Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Patriarhul Daniel isi cere scuze credinciosilor in urma scandalurilor legate de orientarea sexuala din BOR

in Spiritualitate

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune, la disciplină şi la unitate bisericească în urma iscării în spaţiul public a scandalurilor legate de orientarea sexuală a unor preoţi din ţară.

PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îndeamnă credincioşii la rugăciunea, disciplină şi unitate bisericească în primul mesaj adresat credincioşilor din ţară, după ce în spaţiul public au apărut mai multe informaţii scandaloase legate de comportamentul unor preoţi creştini-ortodocşi. Patriarhul BOR le cere scuze credincioşilor pentru „tulburarea” provocată în societate de abaterile de la morala creştină săvârşite de unii clerici pe care îi păstoreşte.

„Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină. Întrucât peste câteva zile începe perioada postului Adormirii Maicii Domnului (1–14 august), când fiecare creştin ortodox se roagă mai mult şi se gândeşte mai mult la propriile sale păcate sau greşeli, cerând, prin spovedanie, iertare de la duhovnic pentru a se împărtăşi mai des cu Sfânta Euharistie, este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni”, se arată într-un comunicat de presă emis de Patriarhia Română vineri, 28 iulie.”

Potrivit documentului citat, în ultimele două zile, la reşedinţa patriarhală din Bucureşti a avut loc o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a BOR, prezidată de PF Daniel, patriarhul României. În cadrul sesiunii, au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoţi şi episcopi. Feţele bisericeşti au concluzionat după analizarea prevederilor că, atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată, trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor.

Patriarhia Română mai menţionează că, pentru îmbunătăţirea celor două documente, s-a prezentat şi legislaţia bisericească în domeniu din unele Biserici Ortodoxe surori. Propunerile Comisiei de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare şi regulamentare vor fi prezentate spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod al BOR în zilele de 17 şi 18 august 2017, atunci când este convocat şi Sinodul Permanent. Potrivit Patriarhiei Române, în urma şedinţei de lucru, Comisia pentru statut şi regulamente a evidenţiat trei principii „călăuzitoare” pentru clerici.

„Disciplina bisericească privind slujitorii Bisericii este o necesitate şi o obligaţie pentru toţi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi. Sancţiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericeşti, cât şi pocăinţa şi îndreptarea celor care au greşit, în vederea iertării păcatelor şi dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului. Îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum şi îndreptarea tuturor păcătoşilor, în general, necesită multă rugăciune, post, pocăinţă şi sfătuire duhovnicească”, se mai precizează în comunicatul respectiv.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Spiritualitate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web