Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ORNAMENTICA PLANA

in Arta

Ornamentatia plana: -decorarea suprafetei intr-o forma mai superficiala.

 
1) Incrustatia – Procedeu de ornamentare prin care pe un fond de material lemnos de o anumita culoare se aseaza lemn de alta culoare sau un alt material fara a iesi in relief (sunt situate in acelasi plan). Inca din Antichitate au fost practicate incrustatii din fildes sau metale nobile in lemn.

 

 

Grecii au inceput sa faca incrustatii din diverse specii de lemn. Pana in sec XV s-au folosit frecvent incrustatii cu model geometric, denumite mozaic. Celebra pentru tehnica mozaicului european este cea dezvoltata in sec XIV in cadrul manastirilor ordinului certosian din Lombardia, cunoscuta sub denumirea de mozaic certosian.

 

 

Speciile lemnoase folosite erau: abanosul, nucul, parul, care erau combinate cu fildes si sidef. Tara de origine a mozaicului este India, unde aceasta arta este raspandita si populara, cea mai cunoscuta fiind tehnica mozaicului tip Bombay.

 

 

Renumiti in arta incrustatiei au fost Fra Giovanni da Verona si Fra Domenico da Bergamo, (in sec XVI ). In sec XVII incrustatiile se dezvolta datorita lui Charles Boulle, care a fost primul care a folosit pentru mobila incrustatiile pe fond de baga cu lapis–lazulit, fildes, arama, cositor, obtinand efecte decorative deosebite. In sec XVIII, in cadrul stilului Ludovic al XVI-lea s-a dezvotat tehnica parchetarii, care consta in alaturarea in forme geometrice a unor mici fasii de furnire de diverse specii si culori.

 

 

Tehnica are o mare importanta si in prezent, fiind usor de aplicat in practica si creeand efecte estetice deosebite. Mozaicul poate fi fabricat si pe scara industriala. Pentru fabricarea sa se pot folosi: paltinul, fagul, ciresul si nucul, in culori naturale sau colorate artificial. Alte materiale care maresc efectul decorativ al mozaicului sunt osul si sideful. Osul se taie in baghete ca si lemnul , iar sideful se aseaza dupa confectionarea mozaicului in locasurile lasate special in acest scop in fiecare ornament.

 

 

Locul de asezare al ornamentatiilor de mozaic este mijlocul tabliilor, unde ele capteaza privirea. Frizele din mozaic pot impodobi acele parti ale mobilei la care se urmareste accentuarea unei linii continue (la elementele constructive de sustinere ale dulapurilor si centurilor meselor si scaunelor). Nu trebuie sa se piarda din vedere, in special la frizele de mozaic, ca ornamentatia trebuie sa fie subordonata constructiei si ca prin supraincarcare piesa nu are decat de pierdut din valoarea estetica.

 

 

Pentru incrustatii se folosesc diferit materiale lemnoase. Speciile grupate dupa culori sunt urmatoarele: -alb: paltin, carpen, castan salbatec, plop tremurator; -alb-rosiatic: liliac, anin, alun; -alb-cenusiu: hicori, carpen; -galben: dud, jugastru; -galben inchis: stejar, cedru, salcam; -galben-rosiatic: cedru, lemn de satin; -rosu: mahon, tisa, trandafir; -rosu-brun: prun, visin, fag aburit; -brun: platan, palisandru, nuc; -brun deschis: castan comestibil, salcie, maslin, cedru; -negru: diferite specii de abanos; -violet: amarant, lemn de violete.

 

 

Scara de culori de mai sus este indicativa. In cazul fiecarei specii, chiar provenind dintr-unul si acelasi arbore, exista o gama intreaga de culori, ca de examplu la nuc, de la brun pana la cenusiu inchis. Dintre lemnele de culoare alba, albul cel mai stralucitor il prezinta merisorul (Buxus sempervirens), care nu prinde baitul si din acest motiv este preferat la executarea fileurilor.

 

Metalele folosite pentru incrustatii sunt: arama, alama, cositorul, bronzul, argintul. Aceste metele trebuie incalzite inainte de intrebuintare, apoi racite incet pentru a capata flexbilitate si stralucire. Partea care trebuie sa fie lipita de lemn se inaspreste in scopul inlesnirii prizei cleiului. Inainte de lustruirea suprafetelor mobilei, metalul se acopera cu selac alb spre a se evita murdarirea. Sideful se lustruieste cu sulfat de cupru si creta fin macinata. El poate fi inlocuit si cu materiale plastice cu aspect asemanator.

 

 

Bagaua se prelucreaza in grosimi uniforme. Datorita faptului ca materialul este transparent, el trebuie sa fie la fel de curat, pe ambele fete. Cele mai frumoase nuante de culori se obtin prin lipirea materialului pe hartie de matase rosie ori pe lemn alb cu ochiuri. Pentru slefuiere se foloseste praful de carbune fin sau creta fin macinata. Fildesul se slefuieste cu apa si piatra ponce si se lustruieste cu sapun aplicat cu ajutorul unei carpe de lana. Acest material poate fi inlocuit in oarecare masura cu osul.

 

2)Intarsia – Tehnica de ornamentare a lemnului in modele cu linii libere (flori, peisaje, figuri etc.)Tehnica celebra la Siena, in secolul XV. Alte orase din Italia renumite pentru intarsii specifice sunt: Orvieto, Peruggia, Urbino si Venetia.

 
3)Pictarea – Apare din perioada antica, dar este proprie si perioadei gotice. Mobilierul bizantin se caracterizeaza cu acoperire de straturi successive de panza, iar ultimul strat il reprezinta culoarea.

 

 

4)Serigrafierea – Imprimare a suprafetei cu culoare si este similar cu imprimarea pe textile. Se face cu ajutorul sitei care lasa sa patrunda culoarea numai in anumite zone. Tehnica folosita si pt materiale plastice.

 

 

5)Lacuirea – Tehnica proprie orientului dar preluata de europeni, lacul verni-artene.

 

 

6)Texturarea – Imprimarea unui model pe materialul lemons mai putin nobil, pt a obtine o imagine a unui material nobil.

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate