femeie_abdomen_uter_20028200

Ovarele au nevoie de control periodic!

in Sanatate de

Cancerul ovarian ucide! Si asta pentru ca e ignorat, simptomele sale putand fi usor confundate cu cele ale unor afectiuni comune. Or, depistat in fazele de debut, sansele de supravietuire cresc pana la 90%. Aproape o mie de romance mor si alte aproape 2.000 se imbolnavesc, in fiecare an, din cauza cancerului la ovare. Oricare femeie poate fi in pericol sa fie atacata de cancerul ovarian si, cu atat mai mult, acelea care urmeaza tratamente hormonale. Este a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei si una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologica, inregistrand cele mai mici sanse de supravituire. In cele mai multe cazuri, e diagnosticat prea tarziu, in stadii avansate, cand niciun tratament nu-si mai are rostul.

FERESTE-TE, CACI POTI! Este o boala care vine tiptil. Prin urmare, daca, o perioada mai lunga de timp ai dureri in regiunea de sub bust, de burta sau in zona pelviana, daca te simti balonata, obosita, suferi de modificari ale tranzitului intestinal, mergi cat de repede la ginecolog! Desi ai putea crede ca este vorba despre simptome banale cauzate de menstruatie, menopauza, digestive ori de alimentatie, acestea ar putea fi semnele unui cancer ovarian incipient. Trebuie sa iei in considerare ca menopauza tarzie, varsta inaintata, cazuri de cancer de san sau ovarian in familie, prima sarcina dupa varsta de 30 de ani sau absenta sarcinilor, obezitatea, toatea acestea constituie potentiali factori de risc, la fel ca si tratamentele hormonale de stimulare pentru sarcina. Majoritatea pacientelor care au reusit sa supravietuiasca acestei cumplite boli spun ca au ajuns la medic in urma unor controale de rutina sau a unor suspiciuni de boala care nu aveau nimic in comun cu cancerul ovarian (simptome precum splina marita, dureri intercostale, senzatie de balonare prelungita)

TESTEAZA-TE DIN VREME! Controlul annual periodic ar trebui sa fie o rutina pentru toate femeile, insa este evitat pe cat posibil de majoritatea. Or, pentru inceput, ecografia abdominala si, mai ales, cea transvaginala pot fi de ajuns. In cazut in care se suspecteaza cancerul ovarian, computerul tomograf si RMN-ul dau verdictul impreuna cu testul de sange pentru masurarea markerului tumoral CA-125

CONTROLUL PERIODIC CONTEAZA! C ancerul ovarian este diagnosticat adesea in stadii avansate. Depistat in stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rata de supravietuire la 5 ani de 90%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul din motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inselatoare.

loading...

Ultimile din Sanatate

legume-sanatoase

LEACURI LA PLATOU

Toată lumea povesteşte despre superalimente, despre mâncarea super-sănătoasă! Nimic de zis, aşa
Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web