Moringa, o plantă care poate înlocui carnea în alimentația umană crește de anul acesta și în România. Moringa Oleifera, cunoscută la nivel mondial ca ”Arborele vieții”, este aclimatizată în prezent la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, acolo unde dr. ing. Costel Vânătoru este foarte încrezător că planta-minune va putea fi cultivată în curând de orice român care își dorește o alimentație sănătoasă.
Despre Moringa Oleifera se știe că asigură organismului uman toți aminoacizii, alături de un complex bogat de vitamine, minerale, nutrienți și antioxidanți, ceea ce face ca în alte părți ale lumii, planta-minune să fie folosită pentru combaterea malnutriției încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi, Moringa Oleifera a ajuns în România. Și nu sub forma unor produse sintetizate și importate, ci ca o plantă anuală cu șanse mari să devină perenă.
”Arborele vieții” a ajuns la Stațiunea din Buzău acum doi ani, fiind plantat și îngrijit de anula cesta de către ing. Costel Vânătoru, care se ocupă de aclimatizarea lui.
„Am documentat proprietățile Moringa Oleifera și am decis să încercăm aclimatizarea sa în România. Proprietățile vaste și domeniile multiple de utilizare ne-au convins să demarăm acest proiect. Transformarea sa în plantă perenă autohtonă ar fi o realizare majoră care ar deschide noi drumuri în multe domenii în țara noastră. Am început în urmă cu doi și am atins rezultate semnificative. Anul acesta e foarte important, întrucât vom afla dacă Moringa, cultivat în aer liber, va trece peste iarnă. Conform rezultatelor actuale, estimez că vom înregistra un nou succes. Scopul nostru este să îl transformăm într-o plantă perenă, în România fiind momentan doar anuală. Deci am reușit să îl adaptăm solului autohton”, a declarat în exclusivitate pentru Super-Hrana.ro, dr. ing. Costel Vânătoru.