Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Organitele digestiei celulare

in Biologie/Enciclopedie

Organitele digestiei celulare sunt organite membranare de formă sferică sau ovoidală, prezente în citoplasma tuturor celulelor ce excepţia hematiilor. Majoritatea sunt vizibili doar la micro scopul electronic, dar există şi lizozomi de talie mare (din leucocitele PMN) care sunt vizibili şi în microscopia fotonică.

Tipuri lizozomi primari (omogeni) fără activitate lizozomi secundari (heterogeni) pot fi:
– heterofagozomi
– autofagozomi
– corpii reziduali

Durată de viaţă Sunt lizozomi tineri care au o durată de viaţă mai scurtă, de aproximativ 24-48 ore. Lizozomii secundari sunt lizozomi funcţionali ce au o durată de viaţă mai lungă (de la câteva zile la câteva săptămâni. Rezultă in urma fuzionării lizozomilor primari cu diferite substanţe fagocitate, endocitate sau degradate. din celule.

Organizare ultrastructurală- ME Sunt de talie mica, de 0,5 microni, prezinta o membrana unica de
7-8nm de tip unitate membranara si o matrice omogenă sau fin granulară şi adeseori un set incomplet de hidrolaze acide.

Au talie mai mare, 1-2 microni, matrice heterogenă ce conţine structuri granulare, membranoase şi un set enzimatic complet.

Lizozomii secundari se impart in :
-heterolizozomi, in ei sunt incluse materiale din afara celulei
-autolizozomi, cuprind materiale preluate din citoplasma
-corpi reziduali care acumuleaza si depoziteaza materiale de natura diferita
-corpi multiveziculari

Metode histochimice ce permit vizualizarea enzimelor conti ute in matricea lizozomala. Cel mai frecvent se evidentiaza fosfataza acida, considerata « enzima marker lizozomala »

Heterofagia este procesul prin care lizozomii realizează digestia intracelulară a substanţelor nutritive, a bacteriilor, a virusurilor introduse în citoplasmă prin endocitoză şi fagocitoză. Procesul de heterofagie este legat de nutriţia celulei şi de mecanismele de apărare ale acestei.

Autofagia reprezintă procesul de digestie intracitoplasmatică a diferitelor structuri proprii celulei respective, care şi-au terminat activitatea şi se află în diferite grade de dezintegrare.

2. PEROXIZOMII

Sunt organite ultramicroscopice comune tuturor celulelor (animale şi vegetale), care catalizează reacţia de formare (oxidaza) şi de descompunere (catalaza) a peroxidului de hidrogen (care este un compus toxic pentru celulă). Se găsesc în număr variabil în celule, în funcţie de tipul celulei şi de momentul ei de activitate.

Organizare ultrastructurală- ME peroxizomii se prezintă sub formă de vacuole sferice sau ovoide, uneori de forme neregulate cu prelungiri şi sunt formaţi din

– o membrană trilamelată, cu diametru de 6,5-8 nm;

– matrice omogenă fin granulară, care în general apare mai întunecată la fluxul de electroni decât matricea lizozomală;

– nucleoid – structură densă de microtubi, care în secţiune transversală dă imaginea unui fagure de miere

– placa marginală – este o lamă densă la fluxul de electroni, are o compoziţie asemănătoare cu a membranei reticulului endoplasmic.

Nucleoidul şi placa marginală se găsesc doar în peroxizomii propriu-zişi.
Organizare chimică, peroxizomii conţin proteine, lipide şi enzime: catalaza (marker peroxizomal), uratoxidaza, D-aminoacidoxidaza, enzimele ciclului de glicoxilare etc .

D. ORGANITELE MOTILITĂŢII CELULARE

1. MICROFILAMENTELE (figurile 4,5)

Sunt structuri fibrilare lungi formate din actină şi miozină, prezente în citoplasma tuturor celulelor, cu predilecţie în acele celule care prezintă accentuate mişcări de deplasare în ţesuturi sau mişcări active intracitoplasmatice.

În celulele nemusculare se găsesc fie în toată matricea, fie numai în citoplasmă şi sunt formate în cea mai mare parte din actinii; în celula nervoasă există complexe filamentoase numite neurofibrile; în celulele epidermului sunt filamente de keratină numite tonofibrile.

Microfilamentele au diametrul de aproximativ 5-7 nm şi lungimi diferite

Organizare ultrastructurală- ME Neurofibrilele sunt formate din neurofilamente, iar tonofibrilele din tonofilamente. În celulele nemusculare ale eucariotelor, cele mai multe microfilamente sunt formate din actină şi numai un număr mic de microfilamente conţin miozină.

In celulele musculare, actina şi miozina alcătuiesc formaţiuni bine organizate şi stabile numite miofilamente cu un diametru de 8-12 nm, care prin aşezarea lor orientată, realizează miofibrilele.

Actina, se găseşte în cele mai multe celule; moleculele de actină apar sub formă polimerizată, filamentoasă (actina F) prezentă în microfilamente; sau depolimerizată – monomerică (actina G) în citosol. Neurofibrilele sunt evidenţiate prin tehnici speciale şi ocupă atât corpul celulei cât şi prelungirile ei; Tonofibrilele, prin colorare cu roşu de Congo, apar ca filamente de keratină.

2. MICROTUBULII (figurile 6,7,8)

Sunt structuri tubulare, subţiri, prezente în citoplasma celulelor vegetale şi animale. Microtubulii sunt prezenţi în matricea celulară şi sub formă de structuri stabile, cum ar fi fusul de diviziune, formarea centriolilor. Au în secţiune transversală diametrul de 20-30 nm.

Organizare ultrastructurala- ME în microscopia electronică peretele lor este alcătuit din 12-13 protofilamente paralele, formate din polimerizarea unor heterodimere de tubulină alfa şi beta.

Centrul celular (centrozomul), este un organit membranar, prezent în toate celulele care se divid, conţinând unul sau doi centrioli, înconjuraţi de o zonă citoplasmatică mai clară.Tub cu lungimea de 300-500A.

Organizare structurala -MO prezintă aspecte diferite în funcţie de fazele ciclului celular. În interfază este o structură granulară numită centrozom, în interiorul căruia se află centriolii înconjuraţi de o masă citoplasmatică numită centrosferă. Din centrosferă se detaşează elemente fibrilare radiare asterul

Organizare ultrastructurala- ME sunt vizibil centriolii, fiecare apare ca un cilindru perpendicular pe celălalt – peretele său este forma din 9 triplete de tubuli ce înconjoară o zonă centrală, care apare de obicei de aspect omogen

Evidentiere tehnica Fleming (tripla colorare cu safranină – violet de genţiană – orage G), metoda Mann-Dominici (eritrozina orange si albastru de toluidina), metoda citologica de colorare regresiva cu hematoxilina Heidenhain

E. INCLUZIUNILE CELULARE

Incluziunile celulare sunt produse ale activităţii celulare sub forma substanţelor de rezervă sau deşeuri de metabolism şi au un caracter temporar.

Pot fi formate din:
-substanţe proteice – de ex. hemoglobina;

-lipidele, apar sub formă de picături, sunt de diverse mărimi, de obicei sferice, (figura 11). Se pot evidenţia prin coloraţii specifice ca, Negru sudan, Scharlach, tetraoxidiu de osmiu etc. Se găsesc în mod frecvent localizate în: celulele hepatice, corticosuprarenale, corpului galben din ovar etc.;

-glucidele, apar sub formă de glicogen în celulele animale (în special în celulele hepatice şi musculare) şi sub formă de amidon, în celulele vegetale, (figura 11). Ele se pot pune în evidenţă, folosind coloraţia carmin Best sau prin metoda PAS, apărând sub formă de grămezi sau plaje

-substanţele minerale – fier, siliciu, evidenţiate prin tehnici de citochimie.
Acumularea lor în exces, împreună cu alţi intermediari metabolicide natură patologică pot constitui cauza sau pot fi consecinţa unor maladii locale sau generale.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate