Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Oxid de zinc şi glicerină pentru fracturi

in Educational/Sanatate

fractura-f1-suruburi

Mai erau 10 zile până la nunta fetei mele şi eu am alunecat pe scara blocului, realizând o frumoasă ruptură de ligamente. Foarte durerors, foarte urât, medicul ortoped mi-a pus imediat piciorul în ghips. Trebuia să stau cel puţin 14 zile aşa. Incomod, imobilizată în casă, cârje, nervi, tot tacâmul… Înainte de nuntă mi-am tăiat ghipsul şi mi-am pus doar o faşă elastică, eram doar soacră mică şi nu se putea să stau pe scaun, cu cîrja lângă mine. Medicul, cunoştinţele, alţii care trăiseră asemenea neplăceri au spus toţi că o să rămân cu sechele, că o să am dureri pe vreme friguroasă. M-au speriat. Am rezistat cu stoicism la nuntă, ba chiar am şi dansat, căci nu mai simţeam nimic. Dar a doua zi… dureri mari. Hai iar la medic. Trebuie ghips din nou, zice dumnealui, dar să nu-l mai tăiaţi înainte de 14 zile. Nu pot, domnule, trebuie să mă prezint la un curs de engleză la Sibiu şi nu mă pot duce aşa. Eu trebuie să fiu pe ambele picioare! Atunci medicul, impresionat de situaţia mea, m-a dus la tanti Lenuţa, o asistentă în vârstă din secţia ortopedie. Dumneaei mi-a spus, la cererea medicului, ce să fac: să cumpăr două cutii de oxid de zinc şi două sticluţe cu glicerină, plus o faşă de tifon şi să vin cu ele la spital. Aşa am făcut. Tanti Lenuţa, cea cu mâini şi suflet de aur, a încălzit pe foc, într-o crăticioară, oxidul de zinc şi glicerina, amestecând continuu, până când a devenit o pastă omogenă.

A lăsat-o să se mai răcorească, atât cât se poate suporta pe piele, şi apoi a început să-mi înfăşoare piciorul cu faşa. Înfăşura un rând de faşă, fără a strânge prea tare, peste el aplica cu o pensulă pasta miraculoasă. Şi tot aşa până când a cuprins jumătate din talpă, şi piciorul în sus, până aproape de genunchi, realizând o cizmuliţă destul de fină. Nu se putea compara cu ghipsul! O lăsăm să se întărească, apoi o să te poţi încălţa şi merge, dar să nu şchiopătezi. Minune! Chiar aşa a fost. Am avut atunci o săndăluţă elastică. Cu pantaloni nu se observa nimic. Incomparabil cu tona de ghips şi inconfortul acestuia. A mers perfect. M-am dus la curs, am venit înapoi. S-a făcut frig şi m-am putut încălţa cu o cizmă elastică. Mi-am făcut orele fără probleme, stând în picioare şi circulând normal. După două săptămâni am scos cizmuliţa prin înmuiere în cadă şi de atunci nu am avut nici o problemă. Au fost zile foarte friguroase, dar nu am simţit nici un fel de durere. Or, toţi cei care au avut ruperi de ligamente mi-au spus că, deşi au purtat ghipsul conform indicaţiilor medicului, au dureri la frig. Tanti Lenuţa a făcut ce ştia dumneaei de la un batrân medic din oraş, care aplica acest tratament excepţional, moştenit de la înaintaşii săi. Îi mulţumesc!

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate