Pepiniera pomicola

in Agronomie

Pepiniera pomicola reprezinta o exploatatie comerciala distincta care se amplaseaza intr-o zona pomicola importanta ,cu traditie in cultivarea speciilor pomicole si care sa corespunda anumitor cerinte privind cresterea si dezvoltarea pomilor , precum si a cerintelor privind latura social-economica.

Pepiniera reprezinta o unitate economica specializata in producerea si comercializarea pomilor  si arbustilor  fructiferi ,putand fi considerata o cresa pomicola in care se cresc si se formeaza pomii.

Materialul saditor pomicol se produce in pepiniere autorizate,bine dotate,coordonate de personal cu cunostinte stiintifice si tehnice superioare, capabile sa produca un material saditor valoros,in ton cu dezvoltarea moderna a pomiculturii.

Materialul saditor necesar extinderii si modernizarii plantatiilor pomicole trebuie sa aiba o inalta valoare biologica,sa fie liber de boli si daunatori,sa fie garantat din punct de vedere al autenticitatii soiurilor si portaltoilor si sa corespunda standardelor in vigoare.

Amplasarea pepinierei

Amplasarea pepinierei pomicole va tine cont de conditiile climatice ale zonei , respectiv de fertilitatea naturala a terenului , de relief si expozitie,posibilitatile de irigare , distanta fata de caile de acces si pietele de desfacere ,posibilitatea asigurarii fortei de munca.

In privinta temperaturii ,sunt preferate izotermele de 8,5-11grade C ,evitandu-se zonele cu temperatura minima absoluta ,sub – 25 grade C.In zonele cu temperaturi minime absolute exista pericolul degerarii materialului saditor ,soiurile si portaltoii fiind in general sensibili la temperaturile scazute.

Pepiniera are nevoie de un regim pluviometric bogat si bine repartizat  in cursul perioadei de vegetatie ,suma precipitatiilor anuale trebuind sa fie cuprinsa intre 550-700,iar umiditatea relativa a aerului de 65-70%.

Pepinierele trebuie sa fie prevazute cu sistem propriu de irigare care va asigura necesarul de apa in perioadele critice,absenta apei putand compromite partial sau total cresterea plantelor ,avand efecte negative asupra materialului saditor.

Solurile adecvate pentru infiintarea pepinierei pomicole sunt cele de tip aluvionar ,cernoziomurile si solurile brun-roscate de padure ,cu o fertilitate naturala ridicata,profunde,structurata,bine aerate ,cu apa freatica sub 1,5 m adancime.

Terenul  trebuie sa fie plan sau cu o panta uniforma de maxim 6% cu expozitie spre sud sau sud-est ,ferit de vanturile puternice care pot provoca dezbinarea de la punctul de altoire sau deshidratarea varfului lastarilor,mai mult iarna spulbera zapada si predispun la inghet mugurii altoi sau samburii din scoala de puieti.

Se vor evita zonele cu grindina ,deoarece acestea provoaca pagube imense prin ruperea lastarilor,ranirea scoartei ,adesea putand compromite intreaga cantitate de material saditor.

Starea fitosanitara a zonei este foarte importanta  pentru reusita producerii unui material saditor de calitate,evitandu-se locurile infectate cu boli si daunatori de carantina,in general terenurile cultivate cu alte plante pomicole.

Pepiniera are nevoie de o amplasare strategica,in centrul zonei deservite,langa reteaua de drumuri si cai ferate,intr-o zona pomicola cu traditie care sa asigure personal cu experienta si pasiune privind meseria de pomicultor.

 

Sectoarele pepinierei pomicole

 

Pepiniera pomicola se organizeaza pe sectoare distincte,care in final formeaza un ansamblu functional.

O pepiniera pomicola,indiferent de marime sau forma de proprietate,trebuie sa cuprinda urmatoarele sectoare:

1.Sectorul plantatiilor mama elita,care cuprinde:

  • Plantatia elita de seminceri
  • Plantatia elita de ramuri altoi
  • Plantatia elita de marcote(marcotiera)
  • Plantatia elita de arbusti (butasi)
  • Plantatia elita de drajoni (drajoniera)
  • Plantatia elita de stoloni(stoloniera)

2.Sectorul de inmultire a portaltoilor si de obtinere a materialului saditor pe radacini proprii,care cuprinde:

  • Scoala de puieti
  • Scoala de butasi
  • Solariile
  • Serele

3.Sectorul de obtinere a pomilor altoiti(scoala de pomi) ,care cuprinde:

  • Campul I
  • Campul II
  • Campul III

4.Sectorul constructiilor tehnologice,care cuprinde :

  • Laborator de micropropagare “in vitro”
  • Platforme tehnologice
  • Sere inmultitor
  • Spatii de pastrare
  • Hale pentru altoire
  • Constructii auxiliare

5.Sectorul mecanic

1.Sectorul plantatiilor mama elita

Acest sector cuprinde un ansamblu de culturi pomicole care furnizeaza material biologic pentru inmultire , respectiv : ramuri altoi,butasi,marcote,stoloni,portaltoi vegetativi.Se organizeaza pe parcele separate, situate de regula in apropierea centrului administrativ,dimensionarea acestora facandu-se in functie de necesitatile pepinierei.

Plantatia mama elita este constituita din:

  • Plantatia pomicola de seminceri-cuprinde pomii care furnizeaza semintele si samburii necesari obtinerii portaltoilor generativi.Printre aceste specii cultivate pentru obtinerea portaltoilor generativi amintim:corcodusul,zarzarul,marul franc,parul franc,visinul,ciresul amar.
  • Plantatia elita de ramuri altoi-reprezinta  baza de inmultire a soiurilor an de an, cuprinzand cele mai valoroase clone din soiurile zonate de la care se recolteaza lastari sau ramuri altoi.

Tehnologia de infiintare si intretinere a unei astfel de plantatii este diferita de cea de productie astfel:

-pomii se planteaza la distante relativ mici: 3-3,5/1-2 m;

-pomii se conduc sub forma de piramida ,taierile fecandu-se in cepi scurti de 4-8 muguri;

-solul se obtine sub forma de ogor lucrat sau erbicidat;

-tratamentele fitosanitare se fac la “acoperire” , adica la un interval de 10-12 zile;

-fertilizarea se realizeaza  cu cantitati moderate de ingrasaminte;

-pomii infectati cu virusuri sunt indepartati din plantatie;

Plantatia pentru ramuri altoi dureaza 8- 10 ani, dupa care se defriseaza,urmand reinfiintarea alteia cu material saditor nou , reusindu-se astfel si actualizarea sortimentului.

  • Plantatia elita de marcote (marcotiera) este foarte importanta intr-o pepiniera deoarece aici se produc portaltoii vegetativi si materialul inradacinat pentru arbusti.In marcotiera se produc portaltoii vegetativi de mar si gutui,si soiurile de alun,mur fara spini etc.
  • Plantatia elita de arbusti din care se recolteaza butasi lignificati sau erbacei de arbusti fructiferi ( coacaz,agris,afin ) in vederea inradacinarii si obtinerii materialului saditor pe radacini proprii.
  • Plantatia elita de drajoni (drajoniera) din care se recolteaza drajonii de zmeur si mai rar cei ai unor soiuri de visin care au capacitatea de a drajona.
  • Plantatia elita de stoloni (stoloniera) este plantatia mama de capsun destinata producerii stolonilor din categorii biologice superioare.

2.Sectorul de producere a portaltoilor generativi si de obtinere a materialului saditor pe radacini proprii.

In acest sector se obtin portaltoii generativi la prun ,mar,cires,visin,cais,piersic,nuc si castan, precum si butatii inradacinati de arbusti sau de pomi propriu-zisi.

  • Scoala de puieti reprezinta locul in care se seamana semintele,respectiv samburii si se obtin portaltoii franc care se vor planta ulterior in campul I al scolii de pomi;
  • Scoala de butasi reprezinta locul in care se inradacineaza butasii de mar ,gutui,alun,coacaz si de alte specii care emit radacini adventive din tulpini.
  • Solariile servesc pentru producerea puietilor la ghivece sau in cuburi nutritive.
  • Sere sau solarii cu platforma pentru inmultirea prin butasi de lastari cu

Asolamentul pentru scoala de puieti necesita minim 3 sole (3 ani) din care una este cultivata cu puieti ,iar celelalte doua sunt cultivate cu diferite plante ,cum ar fi: mazare ,grau,porumb, fasole,etc.

3.Sectorul de obtinere a pomilor altoiti (Scoala de pomi ).

          Acest sector este cel mai important al pepinierei constituind baza de formare a pomilor,aici se planteaza portaltoii,se altoiesc ,apoi altoii cresc,isi formeaza coroana ,dupa care sunt livrati.Acest sector este constituit din 3 campuri:

  • C1-campul de plantare si altoire,in care se planteaza puietii sau butasii inradacinati si unde se face altoirea acestora in ochi dormind vara;
  • C2-campul de crestere,in care are loc cresterea altoiului in primul an si eventual formarea coroanei la unele specii cu crestere rapida(piersic,cais,prun,migdal,visin)
  • C3-care apare la speciile mai greu crescatoare (nuc) la care altoii nu ating dimensiunile STAS intr-un singur an.In acest camp se mai afla pomii altoiti cu intermediar care necesita 2 ani de la altoire la obtinere ,precum si pomii care nu au fost livrati sub forma de de varga din C2 si la care se realizeaza operatiunile de formare a coroanei.

Scoala de pomi se amplaseaza intr-un asolament de 6 ani care contribuie la refacerea structurii si fertilitatii solului si la prevenirea sau combaterea buruienilor ,bolilor si a daunatorilor.

4.Sectorul constructiilor tehnologice cuprinde:

  • Laboratorul de micropagare “in vitro” care reprezinta un sector modern si de actualitate al oricarei pepiniere,aici se obtine materialul pomicol prin inmultire clonala,liber de bloi si daunatori ,in cantitati mari si intr-un timp relativ scurt.
  • Platforme tehnologice cu substrat incalzit ,prevazute cu retele contra grindei si cu sisteme de pulverizare a apei utilizate pentru fortarea inradacinarii unor butasi.
  • Serele inmultitor, pentru inmultirea prin butasi in verde ,prevazute cu substrat incalzit si instalatii automate de umidificare a solului.
  • Spatii pentru pastrarea materialului biologic
  • Hale pentru altoirea la masa ,cu conditii controlate de temperatura si umiditate
  • Constructii auxiliare alcatuite din sediul administrativ,dormitoare,cantina,ateliere de reparatii,garaje,etc.

5.Sectorul mecanic cuprinde masinile si uneltele necesare sectorului pepinieristic,mijloacele mecanice de transport ,ateliere de reparatii,garaje,etc.

Dimensionarea pepinierei

Marimea unei pepiniere se stabileste in functie de mai multi factori ,cei mai importanti fiind : cantitatea de material sadit stabilita in functie de cerintele pietei,suprafetele  de teren disponibile  , resursele financiare ale pepinieristului si sectoarele ce urmeaza a fi realizate.

Unele pepiniere dispun de toate sectoarele tipice,in timp ce altele au numai anumite sectoare procurand semintele sau materialul saditor de la alte pepiniere.

Pentru dimensionarea corecta a unei pepiniere sunt necesare cateva date orientative cum ar fi:

1.Productia de pomi altoiti/ha este:

  • 45-50000 bucati la pomii altoiti pe vegetativ (mar,par,gutui);
  • 30-40000 bucati la pomii altoiti generativ (prun,cais,piersic,mar,par);
  • 25-30000 bucati la cires si visin;
  • 10-15000 bucati la nuc si castan;

2.Productia de puieti STAS la hectar care se obtin in scoala de puieti este:

  • 50-70000 bucati la nuc;
  • 80-100000 bucati la migdal si castan;
  • 150-160000 bucati la cires si visin;
  • 180-200000 bucati la samantoase;
  • 200-250000 bucati la prun franc,zarzar,piersic franc ;
  • 300-350000 bucati la corcodus si mahaleb ;

3.Productia de marcote STAS la hectar este :

  • 80-180000 bucati la marcotajul vertical pentru distante de plantare de 1,5 / 0,5 m;
  • 100-250000 bucati la marcotajul orizontal ;

4.Productia de butasi inradacinati la hectar este :

  • 90-100000 bucati pe distante de 6-7 cm/60-70 cm ;
  • Pe 1 m² platforma incalzita se obtin 150-200 butasi inradacinati;

5.Productia de drajoni STAS la zmeur este :

  • 200-250000 plante ( distante de plantare 0,7/1,5 m)

6.Productia de stoloni difera in functie de soi si tehnologia aplicata ,in general se obtin 300-350000 bucati /ha (distante de plantare 0,4-0,5/1,2-1,8m);

  • Pentru soiurile cu stoloni scurti se folosesc distante de plantare mai mici;
  • Pentru soiurile cu stoloni lungi se folosesc distante mari de plantare ;

7.Cantitatea de samburi si seminte necesare pentru un hectar de scoala de puieti este:

  • 50-60 kg/ha la mar si par franc;
  • 80-100 kg/ha la gutui;
  • 300-350 kg/ha la mahaleb;
  • 400-600 kg/ha la cires si visin ;
  • 400-500 kg/ha la corcodus;
  • 900-1100 kg/ha la prun franc ;
  • 1100-1300 kg/ha la zarzar ;
  • 2000-3500 kg/ha la piersic,migdal si nuc;

8.Productia de ramuri altoi din plantatia mama difera cu varsta,astfel in primii 2 ani se pot recolta 10-30 ramuri/pom iar in anii urmatori 30-60 ramuri/pom in functie de specie si soi.

 

 

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play