Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Planta care omoară toate buruienile, înlocuind ierbicidele.

in Agronomie

E verișoară cu hameiul. Din ea austriecii fac o bere excepțională. BMW și Daimler au făcut experimente pe culturi “made in România” ale acestei plante. Românii făceau plăci de PAL pentru export. Uleiul ei are o compoziție asemănătoare cu a uleiului de somon. Din ea se fac țesături care nu te lasă să transpiri. Un cunoscut politician român s-a îndrăgostit într-atât de această plantă (pe când nu era politician), încât și-a dedicat o bună parte din viață ei. Ba chiar a creat un soi super-productiv ce poartă numele nepoatei lui. Cu toții am auzit de ea. E…cânepa.

canepa

De două ori ministru al agriculturii, fost președinte de partid și deputat, Valeriu Tabără, este un personaj cunoscut pentru asocierea sa cu politica și cu domeniul agriculturii. Însă în ciuda faimei câștigate prin aparițiile la talk-show-uri sau în interviuri, ca politician, Tabără a activat câteva decenii ca cercetător, creând, în anonimat, în diverse programe de ameliorare, trei soiuri de cânepă în calitate de coautor, la două dintre acestea fiind autorul principal. Valeriu Tabără și-a dat doctoratul în cânepă, încă supervizează culturile de cânepă de la Stațiunea de Cercetări de la Lovrin, Timiș și a fost cooptat la începutul anilor 2000, pentru a produce cânepă pentru fibre într-un program derulat de giganții BMW și Mercedes Benz, într-un program extrem de ambițios. De aceea îl considerăm unul din cele mai avizați români să ne spună povestea cânepii.

Împreună cu profesorul Tabără am mers la Lovrin, în județul Timiș, unde se află 30-40% din suprafața cultivată cu cânepă a României. În procente sună spectaculos, însă în teren, pe întreaga suprafață a țării au mai rămas doar câteva sute de hectare.

La Lovrin am prins recoltatul cânepii de sămânță, care se face exclusiv manual, spre deosebire de cea pentru fibră, unde tulpinile sunt doborâte mecanizat.

Pe fundalul unui cer spălăcit de octombrie, apare în fața privirii o pădure de bețe subțiri, unele înalte cât o casă cu etaj, atât de dese încât seamănă cu o junglă. La liziera acestui desiș au dat iama o mică armată de țărani îmbrăcați modest, fiecare cu câte o coasă în mână, aplecați în față ca într-un dans tribal, care smulg sau, dacă nu se lasă smulsă, seceră cu tăișul lamei, plantă după plantă, rând după rând, dinspre rândurile de la margine spre cele din interior, până când păduricea de bețe spălate de vremea ploioasă și pătate cu maroniu și cenușiu dispare, transformându-se într-un banal ogor, înțesat din loc în loc cu snopi. O scenă care la fel de bine s-ar fi putut petrece acum câteva secole fără să vedem vreo diferență, dacă n-am vedea, rezemate de un vagonet cu iz comunist, bicicletele zilierilor plătiți de Stațiunea de Cercetări cu 50 de lei pe zi și-o porție caldă de de-ale gurii. Valeriu Tabără frământă între degete o tulpină până când se crapă în așchii, pe care le desprinde cu răbdare, până rămân doar niște ațe. Sunt fibrele de cânepă, echivalentul armăturii de fier la o clădire din beton. Fără fibrele care îi dau tărie să nu se rupă, cânepa n-ar putea să se înalțe atât de zvelt spre cer. Specialistul ne mai arată ceva: “Uitați, floarea o frec în mână și nu rămâne nimic pe piele. E semn că această cânepă pe care o vedeți nu conține deloc, sau aproape deloc THC (n.r. acronimul de la tetra hydro cannabiol, substanță analgezică din cannabis, ce are efecte halucinogene și dă dependență), deci nu e periculoasă. Dacă ar fi avut drog în ea, mi-ar fi rămas ceva lipicios în palmă”.

Cânepa sub comunism

În mod obișnuit, de-a lungul secolelor, România și-a produs cânepă numai pentru consumul său, exceptând perioada comunistă. Asta deoarece în Europa multe țări aveau suprafețe mari și mai ales state din jurul nostru, conform fostului ministru al agriculturii: “Fostul CSI a fost cel mai mare cultivator de cânepă din lume . Nu numai după ‘45. În general zona asta de Europă a fost o mare cultivatoare de cânepă, sigur, cu anumite zone în care cânepa s-a folosit și ca și drog. Turcia și chiar Polonia producea niște sortimente de cânepă nordică, care are conținut mai mare de THC, dar în restul Europei nu sunt date pentru cultivarea cânepei pentru hașiș. Trebuie știut că în lume au fost politici speciale pentru cânepă, inclusiv în SUA, încă de la fondarea SUA. Inclusiv George Washington are în jurnalele lui referiri la suprafețele cultivate cu cânepă și la atenția pe care o dădea cânepei. Thomas Jeferson la fel. Ea era folosită pentru obținerea de fibre, în special cu destinația «armata». Vă dați seama, ce consumator important era o armată, cu atâtea harnașamente de cai și în plus, la statele care dețineau flote, mai erau pânzele de corăbii care se făceau tot din cânepă. Inclusiv în al doilea război mondial SUA au avut un act dat pentru ce însemna cultura cânepii pentru obținerea anumitor produse, în nici un caz de medicină, ci cele legate de frânghii, de odgoane, de țesături șamd. Marea Britanie a avut o politică specială pentru fibră și țesături din cânepă în perioada Imperiului. Germania sub Hitler, de asemenea a a avut un act dat în favoarea creșterii cultivării de cânepă prin anii ‘35-‘36”.

Citeste mai mult aici

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate