pluto

PLANETA PLUTO

in Astronomie de

Cand a fost descoperi , în 1930 , Pluto era cea mai indepartata planeta din sistemul solar . Dar , cum orbita sa are forma unei elipse foarte alungite , distanta de soare variaza intre 4,4 si 7,4 miliarde de km . Astfel , din 1979 , Pluto se afla mai aproape de Soare decât Neptun iar acest lucru a durat pâna în martie 1999 . Cu un diametru mai mic de 2500 km , el este de proportii mai reduse decât Luna .

Vazut de pe Pamânt , dimensiunile sale sunt echivalente cu cele ale unei monede vazute de la o distanta de zeci de km ! Nu a fost survolat de nici o sonda si ramane prea putin cunoscut . Se crede ca este format dintr-un nucleu de roci , inconjurat de un invelis de gheata .

Suprafata sa ar putea fi acoperite cu azot si metan inghetate . Planeta ar avea o atmosfera rarefiata care contine metan . Unii cred ca aceasta planeta este un fost satelit al lui Neptun . Ea ar fi devenit libera I urma coliziunii cu un alt corp . În 1978 i s-a descoperit un satelit : Charon .

Diametrul sau , de ordinul a 1200 km , reprezinta aproape jumatate din cel al lui Pluto . În sistemul solar , nu exista alte exemple de satelit proportional atat de mare în raport cu planeta sa .

Pluto este cea mai indepartata planeta de la soare, desi cateodatea vine mai aproape decat Neptun avand orbita sa inalta escentrica. Mica, stancoasa, si recea planeta are nevoie de 247. 7 ani pentru o rotatie in jurul soarelui. Fotografia descrie pe Pluto in fata, luna sa Charon in fundal si Soarele o stea stralucitoare dar distanta.

Pluto a noua planeta de la soare, cel mai cunoscut membru al sistemului solar. Pluto a fost descoperita in urma unei cercetari prin telescop, inaugurata in 1905 de astronomul american Percival Lowell, care a conexat existenta unei planete dincolo de Neptun, existenta considerata cauza a unor usoare pertuberatii in miscarile planetei Uranus.

Continuata de membri ai echipei observatorului Lowell, cercetarea s-a incheiat cu succes in 1930 cand astronomul american Clyde William Tombaugh care a gasit planeta Pluto langa pozitia pe care o prevazuse Lowell. Masa noii planete parea oricum insuficienta pentru pertuberatiile planetei Neptun si cercetarea pentru o posibila a zecea planeta continua.

Pluto este in rezolutie cu soarele, o data la 247, 7 ani la o distanta medie de 5, 9 miliarde de Km. Orbita este atatde escentrica incat pe anumite puncte de-a lungul drumului sau, Pluto este mai aproape de soare, decat Neptun. Nici o posibilitate de ciocnire nu exista oricum, pentru ca orbita lui Pluto este inclinata cu mai mult de 17, 2 grade fata de planul elipsei si nu traverseaza niciodata drumul lui Neptun.

Vizibila numai prin telescoape mari Pluto este vazuta a avea o culoare aproape galbena. Timp de multi ani putine s-au stiut despre planeta, dar in 1978 astronomii au descoperit o luna relativ mare in orbita lui Pluto, la o distanta de aproape 19000 de Km, si au numit-o Charon.

Orbitele lui Pluto si Charon au provocat trecerea repetata, una in fata celeilalte din 1985 pana in 1990 dand posibilitatea astronomilor sa le determine aproape exact dimensiunile. Pluto are 2. 284 Km in diametru si Charon 1. 192 Km in diametru facandu-le mai mult decat un sistem de planete duble decat de exemplu Pamantul si Luna lui.

Pluto are de asemenea o atmosfera rarefiata, probabil de metan exercitand o presiune aupra suprafetei planetei care este de 100000 de ori mai mica decat presiunea atmosferei Pamantului, la nivelul marii.

Atmosfera apare a se condensa si a forma banchize, de-a lungul lungii ierni pe Pluto. Cu o densitate aproximativ de 2 ori cat a apei, Pluto pare a fi formata din material pietros mai mult decat pe celalalte planete ale sistemului solar. Aceasta poate fi rezultatul unor combinatii cimice de temperatura rece si densitate scazuta care au avut loc in timpul formarii planetei.

Anumiti astronomi au sugerat ca Pluto ar putea fi un fost satelit al lui Neptun, purtat-lovit pe o orbita separata, in timpul primelor zile ale sistemului solar. Charon ar putea fi deci o acumulare a unor materiale usoare rezultate din coliziune.

loading...
Loading...

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Ultimile din Astronomie

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web