosul, caramida
Dupa 4 ore amorsa este uscata. Suprafata fiind pregatita, se trece la aplicarea profilului de soclu. Acesta va fi montat cu dibluri prinse in beton. Daca placile termoizolante sunt montate pana la imbinarea cu podeaua, nu mai este necesara aplicarea unui profil de soclu.
Urmeaza aplicarea unui strat de adeziv, si anume Ceresit CT 85 un mortar special pentru lipirea polistirenului. Se prepara prin turnarea prafului in apa si prin amestecare mecanica. Se aplica cu o mistrie zimtata. Rolul acestor zimti este de a asigura o presiune mai mare de contact intre adeziv si placa de polistiren, precum si o mai buna acoperire a intradosului placii.
Se trece apoi la aplicarea placilor de polistiren expandat (cu grosimea recomandata de 5 mm). Acest polistiren are aceeasi putere de termoizolare pe care o are un perete format din doua randuri de caramizi.
Spre deosebire de acestea, polistirenul nu ingreuneaza casa, iar costurile sunt incomparabil mai mici.
Placile de polistiren se aseaza intretesut, astfel incat rosturile pe verticala sa nu coincida.
Polistirenul astfel aplicat se lasa sa se usuce doua zile. Dupa care se mai da un strat de Ceresit CT 85, iar apoi se continua cu aplicarea plasei de fibra de sticla
Fasia de plasa se tine de partea de sus, si se trage cu partea zimtata a mistriei pe mijlocul ei.
Plasa se gaseste la role de 50 de metri, cu latimea de 1m.
Nu se aplica adeziv suplimentar pe deasupra plasei, ci aceasta este ingropata in stratul de mortar, pornind de la centru catre exterior.
Fasiile de plasa care se invecineaza trebuie suprapuse pe o latime de minim 10 centimetri. In caz contrar, este posibil ca intre ele sa apara fisuri. Rolul acestei plase este de a prelua tensiunile interne care apar intre placile de polistiren si de a impiedica aparitia crapaturilor in dreptul rosturilor de imbinare dintre placi.
Sistemul de termoizolatie Ceresit VWS se poate aplica la temperaturi cuprinse intre 5° si 35°C.
Se liseaza suprafata obtinuta, astfel incat grosimea stratului ce o acopera sa fie intre 3 si 5 mm.
Dupa trecerea unui timp de uscare de 24 de ore, se aplica amorsa Ceresit CT 16, o vopsea-grund speciala ce are rolul de a intari suprafata si de a o pregati pentru aplicarea stratului final de tencuiala. Se aplica cu bidineaua.
Timpul de uscare este de 3 – 6 ore.
Dupa uscarea amorsei, se aplica tencuiala decorativa. Aceasta se aplica de jos in sus, intr-un strat la grosimea granulelor, cu ajutorul unei gletiere tinute in pozitie oblica.
Tencuielile acrilice se bazeaza pe rasini sintetice, ceea ce le face complet impermeabile!
Atunci cand materialul nu se mai lipeste de gletiera, se niveleaza stratul cu ajutorul unei driste de plastic. In functie de miscarile dristei, granulele se rearanjeaza, putandu-se obtine nenumarate efecte decorative. La aceasta operatiune, experienta si abilitatea mesterului sunt foarte importante.
Aplicarea sistemului de termoizolatie este gata. Dupa 24 de ore, aceasta tencuiala va fi atat de rezistenta la apa, incat nu se va deteriora nici daca am pune pe ea jetul unui furtun sub presiune!
Prin peretele astfel izolat, transferul termic este mult diminuat; iarna tine cald, vara racoare, iar formarea igrasiei este total exclusa!

Pentru instalarea unei centrale termice trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape:

 

 1. Daca sunteti racordat la un sistem centralizat de distribuie energie termica (ex. RADET) trebuie sa faceti o cerere pentru debransare.
 2. Dupa ce ati rezolvat cu debransarea contactati o firma autorizata de gaze (autorizata ANRGN – Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale) pentru racordarea separata la instalatia de gaze naturale.  Punctul 1 si 2 se pot desfasura in acelasi timp.
 3. Achizitionarea unei centrale termice. Pentru apartamente de bloc este necesara o centrala termica de 23 – 24 kW cu tiraj fortat si camera etansa de ardere. Necesarul de incalzire pentru un apartament este mai mic de 24 kW, dar pentru a putea prepara apa in regim instantaneu minim 11 litri/minut la o diferenta de 35 grdC este nevoie de minim 23 kW.
 4. Contactarea unei firme pentru montarea centralei. Firma trebuie sa fie autorizata ISCIR pentru montaj.
 5. La finalizarea instalatiei de incalzire se va face punerea in functiune a centralei.
 6. Autorizarea functionarii centralei termice. Autorizarea se face de catre o firma autorizata ISCIR pentru VTP (verificare tehnica periodica) contra-cost.

Actele necesare autorizarii functionarii centralei termice:

 1. Proiect instalatie termica avizat IT si IS (instalatie termica si instalatie sanitare) de catre un verificator autorizat MLPTL
 2. Factura achizitie centrala termica
 3. Certificat de garantie centrala termica
 4. Manual de utilizare pentru centrala termica in limba romana
 5. Raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF)
 6. Aviz import ISCIR pentru centrala termica
 7. Declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR

Sapa este un material de umplere pentru denivelari dar si pentru astuparea gaurilor, imbinarilor si crapaturilor din pardoseli, avand in compozitie, in principal: ciment cu nisip (de granulatie pana la 7 mm) si apa in proportie de:

 • 1 sac de ciment,
 • 9 galeti de nisip,
 • 2 galeti de apa.

Se foloseste la egalizarea suprafetelor interioare si exterioare, in special cele de beton, servind ca suport pentru parchet, gresie, mocheta, etc. Dar, poate fi si stratul final pentru depozite, pivnite.

Se aleg tipuri diferite de sape in functie de grosimea de turnare. La grosimi de peste 5 cm, unde suprafetele sunt solicitate, sapa se armeaza cu plasa de sarma. La turnarea in exterior, in soare puternic, se acopera si se urmareste continuu pentru evitarea uscarii bruste si aparitiei de fisuri. Nu se toarna la temperaturi mai scazute de cinci grade Celsius. Sapa autonivelanta, datorita compozitiei speciale, are calitatea de-a obtine singura o suprafata perfect neteda si plana.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Constructii

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate