Operatiuni privind provizioanele pentru riscuri si cheltuieli

in Economie

Orice unitate patrimoniala care isi desfasoară activitatea in conditiile concrete ale economiei de piata este supusa mai mult sau mai putin unor riscuri si incertitudini.Modalitatea de a evita transferul efectelor acestora asupra cheltuielilor financiare viitoare , din punct de vedere contabil , o reprezinta constituirea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli.

Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli “pot fi numite şi datorii potentiale a caror cauza este nascuta in cursul exercitiului”.

Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli sunt deprecieri posibile a fi reversibile, din aceasta cauza nu se corecteaza valoarea elementelor de activ la care se refera.Ele au ca obiectiv acoperirea pierderilor sau cheltuielilor viitoare care la inchiderea exercitiului sunt fie probabile sau sigure , dar nedeterminate.

Principiul prudentei si separarii exercitiului stau la baza constituirii provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli , chiar daca riscul nu este cunoscut decat intre data inchiderii exercitiului si ce a stabilirii conturilor anuale.

Marimea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli nu poate fi estimata decat aproximativ, intrucat ele se vor produce în viitor , deci trebuie estimate la valoarea financiara viitoare, apreciate la data inchiderii exercitiului , tinand cont de informatiile disponibile la acea data. Prin valoarea financiara viitoare se intelege valoarea estimata a riscului ori a cheltuielii , însa tinand cont de efectele unei posibile actualizari sau indexari.

La evaluarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli trebuie sa se tina seama de urmatoarele reguli :

  1. sunt individualizate in functie de riscurile si cheltuielile elementelor de activ la care se refera ;
  2. trebuie sa raspunda criteriilor prudentei si separarii exercitiului ;
  3. sa fie constituite sistematic pe baza metodelor hotarate de unitatea patrimoniala;
  4. nu depinde de rezultatul exercitiului .

Conform legislatiei in vigoare constituirea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli se face in functie de natura si scopul ori obiectul pentru care au fost constituite dupa cum urmeaza:

  • provizioane pentru litigii ;
  • provizioane pentru garantii acordate clientilor ;
  • alte provizioane pentru riscuri si cheltuieli .

Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli se constituie pentru finantarea acelor cheltuieli si pierderi a caror realizare sau plata este incerta ori pentru cheltuieli care devin exigibile in perioadele urmatoare.

La inchiderea exercitiului, provizioanele ce trebuie constituite efectiv se inregistreaza prin debitul conturilor de cheltuieli si creditarea conturilor de provizioane pentru riscuri si cheltuieli. De asemenea, se analizeaza provizioanele constituite la finele anului precedent si cele din cursul exercitiului regularizandu-se prin debitul conturilor de cheltuieli in cazul majorarii provizionului si prin creditul conturilor de venituri cand provizionul trebuie diminuat sau anulat, respectiv acesta devine total sau partial fara obiect.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.